Kainuun ELY-keskus

Toimintamalli ja parhaat menettelytavat konkurssitilanteiden valvontaan: Julkaisu valvontaviranomaisille

Jaa

Kainuun ELY-keskus on julkaissut raportin, joka tarjoaa ohjeita valvontaviranomaiselle tukemaan ympäristölainsäädännön valvontatyötä toiminnanharjoittajan ollessa maksukyvytön tai konkurssitilanteessa. Raportin julkaisuwebinaari pidetään 23.11.2023 klo 9‒12. Webinaariin ennättää vielä ilmoittautua. 

Vanha kaivosalue, jossa ympäristöön on jäänyt kaivostoiminnassa käytettyjä tarvikkeita.
Suurten kaivosalueiden konkurssit voivat olla erityisen ongelmallisia muun muassa ympäristöriskien estämisen kannalta. Kuva: Joni Kivipelto.

Ympäristöministeriön rahoittamassa OHKE-hankkeessa laadittu julkaisu on valmisteltu Suomen ympäristökeskuksen ja Kainuun ELY-keskuksen yhteistyönä. Myös muut ELY-keskukset ovat tukeneet työtä. Julkaisu ohjeineen on luotu tukemaan valvontaviranomaisen ympäristölainsäädännön valvontatyötä, kun toiminnanharjoittaja kohtaa maksukyvyttömyystilanteen.  

Raportti on suunniteltu tarjoamaan työkaluja valtion valvontaviranomaiselle, ELY-keskukselle, oikeudellisesti haastavan valvontatyön tueksi toiminnanharjoittajien konkurssitilanteissa. Raportti sisältää keskeiset asiat konkurssilainsäädännöstä ja -menettelystä sekä ympäristövastuusääntelystä. Lainsäädännön lisäksi raportin aineistona on käytetty kansallisia ohjeistuksia ja oppaita sekä ELY-keskusten käytännön kokemuksia konkurssimenettelyistä. 

Julkaisussa esitetään erityisesti kaivosten konkurssitilanteita varten toimintamalli, jossa käsitellään konkursseihin liittyviä viranomaisen tehtäviä sekä parhaita menettelytapoja läpi konkurssimenettelyn elinkaaren. Toimintamallissa esitetyt ohjeet ja suositukset käsittelevät erityisesti lähestyvän konkurssin ennakointia, viranomaisen saatavien vaatimista konkurssin aikana ja ympäristölupien noudattamisen valvontaa. Lisäksi julkaisu sisältää ohjeita ja hyviä käytänteitä valvontaviranomaisen toimintaan kaivosten konkurssitilanteissa, joissa tavoitteena on estää ympäristövahinkojen aiheutuminen sekä varmistaa ympäristövaikutusten hallinta konkurssimenettelyn käynnistymisestä kaivostoiminnan ympäristöturvalliseen alasajoon, toiminnan uudelleenkäynnistymiseen tai kaivoksen sulkemiseen ja jälkihoitoon. 

”Useimmat valvontaviranomaisen kohtaamat konkurssit liittyvät pienehköjen yritysten maksukyvyttömyyteen tapauksissa, jossa jätteen käsittelytoiminnassa kiinteistölle on kertynyt jätteitä. Varsinkin kaivosten konkurssit ovat valvontaviranomaiselle vaativia, sillä niiden vaikutukset ja yrityksen ympäristövastuut ovat tyypillisesti suuria ja ympäristövastuiden asema konkurssissa tulkinnanvaraista”, ympäristölakimies Jouko Tuomainen Suomen ympäristökeskuksesta toteaa. 

”Kaivoksen konkurssitilanteessa valvontaviranomaisen on varmistettava riittävät riskienhallintatoimet ympäristöriskien ja -vahinkojen estämiseksi sekä käynnistettävä varautuminen kaivoksen ympäristöturvalliseen sulkemiseen, jos toiminnan keskeytyminen ei jää tilapäiseksi”, johtava ympäristöasiantuntija Soile Nieminen Kainuun ELY-keskuksesta kertoo. 

Julkaisun tavoitteena on tukea ympäristöhallinnon työtä, ja sitä voidaan hyödyntää myös tulevaisuudessa kehitettäessä lainsäädäntöä. 

Julkaisu on saatavilla Doria-julkaisujärjestelmässä: Toimintamalli valtion ympäristönsuojeluviranomaiselle konkurssitilanteita varten – Erityisesti kaivosten konkurssitilanteissa 
Kainuun ELY-keskus, Pirkanmaan ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus järjestävät raportin julkaisuwebinaarin 23.11.2023 klo 9–12. Webinaari järjestetään Teams-yhteydellä – ilmoittautuneille toimitetaan Teams-linkki ennen tilaisuutta.  

Julkaisuwebinaarin ohjelma ja ilmoittautuminen

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye