Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Luomukorvausten maksu alkaa Etelä-Savossa – luomutilojen määrä vähentynyt

Jaa
Erivärisiä lehmiä laitumella.
Etelä-Savossa on paljon luomutiloja, joilla on lehmiä. Kuva: Anne Manninen

Ruokavirasto avasi ELY-keskusten luomusitoumusten käsittelyn tukisovelluksessa 4. lokakuuta. Etelä-Savon ELY-keskuksessa korvauksia päästään maksamaan vielä tämän kuun aikana. Luomusitoumuksen hakijoita on Etelä-Savossa 170 tilaa, joten kaikki eivät välttämättä saa maksuja samaan aikaan, vaan odotukseen kannattaa varautua.

– Ensimmäisessä vaiheessa luomukorvaus maksetaan sen mukaan, mitä päätukihaussa on ilmoitettu. Jos luomukorvauksen määrään vaikuttavia muutoksia on tehty päätukihaun päättymisen jälkeen, ne huomioidaan toisen erän maksatuksessa. Toinen erä on suunniteltu toukokuulle 2024, kertoo Anne Manninen Etelä-Savon ELY-keskuksen luomutiimistä.

Hallinto pääsee tallentamaan sitoumukseen tulevia muutoksia joulukuussa, kun tukisovellus päivitetään. Kaikki sitoumukseen maksuun vaikuttavat muutokset, esimerkiksi päättymisvuosi ja lohkomuutokset, korjataan sitoumukseen päivityksen jälkeen.

Etelä-Savon luomutilat monipuolisia

Etelä-Savossa luomupinta-ala on noin 12 000 hehtaaria, joista 10 000 hehtaarilla on luomusitoumus.  Luomuvalvonnan piirissä olevat tilat tarkistetaan vuosittain luomun ehtojen noudattamisen osalta.

Eteläsavolaiset luomutilat ovat monipuolisia, tiloilla tuotetaan niin luomuvihanneksia, naudanlihaa kuin lampaanlihaakin. Suurin osa pinta-alasta on nurmituotannolla. Lähimaakuntiin nähden Etelä-Savossa on paljon mehiläistiloja, eli hunajantuotantoa. Etelä-Savo erottuu muista maakunnista myös sillä, että täällä on paljon jalostamattomien tuotteiden valmistusta, eli tuotteita myydään paljon suoramyyntinä tiloilta, Reko-lähiruokapiireissä ja lähikaupoissa.

Euroopan Unionin tavoitteena on kasvattaa luomutuotannon osuus kaikesta alueellaan viljellystä peltopinta-alasta 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Etelä-Savon luomupinta-ala on noin 19 prosenttia. Valtakunnallisesti ja myös Etelä-Savossa luomun määrässä on ollut laskua. Tilanteeseen ovat vaikuttaneet muun muassa markkinatilanne ja luomuviljelijöiden ikärakenne sekä EU:n maatalouspolitiikan rahoituskauden 2023–2027 mukanaan tuomat muutokset tukiehdoissa.

Yleisellä luvalla hankittujen siementen ilmoitus ja viljelykierto

Luomuviljelijöiden on yleistä lupaa käyttäessään pidettävä kirjaa käytetyn lisäysaineiston määristä ja ilmoitettava niistä luomuvalvonnalle. Ruokavirasto on avannut sähköisen ilmoituskanavan sivuilleen kasvukaudella 2023 yleisellä luvalla käytetyistä siemenistä. Ilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian, mutta viimeistään 30.4.2024 mennessä.

Luomukasvinviljelyn osalta kannattaa huomioida, että nurmilla tulee olla 30 % palkokasveja, ja huolehdittava rikkakasvien torjunnasta. Peräkkäisiä viljavuosia voi olla enintään kolme.

Talvella asiakirjat järjestykseen

Talven aikana on hyvä laittaa luomun asiakirjat kuntoon. Tuotantoehtojen mukainen dokumentointi, esimerkiksi viljelymuistiinpanot, lohkokortit ja varastokirjanpito kannattaa laittaa ajan tasalle hyvissä ajoin. Hävikin merkintä jää usein tekemättä varastokirjanpidosta, samoin kuin tuotantotapaerittely, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Luomutuotannon ohjeet- sivuilla on hyviä mallilomakkeita ja ohjeita, joista saa apua asiakirjojen järjestämiseen. Uudelle kaudelle on tehty uusi luomusuunnitelmamalli, jonka avulla tulee laajasti käytyä oman tilan luomun asiat läpi ja avattua ne suunnitelmaan. Kaikki luomuun liittyvät ohjeet löytyvät kootusti Ruokaviraston sivuilta.

Asiakirjoihin liittyen on saatavilla apua, mm. Neuvo-neuvojat ovat viljelijöiden apuna. 

–Se, että asiakirjat ovat järjestyksessä ja ajan tasalla, nopeuttaa tarkastajan työtä. Tämä vaikuttaa tilan tarkastusmaksuun madaltaen sitä. Epäselvät ja puuttuvat asiakirjat kuluttavat aikaa ja rahaa, kertoo Anne Manninen.

Etelä-Savon ELY-keskuksen asiantuntijat neuvovat, ja heihin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä sähköpostiosoitteeseen luomu.ymparistosopimus.etela-savo@ely-keskus.fi.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon jäät ovat paksuuntuneet edellisestä jääkierroksesta 0–8 cm23.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut paksuudet vaihtelivat järven mukaan 45–52 cm välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla havaittu jääpeite oli ajankohtaan nähden 13–21 cm keskimääräistä paksumpaa. Havaintopisteiden enimmillään 5 cm paksuinen lumipeite oli rakenteeltaan kohvan ja lumen välityyppiä. Kierroksen paksuin jää (52 cm) havaittiin Korpijärvellä. Ohuin jää (45 cm) havaittiin Oravissa.

Savonlinnan yleiskaava loppusuoralla19.2.2024 13:17:37 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus on antanut lausunnon Savonlinnan keskustaajaman strategisen yleiskaavan ehdotuksesta. ELY-keskuksen mielestä kaavaratkaisu vaikuttaa perusteellisesti harkitulta ja sisällöllisesti valmiilta. Strategisena ratkaisuna ELY-keskus kannustaa korostamaan Laitaatsalmen rautatiesillan sekä kaupungin länsipuolisen VT14:n ja Savonlinna – Pieksämäki -ratayhteyden kehittämistä. Toinen strategisen tason pohdinta voisi olla keskusta-alueen matkailun kehittäminen.

Etelä-Savon jäät ovat paksuuntuneet edellisestä jääkierroksesta 6–13 cm15.2.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin n. 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut kokonaispaksuudet vaihtelivat järven mukaan 40–49 cm välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla jää oli ajankohtaan nähden 7–15 cm keskimääräistä paksumpaa ja jäänpäällinen lumikerros oli kierroksen aikaan 3–5 cm paksu. Vähiten lunta oli Peruvedellä ja eniten Korpijärvellä. Kierroksen paksuin jää (49 cm) havaittiin Yövedellä. Ohuin jää (40 cm) havaittiin Peruvedellä.

Etelä-Savon ensimmäiseksi Helmi-keskittymäksi hyväksyttiin Haukiveden helmet13.2.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Helmi-ohjelman valtakunnallinen seurantaryhmä hyväksyi joulukuussa 2023 Savonlinnan ja Rantasalmen seudulla sijaitsevan Haukiveden helmet -keskittymän Etelä-Savon ensimmäiseksi ja valtakunnan kuudenneksi Helmi-keskittymäksi. Keskittymiä tunnistamalla tarkoituksena on parantaa ympäristön ekologista tilaa ja nostaa esiin maakunnallisesti arvokkaita luonto- ja kulttuuripiirteitä. Keskittymien alueille on mahdollista saada luonnonhoitotoimiin rahoitusta Helmi-ohjelmasta. Kaikki Helmi-ohjelman toimintaan osallistuminen on aina vapaaehtoista maanomistajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye