Tulli

Lasten leluihin kätkettyjä huumeita – vuoden tullikoirana palkittava Pepi paljasti piilot

Jaa

Vuoden tullikoirana palkitaan Turussa työskentelevä huumekoira Pepi, jonka tarkka kuono paljasti tänä vuonna muun muassa rahtilähetyksenä Hollannista saapuneisiin leluihin kätkettyjä huumausaineita. Palkinto luovutetaan Koiramessuilla joulukuussa.

Tullikoira Pepi ja koiranohjaaja Mika Niemenmaa Turussa.
Tullikoira Pepi ja koiranohjaaja Mika Niemenmaa Turussa. Jukka Pätynen / koirakuvat.fi

Maaliskuussa 2023 Tullin huumekoira Pepi oli työkeikalla turkulaisen pikarahtiyrityksen varastolla. Koira merkkasi rahtilähetyksen, josta löytyi 500 grammaa amfetamiinia. Huumeet oli kätketty lasten lelujen sisälle. Vastaavia lähetyksiä oli kaksi kappaletta.

Myöhemmin saman vuoden kesäkuussa Pepi teki jälleen löydön turkulaisen pikarahtiyrityksen varastolla – tällä kertaa kyseessä oli lasten palapeli, jonka sisälle oli piilotettu 600 grammaa MDMA-huumausainetta. 

Sekä amfetamiini että MDMA olivat saapuneet Suomeen Hollannista. Takavarikoitujen huumausaineiden arvo katukaupassa olisi tapaukset yhteenlaskettuna ollut noin 36 000 euroa.

– Huumekoiran toiminta ja ilmaisu oli molemmissa tapauksissa rikoksen paljastumisen kannalta erittäin tärkeässä roolissa. Ilman koiraa nämä huumausainekätköt olisivat todennäköisesti jääneet paljastumatta, kertoo tutkinnanjohtaja Kimmo Kaunisto Tullista.

Pepi palkitaan tämän vuoden ja koko uransa aikana tehdystä erinomaisesta huumekoiran työstään vuoden tullikoirana. Palkinto jaetaan Koiramessuilla 16. joulukuuta Helsingin Messukeskuksessa. Suomen Kennelliitto palkitsee vuosittain työssään ansioituneet virkakoirat.

Rauhallinen Pepi on varma ja tarkka työskentelijä

Labradorinnoutaja Pepi aloitti tullikoiran työnsä ohjaajansa Mika Niemenmaan kanssa vuonna 2017 Helsinki-Vantaan lentokentältä, josta kaksikko siirtyi noin vuosi sitten Turkuun.

– Työympäristömme on hyvin monipuolinen. Otamme esimerkiksi satamassa vastaan laivasta saapuvia matkustajia tai autoja. Teemme tarkastuksia rahtiterminaaleissa ja työskentelemme myös lentokentällä. Turussa teemme paljon asioita yhdessä muiden kanssa, kun Helsinki-Vantaalla työ oli itsenäisempää, Niemenmaa kertoo.

8-vuotias Pepi on Niemenmaan kolmas huumekoira. Työskentelytyyliltään Pepi on ohjaajansa mukaan varma, oma-aloitteinen ja aktiivinen.

– Pepillä on erittäin herkkä nenä ja hän ottaa hajut jopa liikkuvista autoista. Pentuna Pepi oli todella vetäytyvä, mutta kun koulutus alkoi, hän yllätti minut täysin aktiivisuudellaan. Lepohetket töissä Pepi osaa käyttää hyväksi nukkumalla, se on oikeastaan yksi koiran vahvuuksista, Niemenmaa kuvailee.

Luonteeltaan Pepi on rauhallinen ja vaatimaton, eikä varsinaisesti nauti huomion keskipisteenä olemisesta. Kotona seuraa olisi kyllä tarjolla, sillä perheeseen kuuluu myös kaksi muuta koiraa sekä kaksi kania. Ohjaajansa mukaan Pepi viihtyy kuitenkin kaikkein mieluiten rauhassa omissa oloissaan.

Tullikoirat apuna yhteiskunnan turvaamisessa

Suurin osa tullikoirista on koulutettu huumeiden etsintään, mutta Tullilla on myös savukkeiden, nuuskan, käteisen rahan sekä elintarvikkeiden etsintään erikoistuneita koiria. 

Koirien työskentely on osa Tullin laajaa valvontatyötä. Koiran hajuaisti on tietyissä tullivalvonta- ja esitutkintatehtävissä korvaamaton apu, ja niiden työ on tuloksellista – löydökset johtavat usein rikostutkintoihin. Vuonna 2022 tullikoirat tekivät yhteensä 36 800 tarkastusta.

Tiedotteen kuvat (kuvaaja: Jukka Pätynen / koirakuvat.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Tutkinnanjohtaja Kimmo Kaunisto

Pepin ohjaaja, tullitarkastaja Mika Niemenmaa

Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tehovalvonta pysäytti yli 410 000 litraa netistä tilattuja alkoholijuomia, joista valmisteverot olivat maksamatta29.2.2024 07:10:00 EET | Tiedote

Reilun vuoden kestäneessä alkoholin nettikaupan tehovalvonnassa Tulli pysäytti yhteensä 5 200 ulkomaisesta verkkokaupasta tehtyä alkoholitilausta, joiden valmisteveroja ei ollut maksettu Suomeen. Verohallinto määräsi näiden perusteella yli miljoona euroa veroja joko juomien myyjien tai niiden ostajien maksettavaksi. Tehovalvonta päättyi vuoden 2023 lopussa.

Kaksi vuotta Ukrainan sotaa – Tulli on aloittanut yli 740 esitutkintaa pakotteiden rikkomiseen liittyen21.2.2024 10:19:24 EET | Tiedote

Suomen tiukka pakotevalvonta on kahden vuoden aikana tuottanut tulosta: 29 000 havaittua poikkeamaa tavaraliikenteessä, 2800 kohdennettua tarkastusta ja 740 aloitettua esitutkintaa. Jatkossa pakotteiden kattavuus, kiertämisen estäminen ja pakotteiden kehittäminen korostuvat entisestään. Tulli painottaa, että yritysten vastuu pakotteiden kiertämisen estämisessä on keskeistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye