Jytyn liittovaltuusto: Valtionosuusveivaus synkistää kuntatyöntekijöitä – ”Säästöpäätöksiä tehdään sokkona”

Jaa

Ammattiliitto Jytyn liittovaltuusto on huolissaan, että lähivuosina toteutettavat kuntien valtionosuuksien lisäleikkaukset rapauttavat kuntarakenteet.

Hallitus perui viime perjantaina ilmoitetut kuntien valtionosuuksien lisäleikkaukset vuodelle 2024 ja aikoo jaksottaa ne vuosille 2025–2027.

– Viime päivien valtionosuusveivaus on herättänyt suurta huolta kuntakentässä, jota yt-aalto on tänä syksynä muutenkin pyyhkinyt. On huojentavaa kuulla, ettei valtionosuuksiin vielä ensi vuonna tehdä lisäleikkauksia, mutta tulevaisuuden rahoitus näyttää nyt entistä synkemmältä, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo.

Hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä kuntien verotusta vähennettiin ja valtionosuuksia leikattiin, kun sote-palvelut siirtyivät hyvinvointialueille. Monessa kunnassa leikkaukset ovat osoittautuneet siirtyneitä sote-menoja isommiksi.

– Pelkonamme on, että säästöpäätöksiä tehdään nyt kunnissa sokkona, kun tulevien vuosien rahoitus on epäselvää, Voima toteaa.

Valtaosa Ammattiliitto Jytyn jäsenistä työskentelee kunnissa ja kuntaomisteisissa yrityksissä ja liikelaitoksissa. Jytyn liittovaltuusto on huolissaan, että säästöt kohdistuvat jo ennestään tiukoille vedettyihin tukipalvelutehtäviin.

– Perinteinen säästömantra ”hallinnon tehostamisesta” ei ole tätä päivää. Tukipalveluista leikkaaminen ei ole kestävä tie. Kun esimerkiksi sihteeri-, talous-, hallinto- ja ict-tehtäviin varataan riittävät resurssit, voivat muut ammattilaiset keskittyä omaan työhönsä. Tämä tuo tehokkuutta ja säästöjä sekä työhyvinvointia kuntasektorille, Jytyn liittovaltuuston puheenjohtaja Seija Hovi-Kuikko kommentoi.

Lisäksi Jytyn liittovaltuuston huolena on, että valtionosuuksien lisäleikkaukset kurittaisivat erityisesti niitä kuntapalveluja, jotka ovat jo valmiiksi hallituksen leikkaustoimien kohteena.

– Tästä hyvänä esimerkkinä on vapaa sivistystyö. Jos kuntarahoitusta karsitaan vielä lisää, voidaan kysyä, mitä palveluja kunta voi tulevaisuudessa tarjota, Hovi-Kuikko sanoo.

Ammattiliitto Jytyn liittovaltuuston syyskokous pidetään Tampereella 22.–23.11.2023.

Lisätietoja:

Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi

Jytyn liittovaltuuston puheenjohtaja Seija Hovi-Kuikko, puh. 0400 658 753, seija.hovi-kuikko@jytyhallinto.fi

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Jyty ry

Jyty ilmoitti lakosta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa 31.1. – myös perhepäivähoitajat lakon piirissä23.1.2024 12:00:11 EET | Tiedote

Ammattiliitto Jyty on ilmoittanut poliittisesta lakosta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa 31.1.2024. Lakon piiriin kuuluvat kaikki varhaiskasvatuksen työtehtävät kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen sopimusaloilla Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Myös perhepäivähoito ja leikkipuistotoiminta kuuluvat Jytyn ilmoittaman lakon piiriin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye