Ilmatieteen laitos

Suomeen saapuu lännestä lumipyry keskiviikkona

Jaa

Voimakas matalapaine tuo koko maahan runsaita lumisateita ja puuskaisia tuulia. Ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi.

Ilmatieteen laitoksen 21.11. tekemän ennusteen mukaan lumipyry saapuu Suomen länsirannikolle keskiviikkona iltapäivällä ja leviää illan tai viimeistään torstaiyön aikana koko maahan. Maan länsiosassa sää poutaantuu aamuksi, mutta uusi annos hajanaisempia lumisateita on luvassa jo torstai-illaksi. Maan itä- ja pohjoisosassa lumisade kestää selvästi kauemmin, mutta heikkenee vähitellen torstaina.

Suurimmassa osassa maata uutta lunta kertyy keskiviikkoillan ja torstain aikana noin 10 senttimetriä. Etenkin maan läntisimmässä osassa lumipeite voi kasvaa jopa 15‒20 senttimetrillä.

Etelälounainen tuuli voimistuu merellä monin paikoin myrskylukemiin nostattaen myös kovaa, yli neljän metrin korkuista aallokkoa. Mantereella puuskat yltävät monin paikoin noin 15 metriin sekunnissa, mutta etelä- ja länsirannikon tuntumassa myös myrskypuuskat ovat mahdollisia.

"Säätilanteen vaikutukset painottuvat etenkin läntisiin ja eteläisiin maakuntiin, joissa puuskainen tuuli sekä länsipainotteisesti myös puihin kertyvä lumikuorma aiheuttavat paikoin vahinkoa", sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela.

Lisäksi puuskaisen tuulen ja sakean lumisateen yhteisvaikutuksesta ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi. Myös muualle Suomeen on odotettavissa yleisesti huonoa ajokeliä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye