Kokkolan kaupunki

Kasvukaupungit: ilman todellista kompensaatiota valtionosuuksien lisäleikkaukset kostautuvat kipeästi

Jaa

Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina 17.11.2023 tiedotteen verotustietojen päivittymisestä sote-siirtolaskelman osalta. Myöhemmin maanantaina hallitus kertoi jaksottavansa leikkaukset vuosille 2025-2027. Päivitysten myötä kuntien valtionosuuksia leikataan pysyvästi ja merkittävästi ennakoitua enemmän. Asukasta kohden vaikutukset ovat vuositasolla jopa 80€ lisää aiemmin ilmoitettuihin leikkauksiin.  Leikkausten jaksotus sekä valtionosuuksien määräaikaisilla lisäyksillä ja -vähennyksillä operoiminen eivät valitettavasti poista sitä tosiasiaa, että lisäleikkaukset tosiasiallisesti heikentävät kuntataloutta ja pakottavat kunnat suunniteltua tiukempiin säästötoimiin. Nyt kaavaillut hallituksen toimet näyttäytyvät ristiriitaisilta myös hallitusohjelman tavoitteiden kanssa.

Mittavilla leikkauksilla on pitkäaikaisia vaikutuksia etenkin sivistys- ja hyvinvointipalvelujen järjestämiseen, esimerkiksi varhaiskasvatukseen, perusopetukseen sekä nuorisopalveluihin. Kyse on kuntien keskeisimmistä tehtävistä. Samalla kuntien vastuut ja velvoitteet säilyvät samoina myös tulevina vuosina kuitenkin niin, että TE-palvelut siirtyvät kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta tuoden myös uusia taloudellisia riskejä. Ilman hallituksen päättämiä, täysimääräisiä ja todellisia kompensaatioita kunnat ovat lähivuosina pakotettuja kivuliaisiin leikkauksiin, jotka eivät ainoastaan heikennä kuntien tärkeimpiä tuottamia palveluita, vaan aiheuttavat pitkäkestoisia negatiivisia vaikutuksia erityisesti lapsiin ja nuoriin. Vaikutukset eivät jää ainoastaan kuntasektorille, vaan leikkaukset tulevat pidemmällä ajalla heijastumaan kielteisesti myös hyvinvointialueiden järjestämiin psykososiaalisiin palveluihin kasvavina kustannuksina.

Valtionosuuksien leikkaukset, jaksotuksesta huolimatta ovat isku vasten hallituksen omaa hallitusohjelmaa, jonka mukaisesti hallitus on sitoutunut edistämään lapsimyönteistä politiikkaa kaikilla tasoilla sekä toteuttamaan lapsi- ja perhevaikutusten arviointia päätöksenteossa yhteiskunnassa, jossa erityisesti nuorten kokema pahoinvointi on vain lisääntynyt. Lisäleikkaukset herättävät epävarmuutta siitä, ovatko hallitusohjelman lisäpanostukset ”Osaavaan Suomeen” realistisia, kun tosiasiallisesti kuntien rahoitusta ollaan leikkaamassa.

Samalla leikkaukset muuttavat koko kuntasektorin talouden kuvaa ja lisäävät monissa kunnissa riskiä talouden painumisesta alijäämäiseksi tai entisestään lisäävät alijäämää. Tästä seuraa velkamäärän kasvun kiihtyminen sekä pitkällä tähtäimellä palveluiden rapautuminen. 

Lisäleikkausten taustalla on nähtävästi pääomatulojen arvioitua heikompi kehitys ja siten myös pienempi verokertymä. Kasvukaupungit muistuttavat, etteivät kunnat ole saaneet lainkaan tuloja tästä verokertymästä. Nyt kuitenkin lisäkustannus ollaan siirtämässä kuntien hartioille. 

Reaktiivisen kuntapolitiikan sijaan kasvukaupungit odottavat valtionhallinnolta ennakoivaa, tiiviiseen ja tasavertaiseen vuoropuheluun perustuvaa päätöksentekoa, jolloin päätösten vaikutuksia kuntien järjestämiin palveluihin ja kuntalaisten arkeen voidaan uskottavasti arvioida. 

Kasvukaupungit esittävät suunniteltujen lisäleikkausten peruuttamista tai neuvottelujen käynnistämistä valtion täysimääräisten kompensaatioiden järjestämiseksi.

Keskisuuret kaupungit ovat lisänneet yhteistyötä ja päättäneet järjestäytymisestä 2023 kasvukaupunkien verkostoksi. Verkostoon kuuluu yhteensä 14 keskisuurta, 40 000 – 100 000 asukkaan kaupunkia, jotka ovat Pori, Kouvola, Lappeenranta, Hämeenlinna, Vaasa, Seinäjoki, Rovaniemi, Mikkeli, Porvoo, Salo, Kotka, Kokkola, Hyvinkää ja Kajaani.

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Bildandet av Mellersta Österbottens sysselsättningsområde fastställdes22.2.2024 15:52:42 EET | Tiedote

Sysselsättningsområdet som bildas av städer och kommuner i Mellersta Österbotten har fastställts genom statsrådets beslut 22.2.2024. Ministerarbetsgruppen för sysselsättning och företagande föreslog att Toholampi ansluts till Mellersta Österbottens sysselsättningsområde. Statsrådet fastställde förslaget och därmed står det klart vilka de framtida sysselsättningsområdena är i Finland. Inom området för NTM-centralen i Österbotten bildas tre sysselsättningsområden: Mellersta Österbottens sysselsättningsområde, Jakobstadsregionens sysselsättningsområde och Österbottens sysselsättningsområde, och Kristinestad går med i Suupohja sysselsättningsområde.

Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen muodostaminen vahvistui22.2.2024 15:52:42 EET | Tiedote

Keski-Pohjanmaan kaupunkien ja kuntien muodostama työllisyysalue on vahvistettu valtioneuvoston päätöksellä 22.2.2024. Työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä esitti, että Toholampi liitetään kuuluvaksi Keski-Pohjanmaan työllisyysalueeseen. Valtioneuvosto vahvisti esityksen ja samalla kaikki Suomen tulevat työllisyysalueet ovat nyt selvillä. Pohjanmaan ELY-keskusalueelle muodostuu kolme työllisyysaluetta; Keski-Pohjanmaan työllisyysalue, Pietarsaaren seudun työllisyysalue ja Pohjanmaan työllisyysalue, lisäksi Kristiinankaupunki suuntautuu Suupohjan työllisyysalueeseen.

Den politiska demonstrationens inverkan på Karleby stadens tjänster torsdag 1.231.1.2024 12:54:53 EET | Tiedote

JHL samt många av FFC:s förbund och STTK:s förbund har meddelat att de ordnar en politisk demonstration som hålls på torsdag 1.2.2024 kl. 11–15. Det är frivilligt att delta i demonstrationen och var och en som hör till ett fackförbund bestämmer själv om hen deltar i den. Daghemmen i Karleby håller öppet i morgonen och skolornas eftermiddagsverksamhet ordnas. Tjänsterna kan ordnas med olika personalarrangemang. De anställda som deltar i den politiska demonstrationen är lämnar arbetsplatsen på torsdag kl. 11–15. Demonstrationen väntas inte påverka skol- och daghemslunchen. Enligt nuvarande uppgifter ordnas även stadens övriga tjänster normalt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye