FCG:n tutkimuksen mukaan digitalisaation perusasiat ovat kunnissa kunnossa, mutta hyötyjen käytäntöön soveltaminen vielä takkuilee
Sote-uudistuksen myötä kunnat ovat entistä samankaltaisempia myös digitalisaation edistämisen nykytilaa tarkasteltaessa. Eroja kuitenkin löytyy niin kuntien väliltä kuin kuntien sisältä eri toimialoja vertaillen. FCG Finnish Consulting Groupin toteuttamaan kyselyyn osallistui 2535 työntekijää 24 kunnasta syys–lokakuussa 2023.

FCG:n Digitalisaatiokyselyssä kuntien henkilöstö arvioi digitalisaation edistämisen nykytilaa yhdestätoista näkökulmasta viisitasoisella asteikolla. Näistä neljää arvioitiin henkilökohtaisesta näkökulmasta ja seitsemää koko kunnan näkökulmasta.
Kuntatyöntekijöiltä parhaimmat arviot nykytilasta saivat tieto- ja viestintäteknisten laitteiden hyödyntäminen, henkilöstön digitaalinen osaaminen ja tietokoneohjelmistojen käytettävyys ja toimivuus.
Eniten kehittämistarpeita kohdistuu digitalisaation edistämiseen kuntastrategiassa, datan ja tiedon hyödyntämiseen toiminnassa ja johtamisessa sekä ideoihin, innovaatioihin ja uusiin toimintamalleihin liittyviin kokeiluihin.
Digitalisaatio nähdään kunnissa enemmän välineenä kuin arvon tuottajana
Digitalisaatiokyselyssä kuntien henkilöstö valitsi viisi mielestään tärkeintä digitalisaation tuomaa hyötyä.Tärkeimmiksi digitalisaation tuomiksi hyödyiksi henkilöstö nosti ajasta ja paikasta riippumattomuuden lisääntymisen sekä tiedonkulun nopeutumisen ja avoimuuden lisääntymisen. Myös lähi- ja etätyöskentelymuodot ovat monipuolistuneet ja palvelujen saatavuus ja saavutettavuus on parantunut.
Vähiten tärkeimmiksi digitalisaation hyödyiksi koettiin uudenlaiset arvoketjut ja lisäarvon tuottamismahdollisuudet, joka voi liittyä siihen, että digitalisaatio nähdään kunnissa enemmän välineenä kuin arvon tuottajana. Myöskään lainvaatimuksien täyttymistä, vetovoiman lisäämistä tai henkilöstöresurssien kohdentamista ei nähdä kovinkaan tärkeäksi.
Kuntien väliset erot pienentyneet sote-uudistuksen myötä
Ennen hyvinvointialueita kunnat vastasivat sosiaali- ja terveyspalveluista monin eri tavoin. Osa omatoimisesti, osa yhdessä muiden kuntien kanssa ja osa ostopalveluin.
Sote-uudistuksen myötä kunnat ovat entistä samankaltaisempia niin palvelujen järjestämistapojen kuin myös digitalisaation edistämisen nykytilaa tarkasteltaessa. Parhaimmat ja heikoimmat nykytila-arviot kohdistuivat samoille näkökulmille. Hajonta ylimpien ja alimpien arvioiden välillä oli suhteellisen pientä, vaikka mukana oli isoja ja pieniä kuntia eri puolilta Suomea. Tarkemmassa kuntakohtaisessa tarkastelussa eroja oli kuitenkin havaittavissa erityisesti eri toimialojen väliltä.
“Digitalisaatiokyselyn tulokset auttavat kuntia kohdistamaan digitalisaation edistämistoimenpiteitä oikeisiin kohteisiin. Kuntien kanssa käydyissä keskusteluissa korostuvat palvelujen digitalisointi, data ja tieto sekä kehittämistyön strategialähtöisyys. Myös henkilöstön digiosaamisesta ja muutosvalmiudesta puhutaan paljon. Kiristyvä kuntatalous haastaa kehittämismäärärahat, mutta luo samalla odotuksia toiminnan tehostumiselle ja tuottavuuden kasvattamiselle”, kertoo FCG:n johtava konsultti Toni Auvinen.
Tutkimuksesta:
-
Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä 4.9.2023-15.10.2023 välisenä aikana.
-
Kysely oli avoinna jokaisessa kyselyyn osallistuneessa kunnassa kolme viikkoa.
-
Kysely kohdennettiin koko henkilöstölle eli kaikilla oli mahdollisuus siihen vastata.
-
Kysely toteutettiin seuraavissa kunnissa: Akaa, Hyvinkää, Kaskinen, Kauhava, Kaustisen seutukunta (Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi, Veteli), Kemi, Kemijärvi, Lahti, Mikkeli, Muurame, Porvoo, Rantasalmi, Rauma, Sodankylä, Tornio, Urjala, Utajärvi, Utsjoki, Valkeakoski ja Ylöjärvi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toni AuvinenJohtava konsultti
Puh:044 245 0818toni.auvinen@fcg.fiKuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
FCG Finnish Consulting Group on suomalainen suunnittelu- ja konsultointialan yritys. Tavoitteenamme on ratkaista ratkaisematon ja kehittää paremmaksi palaset, joista rakentuu hyvä elämä. Uniikki ymmärrys tulevasta syntyy ihmisistämme, asiakkaistamme ja teknologiasta. Tietoon pohjautuva suunnittelu ja vastuullisuuden edelläkävijyys kasvattavat ratkaisukykyämme ja auttavat meitä luomaan parempaa elämää Suomessa ja maailmalla. Päivittäisessä työssämme konsultoimme, koulutamme ja tuotamme ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi.
Olemme asiantuntijoita esimerkiksi kuntatalouden, sote-palveluiden ja hyvinvointialueiden kehittämisen, rakennetun ympäristön ja uusiutuvan energian saralla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FCG Finnish Consulting Group
Vältettävissä olevista kuolemista 8,35 miljardin euron tulonmenetys Suomelle vuosittain – huumeet, alkoholi ja itsemurhat kärjessä23.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Alkoholi, huumeet ja itsemurhat aiheuttavat valtavan määrän ennenaikaisia kuolemia – Suomessa menetetään vuosittain noin 230 000 ennenaikaista elinvuotta.
Suomen tulevaisuuden tekijät: Uudistuva Suomi vaatii onnistuvaa maahanmuuttopolitiikkaa20.5.2025 08:59:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttopolitiikalla on Suomen tulevaisuudelle suuri merkitys, sillä vain maahanmuutto säätelee työikäisen väestön kehitystä. Eläkkeelle siirtyy 880 000 henkilöä vuoteen 2038 mennessä, mikä vastaa 37 prosenttia koko nykyisestä työllisestä työvoimasta. Suomen tulevaisuuden tekijät -projektissa yli kaksikymmentä yhteiskunnallista toimijaa yhdistää voimansa etsiessään ratkaisuja maahanmuuttopolitiikan uudistamiseen ja pitovoiman vahvistamiseen. Tavoitteena on turvata elinvoimainen Suomi myös tuleville sukupolville.
FCG Finnish Consulting Groupin sote-asiantuntijat12.5.2025 11:07:04 EEST | Artikkeli
FCG:n sote-asiantuntijat käytettävissä taustoittaviin haastatteluihin esimerkiksi hyvinvointialueisiin liittyvissä aiheissa.
Etäisyyssäännöt ratkaisevat tuulivoiman tulevaisuuden – FCG:n Jan Tvrdy haastateltavissa24.3.2025 11:26:14 EET | Artikkeli
Ympäristöministeriön FCG Finnish Consulting Groupilta tilaaman tutkimuksen tavoitteena on ollut arvioida tuulivoiman ja asutuksen välisen vähimmäisetäisyyden taloudellisia vaikutuksia.
Suuret kaupungit ja niiden kehyskunnat edelleen johtoasemissa alueiden elinvoimaisuutta kuvaavassa indeksissä11.2.2025 08:59:00 EET | Tiedote
FCG Finnish Consulting Group ja sen osana toimiva MDI julkaisivat joulukuussa vuonna 2023 Elinvoima, vetovoima ja pitovoima -indeksin. Nyt indeksi ja sen taustalla olevat tilastot on päivitetty. Päivitetyssä indeksissä on tarkasteltu entistä laajemmin kuntien elinvoimaa, vetovoimaa ja pitovoima ja niiden edellytyksiä. Kokonaisindeksissä suuret kaupungit ja niiden kehyskunnat saavuttivat jälleen korkeimmat sijoitukset, mutta myös yllättäjiä löytyy, etenkin Lapista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme