Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto on ottanut käyttöön uuden automaattisen ratkaisumenettelyn Nimenmuutospalvelussa – vanhaan sukunimeen palaaminen helpottuu

Jaa

Digi- ja väestötietovirasto on ottanut 21.11.2023 käyttöön uuden automaattisen ratkaisumenettelyn Nimenmuutospalvelun kautta haetuissa sukunimen muutoksissa, joissa täysi-ikäinen henkilö palaa aiemmin käytössä olleeseen sukunimeensä. Kyseessä on Digi- ja väestötietoviraston ensimmäinen automatisoitu hallintopäätöksen tekeminen. Ratkaisumenettely on käyttöönotettu 1.5. voimaan tulleen automaattisen ratkaisumenettelyn sääntelyn mukaisesti.

Automaattinen ratkaisumenettely tarkoittaa, että virkailija ei osallistu asian ratkaisemiseen, vaan se ratkaistaan automaattisella tietojenkäsittelyllä. Automaattinen menettely nopeuttaa asiakkaan asian ratkaisemista ja menettelyn käyttöönotto on osa toimia, joilla tehostetaan Digi- ja väestötietoviraston käsittelyprosesseja. Tulevaisuudessa menettely pyritään ottamaan käyttöön myös muissa nimenmuutosasioissa sekä muissa Digi- ja väestötietoviraston palveluissa. 

Automaattista ratkaisumenettelyä voidaan käyttää, kun asiaan ei sisälly tapauskohtaista harkintaa vaan se ratkaistaan esimerkiksi väestötietojärjestelmässä olevien tietojen perusteella tai asiaan sisältyy tapauskohtaista harkintaa, mutta asian käsittelijä on arvioinut harkinnanvaraiset seikat ennen asian ratkaisemista. 

Palaaminen vanhaan sukunimeen helpottuu

Useimmiten aikaisempaan sukunimeen palaaminen tulee ajankohtaiseksi elämäntilanteen muuttuessa, esimerkiksi avioeron yhteydessä. Avioero ei kuitenkaan ole edellytys aiempaan nimeen palaamiselle, vaan henkilöllä on aina halutessaan oikeus palata aiemmin käytössään olleeseen sukunimeen.

Digi- ja väestötietovirasto käsittelee vuosittain noin 3000–3500 hakemusta entiseen nimeen palaamisesta. Aiemmin jokaisen hakemuksen on tutkinut ja käsitellyt virkailija, ja hakemuksen käsittelyaika on ollut kolmesta neljään viikkoa. Automaattiratkaisun avulla hakija voi tehdä ja maksaa hakemuksensa verkossa ja saada päätöksen sähköisesti yhden tai kahden päivän sisällä.

Automaattiratkaisun odotetaan välillisesti sujuvoittavan myös muiden nimenmuutoshakemuksien käsittelyä, kun virkailijat keskittyvät jatkossa ihmisen harkintaa vaativien hakemuksien käsittelemiseen. 

Lisätietoja:

henkikirjoittaja Laura Mattila, Digi- ja väestötietovirasto, puh. +358 295 539 127, laura.mattila@dvv.fi
Lue tarkemmin  automaattisesta ratkaisumenettelystä  sekä Digi- ja väestötietoviraston automaattisen ratkaisumenettelyn käyttöönotoista.

Avainsanat

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Digiasiointi läheisen puolesta sosiaali- ja terveysasioissa helpottuu vuonna 2024 – Hyvinvointialueilta ja Digi- ja väestötietovirastolta uusi palvelu14.2.2024 08:45:00 EET | Tiedote

Monilla hyvinvointialueilla voi tämän vuoden aikana antaa omalle luottohenkilölleen oikeuden asioida puolestaan apteekeissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluissa. Toisen henkilön voi valtuuttaa hyvinvointialueen ilmoittamissa palvelupisteissä, jossa ne tallennetaan Digi- ja väestötietoviraston tuottamaan Suomi.fi-valtuuksiin.

Det populära spelet Digital säkerhet i livet fick en fortsättning: det nya innehållet förbereder datasäkerhetsansvariga för att lösa hotsituationer i anslutning till digital säkerhet12.2.2024 08:05:00 EET | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har publicerat nytt innehåll i det populära spelet Digital säkerhet i livet. Med hjälp av mobilspelet kan man lära sig om digital säkerhet på ett enkelt och roligt sätt. I de nya uppdragen fokuserar man på de hot mot den digitala säkerheten som organisationens datasäkerhetsansvariga möter.

The popular Digitally Secure Life game gets a sequel: new content coaches information security officers in solving threats related to digital security12.2.2024 08:05:00 EET | Press release

The Digital and Population Data Services Agency has published new content for the popular Digitally Secure Life game. The mobile game allows players to learn digital security skills in an easy and fun way. The new exercises focus on the digital security threats that an organisation’s information security officer will encounter.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata valde Telia Finland Abp som leverantör av förmedlingstjänster för stark autentisering31.1.2024 12:11:00 EET | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata konkurrensutsatte förmedlingen av verktyg för stark autentisering till hela den offentliga förvaltningen. Konkurrensutsättningen genomfördes som ett öppet förfarande mellan de leverantörer av förmedlingstjänster som hör till förtroendenätet. Två leverantörer av förmedlingstjänster lämnade anbud inom utsatt tid. På basis av konkurrensutsättningen valdes Telia Finland Abp till leverantör av förmedlingstjänster för Suomi.fi-identifikation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye