Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Viljanen: Halpuuttamisen uusi aalto alkanut

Jaa

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen on huolestunut kaupan luomasta alennuspaineesta ruuan hintaan. ”Elintarvikekaupassa viritellään kitkerästi muistamamme halpuutuksen uutta aaltoa”, Viljanen totesi avatessaan valtuuskunnan kokouksen keskiviikkona Espoon Hanasaaressa. Puheessaan Viljanen kaipasi ruokaketjuun uutta rahaa kuluttajien kasvavasta ostovoimasta sekä viennistä.

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen.
MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen. Kuva: MTK

Ruokamarkkinoilla luodaan nyt painetta hintojen alentamiselle, arvioi MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen. Merkkejä tästä hän kertoi näkevänsä kaupan edustajien puheista sekä kaupan omien tuotemerkkien kasvusta.

”Markkinajohtaja esimerkiksi raivaa valikoimiinsa tilaa yhteispohjoismaiselle halpamerkille, jonka tuotteita hankitaan koko Itämeren alueelta. Kuluttajatutkimuksissa ruuan ostopäätösten kriteereissä halpahinta on noussut ylivoimaiseksi ykköseksi – kannoillaan erikoistarjoukset ja muut meidän vastuullisille laatutuotteillemme epäedulliset arvot. Kuluttajien ostovoimaan suhteutettuna ruoka ei koskaan ole ollut maassamme niin halpaa kuin se nyt on”, Viljanen totesi puheessaan MTK:n valtuuskunnalle keskiviikkona. Viljasen viittaus liittyy S-ryhmän päätökseen laajentaa Coop-tuotemerkkiä valikoimissaan.

Viljanen muistutti järjestön pitkästä ja johdonmukaisesta työstä elintarvikeviennin ja arvon kasvattamiseksi. Hän kiitteli hallitusohjelman tavoitteita ruokavienninkin osalta kunnianhimoisiksi.

”Kirjaukset suomalaisen ruuan vientipotentiaalin paremmasta hyödyntämisestä ja tuotannon kannattavuuden parantamisesta osuvat oikeaan. Meidän on saatava nopeasti liikkeelle käytännön toimet, jotka todella tukevat tätä kehitystä ja aidosti parantavat tilojen kannattavuutta”, Viljanen painotti.

Kotimarkkinoilla ruuan kasvavaan arvoon avain on Viljasen mukaan kattava viestintä ja kuluttajatyö.

”Sitä on tehtävä joka tasolla, meidän jokaisen - kuten olemme täällä valtuuskunnassakin usein peräänkuuluttaneet”, Viljanen totesi.

Yhteisöllisyyttä tarvitaan

Puheessaan Viljanen nosti esille myös maaseudun väen tarpeen myönteiseen yhteiseen tekemiseen.

”Maaseutunuorten erinomainen joulutuliperinne sai alkunsa 1994 Etelä- Pohjanmaalta ja on levinnyt valtakunnalliseksi tapahtumaksi. Ehdotan että otamme oppia nuorilta ja laajennamme tulevana jouluna joulutulitapahtumaa, tavoitteena tulien syttyminen jokaisen metsänhoitoyhdistyksen ja tuottajayhdistyksen alueella”, Viljanen totesi.

Lisätietoja:

Eerikki Viljanen, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, 050 525 2727

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Matkailu maaseudulle kukoistaa lumisen talven ansiosta29.2.2024 10:40:59 EET | Tiedote

Matkailu maaseudulle on elpynyt ja kukoistaa ympäri Suomen lumipeitteen ansiosta. Talvinen taika ja ulkoilmaelämän mahdollisuudet ovat houkutelleet niin Etelä-Suomen kaupunkilaiset kuin ulkomaalaisetkin nauttimaan lumesta ja jäähän liittyvistä aktiviteeteista. Maaseudun matkailuyritysten mökkivuokraus ja talviaktiviteettien kysyntä sekä tarjonta ovat kasvaneet luoden uusia mahdollisuuksia sekä paikallisille asukkaille että vierailijoille. Itä-Suomessa on kuitenkin nähtävissä venäläisten matkailijoiden väheneminen.

MTK:n ja SLC:n luonnon monimuotoisuuden tiekartta julkaistiin – ”Tuhti paketti kohti käytännön askeleita”1.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC julkaisivat 1. helmikuuta luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartan tutkijaraporttien, jäsenkyselyiden ja järjestöjen sisäisen työn avulla MTK ja SLC jäsenineen ottavat entistä vaikuttavampia askeleita kohti maatalous- ja metsäympäristöjen monimuotoisuuden vahvistamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye