
Työllisyysalueiden muodostuminen edistyy – Pohjois-Pohjanmaalla kaksi aluetta voi jatkaa valmistelua, yhdestä päättää valtioneuvosto
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy TE-toimistolta kuntien muodostamille työllisyysalueille 1.1.2025. Myös osa ELY-keskuksen palveluista siirtyy samalla työllisyysalueiden vastuulle. Kunnat ilmoittivat työ- ja elinkeinoministeriölle lokakuun loppuun mennessä ratkaisunsa työvoimapalveluiden järjestämiseksi.
Pohjois-Pohjanmaalta TEM:lle ilmoitettiin kolme työllisyysaluetta. Suurin niistä on Oulu ja ympäristökuntien muodostama työllisyysalue, jossa järjestäjäkuntana toimii Oulun kaupunki. Kainuu-Koillismaa-työllisyysalueen järjestäjäkuntana toimii Kajaani ja siihen liittyvät Pohjois-Pohjanmaan alueelta Kuusamo ja Taivalkoski. Kolmas työllisyysalue on Oulun eteläisellä alueella ja siinä järjestäjäkuntana on Raahe.
Esitetyt työllisyysalueet täyttävät 20 000 työvoimapohjan ja lain edellytykset maantieteellisesti yhtenäisestä, työmarkkinoiden ja työssäkäynnin kannalta toimivasta alueesta.
”Pohjois-Pohjanmaalle muodostuvat alueet ovat maantieteellisestä laajuudestaan huolimatta kompakteja alueita, joilla on samantyyppisiä työmarkkinapiirteitä alueillaan”, toteaa Jouni Korhonen Pohjois-Pohjanmaan liiton TE2024 -hankkeesta.
Seuraavaksi kuullaan Oulun eteläisen alueen kuntia
Työ- ja elinkeinoministeriö esittää Valtioneuvostolle, että tämä hyväksyy Pohjois-Pohjanmaalta Oulun ja Kainuu-Koillismaa-työllisyysalueet jo marraskuun lopussa.
Sen sijaan Raahe – Kalajoki – Ylivieska – Nivala -työllisyysaluetta esitetään valtioneuvoston päätettäväksi. Haapajärven, Oulaisten ja Pyhäjärven kaupunginvaltuustot eivät hyväksyneet Raahen kaupungin esittämää yhteistoimintasopimusluonnosta ja järjestämissuunnitelmaa.
Valtioneuvoston päätös, jota kutsutaan myös perälautamenettelyksi, tarkoittaa, että valtioneuvosto päättää työllisyysalueen muodostamisesta tai kunnan kuulumisesta työllisyysalueeseen, jos kunta jää työllisyysalueen ulkopuolelle. Samalla valtioneuvosto päättää myös kustannusten jaosta, hallintomallista, virkojen ja tehtävien järjestämisen perusteista ja muista yhteistoiminnan järjestämiseksi välttämättömistä asioista, joista kunnat eivät ole sopineet.
Seuraavaksi työ- ja elinkeinoministeriö kuulee kuntia työllisyysalueiden muodostamista koskevista päätösesitysluonnoksista. Kuulemiset tehdään jo joulu- ja tammikuun aikana. Kuultaviksi pyydetään Raahe – Kalajoki – Ylivieska – Nivala -työllisyysalueen kunnat. Tavoitteena on, että valtioneuvosto päättää työllisyysalueesta viimeistään helmikuussa 2024.
Vaikka päätöksiä työllisyysalueista ei vielä olekaan, kunnissa tehdään valmistelutyötä työllisyyspalveluiden aloittamiseksi vuoden 2025 alusta.
”Työllisyyspalvelu-uudistus on sote-palvelu-uudistuksen jälkeen merkittävin uudistus kuntien näkökulmasta. Työllisyysalueille siirtyy valtion kompensoimina, mutta kuntien kustantamina työllisyyspalveluiden järjestäminen, valtiolta siirtyvä henkilöstö ja työttömyysturvamenot”, toteaa Korhonen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jouni KorhonenprojektipäällikköPohjois-Pohjanmaan TE2024 -hanke
Puh:+358 40 685 4038jouni.korhonen@pohjois-pohjanmaa.fiTiina HaapalainenViestintäasiantuntijaPohjois-Pohjanmaan liitto
Puh:+358 40 685 4018tiina.haapalainen@pohjois-pohjanmaa.fiLinkit
Pohjois-Pohjanmaan liitto - pohjoisen puolesta avoimessa yhteistyössä
Pohjois-Pohjanmaan liitto on Pohjois-Pohjanmaan 30 kunnan muodostama kuntayhtymä. Liiton tehtäviä ovat alueellinen kehittäminen, aluekehittämisohjelmien sekä EU-ohjelmien valmistelu yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, maankäytön, liikennejärjestelmäsuunnittelun sekä maakuntakaavoituksen viranomais- ja kehittämistehtävät, edunvalvonta ja maakunnan tunnetuksi tekeminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan liitto
Kannanotto Pohjois-Pohjanmaan museon nimenmuutokseen26.6.2025 10:23:30 EEST | Tiedote
Me olemme ylpeitä maakunnastamme. Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyt ja esineistö ylläpitävät maakunnan aineellista perintöä, historiaa ja kulttuuria. Oulu on ensi vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tuota merkittävää tapahtumaa on valmisteltu yhdessä 39 kunnan kanssa yli maakuntarajojen. Se on koko alueen yhteinen ponnistus.
Maakunnan yhteistyöryhmä puolsi kolmen hankkeen rahoittamista13.6.2025 17:21:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan maakunnan yhteistyöryhmä käsitteli 12.6.2025 pitämässään kokouksessa kolmen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen valmistelussa olevan hankkeen rahoittamista. Toisena käsiteltävänä asiana oli Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelman 2026-2029 valmistelu.
Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuustoon nimettiin 75 kuntien edustajaa11.6.2025 12:03:28 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan liiton jäsenkuntien edustajainkokous valitsi kokouksessaan 11. kesäkuuta maakuntavaltuuston kuntavaalikaudelle 2025–2029.
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen kokoustiedote 9.6.20259.6.2025 13:35:57 EEST | Tiedote
Maakuntahallitus kokoontui 9. kesäkuuta kevätkauden viimeiseen kokoukseensa.
Kulttuuripankki verkkopalvelu laajenee Pohjois-Pohjanmaalle6.6.2025 09:11:05 EEST | Uutinen
Kulttuuripankki on valtakunnalliseksi laajeneva verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen taiteen ja kulttuurin ammattilaiset sekä heidän tarjoamansa palvelut. Syksyllä 2025 palvelu laajenee myös Pohjois-Pohjanmaalle, ja silloin mukaan ovat tervetulleita kaikki alueen taide- ja kulttuuritoimijat.