VR hakee logistiikkapalvelujen kasvua uusilta toimialoilta ja vihreästä siirtymästä

Jaa

Raideliikenne tuottaa vähemmän päästöjä ja kuluttaa vähemmän energiaa kuin muut liikennemuodot. Siksi se on ratkaisevassa asemassa, kun tavoitteena on liikenteen päästöjen vähentäminen. VR:n logistiikkaliiketoiminnassa, VR Transpointissa, panostetaan aktiivisesti kolmeen keskeiseen kasvualueeseen, jotka tukevat vihreää siirtymää: teollisuuden investointeihin, vihreän siirtymän investointeihin sekä yhdistettyihin kuljetuksiin.

Tulevaisuuden tehdasinvestoinnit Suomessa vaativat kestäviä kuljetusratkaisuja, ja päästötön rautatieliikenne kuljetusmuotona on keskeinen osa vihreää siirtymää. Metsäyhtiöt ovat viime vuosina tehneet merkittäviä sijoituksia uusiin tuotantolaitoksiin ja kapasiteetin laajentamiseen Suomessa.

"Autamme asiakkaitamme löytämään optimaaliset kuljetusratkaisut heidän investointipäätöstensä tueksi. Uusia tehtaita suunniteltaessa on jo alkuvaiheessa huomioitava rautatieinfrastruktuurin nykytila ja tarvittavat investoinnit. Yhdistämällä voimat jo varhaisessa vaiheessa, on paremmat mahdollisuudet kehittää tehokkaimmat kuljetuskonseptit, jotka vahvistavat myös asiakkaidemme kilpailukykyä. Tehokkaat logistiikkaratkaisut ovat olennainen osa yritysten kasvutarinaa", VR Transpointin johtaja Eljas Koistinen kertoo.

VR Transpointin kasvuhakuisuutta tukee myös ajankohtainen trendi: vihreään siirtymään liittyvät uuden teollisuuden alat, kuten biometanolilaitokset, vetyteollisuus ja hiilineutraalin teräksen valmistus.

"Tuotteen sertifiointi ympäristöystävälliseksi edellyttää, että myös sen kuljetusketju on riittävän vihreä. Tässä rautateiden päästötön kuljetusketju on ratkaisevassa roolissa", Koistinen jatkaa.  

Rahtia raiteille yhdistetyillä kuljetuksilla

VR Transpoint luo yhteistyöhön pohjautuvaa palvelukonseptia yhdistettyihin kuljetuksiin. Yhdistetyillä kuljetuksilla tarkoitetaan yhdistelmäajoneuvojen, vetoautojen tai perävaunun kuljettamista junalla. Alkuvaiheessa infra ja kalusto mahdollistavat konttien ja trailereiden kuljettamisen junalla.

"Olemme kartoittaneet mahdollisuuksia yhdistettyjen kuljetusten käynnistämiselle eri toimijoiden kanssa – ja kiinnostusta aiheeseen tuntuu löytyvän. Riittävä pohjavolyymi mahdollistaisi palvelun käynnistämisen jo ensi vuoden aikana. Kysynnän lisääntyessä kapasiteettia voidaan kasvattaa asiakastarpeen mukaan. Yhdistetyt kuljetukset tukevat erittäin hyvin myös päästövähennystavoitteita", Koistinen sanoo.

Yhdistettyjen kuljetusten liikennöintiä suunnitellaan aluksi Vuosaaren satamasta Ouluun. Potentiaalisia asiakkaita olisivat esimerkiksi kuljetusliikkeet, kaupan keskusliikkeet tai laivayhtiöt. Palvelu mahdollistaisi rautatiekuljetukset myös toimijoille, joilla siihen ei aiemmin ole ollut mahdollisuutta.

"Yhdistetyt kuljetukset ovat yksi ratkaisu ympäristöystävällisen raideliikenteen kilpailukyvyn ja liikennemuoto-osuuden kasvattamiseksi Suomessa. Visionamme on luoda laaja intermodaaliverkosto useampien kaupunkien välille ja pidemmällä tähtäyksellä jopa löytää ratkaisuja, joilla suomalaiset tuotteet pääsisivät junalla keskiseen Eurooppaan", Koistinen visioi.

Yhteyshenkilöt

VR:n media desk

Viestintäyksikkömme palvelee mediaa puhelinnumerossa 029 434 7123 ja sähköpostiosoitteessa viestinta@vr.fi. Olemme tavoitettavissa toimistoaikana. Arki-iltaisin klo 16 jälkeen, arkipyhinä ja viikonloppuisin palvelemme mediaa akuuteissa häiriötilanteissa.

Puh:029 434 7123viestinta@vr.fi

Me VR:llä vauhditamme tulevaisuuden vastuullista liikkumista. Olemme Suomen valtion omistama matkustuksen, logistiikan ja kunnossapidon palveluyritys, joka kasvattaa hiilineutraalin raide- ja kaupunkiliikenteen suosiota. Huolehdimme arjen sujuvista matkoista Suomessa ja Ruotsissa sekä toimimme teollisuuden tukijalkana kotimaan logistiikassa. Vuonna 2022 kyydissämme tehtiin 194,2 miljoonaa matkaa ja kuljetimme 34,4 miljoonaa tonnia tavaraa. Liikevaihtomme oli 1 107,0 miljoonaa euroa ja työllistimme noin 9 000 rautaista ammattilaista. Lisätietoja: https://www.vrgroup.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VR-Yhtymä Oyj

VR ja SSAB sähköistävät raskaan teollisuuden kuljetuksia – ensimmäiset sähkörekat liikenteeseen tänä vuonna21.2.2024 09:00:07 EET | Tiedote

Teräsyhtiö SSAB Europe ja VR:n logistiikkaliiketoiminnasta vastaava VR Transpoint ovat käynnistäneet yhteishankkeen raskaan teollisuuden kuljetusten sähköistämiseksi. VR investoi vähäpäästöisiin maantiekuljetuksiin hankkimalla täyssähkörekkoja, jotka tulevat SSAB Europen kuljetuksiin. Hankittavat rekat kuuluvat kokonaismassaltaan suurimpiin, jotka liikennöivät sähköisesti säännöllisissä asiakastoimituksissa Suomessa. SSAB Europe puolestaan investoi raskaan kaluston latauspisteisiin.

Korjattu: VR lisää kaukoliikenteen junavuoroja, torstaina 15.2. liikenteestä ajetaan noin 80% - Lähiliikenne kulkee normaalisti14.2.2024 17:12:35 EET | Tiedote

VR lisää kaukoliikenteen junavuoroja huomiselle torstaille, jolloin liikennöidään noin 80% normaaleista vuoroista. Lähiliikenteen junat (R, G, Z, O, M, H, T ja D-junat) kulkevat normaalisti, kuten myös yöjunat ja kiskobussit. Suosituimmilla reiteillä liikennöidään normaalisti, hiljaisimmilla reiteillä on edelleen linja-autokorvauksia tai harvennettuja vuoroja. Rekisteröityneet matkustajat saavat tiedon, jos varattu junavuoro perutaan. Oman junan tilanteen voi myös tarkistaa VR:n verkkosivuilta vr.fi:stä.

VR lisää kaukoliikenteen junavuoroja, torstaina 14.2. liikenteestä ajetaan noin 80% - Lähiliikenne kulkee normaalisti14.2.2024 17:06:01 EET | Tiedote

VR lisää kaukoliikenteen junavuoroja huomiselle torstaille, jolloin liikennöidään noin 80% normaaleista vuoroista. Lähiliikenteen junat (R, G, Z, O, M, H, T ja D-junat) kulkevat normaalisti, kuten myös yöjunat ja kiskobussit. Suosituimmilla reiteillä liikennöidään normaalisti, hiljaisimmilla reiteillä on edelleen linja-autokorvauksia tai harvennettuja vuoroja. Rekisteröityneet matkustajat saavat tiedon, jos varattu junavuoro perutaan. Oman junan tilanteen voi myös tarkistaa VR:n verkkosivuilta vr.fi:stä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye