Kainuun ELY-keskus

Haastava taloustilanne näkyy Kainuussa - suurta muutosta heikompaan ei odotettavissa

Jaa

Elinkeinoelämän haastavan tilanteen uskotaan jatkuvan Kainuussa seuraavan vuoden ajan. Työttömyys todennäköisesti lisääntyy lähikuukausina, mutta merkittävää nousua ei ole näköpiirissä. Työvoiman saatavuus heikkenee entisestään tulevina vuosina varsinkin mittavien eläköitymisten vuoksi. Alueelliset kehitysnäkymät syksyltä 2023 on julkaistu.

Kuvassa sinisellä pohjalla teksti Kainuun alueelliset kehitysnäkymät 2/2023 sekä ELY-keskuksen logo oikeassa alanurkassa.

Taantuma näkyy Kainuun elinkeinoelämässä ja seuraavan vuoden näkymät ovat haasteelliset, vaikka suurta muutosta heikompaan ei ennakoida. Pitkittynyt poikkeusaika, talouden epävarmuus sekä korkotason nousu saa yritykset toimimaan entistä varovaisemmin ja investointeja siirretään. Etenkin rakentamisen ja teollisuuden suhdannetilanne on heikko, mikä heijastuu myös palveluiden kysyntään. Konkurssien määrä on kasvanut, mutta merkkejä laajasta konkurssiaallosta ei onneksi ole. 

Kainuulaisista yrittäjistä yli kolmasosa eläköityy seuraavan kymmenen vuoden aikana. Omistajanvaihdosten tulee lisääntyä huomattavasti nykyisestä, muuten paljon kannattavia yrityksiä lopettaa toimintansa. Haasteena on usein, että odotukset oman yrityksen arvosta ovat epärealistia, omistajanvaihdoksen valmistelu aloitetaan liian myöhään eikä prosessissa hyödynnetä ulkopuolista asiantuntijaosaamista.

Viime vuosien aikana Kainuun työttömyys on supistunut selvästi nopeammin kuin muualla maassa. Työllisyysaste on korkeimmalla tasolla vuosikymmeniin. Kuitenkin seuraavan puolen vuoden aikana työttömyys todennäköisesti kasvaa Kainuussa, kuten muuallakin maassa, johtuen yleisestä taloustilanteesta. Suurta nousua ei silti ole odotettavissa, ja tulevina vuosina työttömyyden pienentyminen jatkuu.

Työvoiman kysyntä on hiipunut viime kuukausina ja luultavasti jatkuu matalana lähikuukausien aikana. Tämä ei kuitenkaan muuta maakunnan suurta haastetta, tekijäpulaa. Alalla kuin alalla on pulaa osaavasta työvoimasta, ja useissa ammattiryhmissä työttömiä työnhakijoita on vähemmän kuin julkiseen työnvälitykseen ilmoitettuja avoimia työpaikkoja. Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa ja taustalla on paljon erilaisia tekijöitä kannustinloukuista työvoiman heikkoon liikkuvuuteen. Merkittävin syy on kuitenkin työnhakijoiden puutteellinen osaaminen. Osaamistasoa kehitetään monipuolisesti eri toimenpiteillä, jotka ulottuvat osaamistarpeiden ennakoinnista ja koulutusten kehittämisestä aina yhteishankintakoulutuksiin asti.  

Tekijäpulan helpottaminen vaatii muuttoliikkeen ja etenkin maahanmuuton huomattavaa kasvua sekä työllisyysasteen nousua. Ratkaisut vievät aikaa, ja osaajapula vaikeutuu edelleen tulevina vuosina työikäisen väestön nopean vähenemisen vuoksi. 

Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus on luettavissa osoitteessa: https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun katsauksen osalta lisätietoja antaa: 

Kainuun ELY-keskus 
johtava asiantuntija Taina Leinonen
taina.leinonen@ely-keskus.fi, p. 0295 023 065

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye