Etelä-Savon ELY-keskus

Kehitysnäkymät yritysten välillä vaihtelevat paljon Etelä-Savossa

Jaa

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi 23.11. syksyn 2023 katsauksen alueellisiin kehitysnäkymiin. Etelä-Savon osalta korostuu näkymien vaihtelu yritysten välillä. Pk-barometrin mukaan Etelä-Savossa yritysten suhdannenäkymät olivat syyskuussa parhaat koko maassa. Kuitenkin suurimmalla osalla yrityksiä on parhaillaan sopeuttamistoimia meneillään tai suunnitteilla.

Shakkinappuloilla on kolikoita. Kultaisella kuningattarella ja ratsulla on pienet kolikot, hopeisilla sotilailla isot. Kultainen ratsu katselee sotilaiden isompia kolikoita.
Kolikoita ja shakkinappuloita Jukka Torikka, ELY Jukka Torikka, ELY

Kehitysnäkymät yritysten välillä vaihtelevat paljon. Siirtyminen kohti energia- ja resurssitehokkuutta sekä kiertotaloutta lähtökohtaisesti tukee suomalaisen teknologiateollisuuden, erityisesti elektroniikka- ja sähköteollisuuden kysyntää, mutta aiheuttaa suurta hajontaa yritysten välille. Sama on nähtävissä myös Etelä-Savossa.

Samalla toimialalla toimivassa, talonrakentamista palvelevassa yrityksessä voidaan parhaillaan joutua harkitsemaan sopeuttamista, kun taas yrityksessä, jonka asiakkaat toimivat vihreän siirtymän tai puolustusteollisuuden parissa, voidaan kuuluttaa osaavan työvoiman perään.

Vihreä siirtymä, satsaukset uusiutuvaan energiaan ja resurssitehokkuuteen näkyvät laajasti Etelä-Savossa käynnistyneissä tai valmistelussa olevissa yrityshankkeissa. Yritykset ovat panostaneet digiosaamisen kehittämiseen ja toimintaympäristön muutoksiin kuten vihreään siirtymään. Energiatehokkuus ja varsinkin aurinkoenergia kiinnostavat yrityksiä Etelä-Savon tärkeillä toimialoilla, erityisesti matkailuyrityksissä.

Venäjän hyökkäyssota näkyy Etelä-Savossa hieman muuta Suomea harvemmin kielteisinä vaikutuksina pk-yritysten liiketoimintaan ja alueen yrityksissä katsotaan luottavaisin mielin tulevaan.

Työvoiman saatavuus vaihtelee toimialoittain, mutta kokonaisuutena työvoiman kysyntä on selvästi vähentynyt. Rakennusalan taantuman johdosta myös puu- ja sahatavaran prosessityössä on isoja lomautuksia ja lomautukset koskevat kaikkia metsäketjun ammattiryhmiä. Juuri nyt työvoimasta ei ole pulaa, mutta suhdanteiden kääntyessä nousuun tilanne muuttuu koko metsäketjun osalta.

Vaikeinta on täyttää avoimeksi tulevia lähihoitajien ja sairaanhoitajien työpaikkoja. Myös varhaiskasvatuksen opettajista ja sosiaalityön erityisasiantuntijoista on pulaa. Opettajan sijaisia on ollut vaikea saada. Tarjoilijoista ja matkailualan työntekijöistä on kesäkautena ollut pulaa. Kohtaanto-ongelmia on erityisesti ICT-alan tehtävissä. Ylitarjontaa on eniten talonrakentajista, kuorma-autojen ja erityisajoneuvojen kuljettajista, kirvesmiehistä ja yleissihteereistä.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon jäät ovat paksuuntuneet edellisestä jääkierroksesta 0–8 cm23.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut paksuudet vaihtelivat järven mukaan 45–52 cm välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla havaittu jääpeite oli ajankohtaan nähden 13–21 cm keskimääräistä paksumpaa. Havaintopisteiden enimmillään 5 cm paksuinen lumipeite oli rakenteeltaan kohvan ja lumen välityyppiä. Kierroksen paksuin jää (52 cm) havaittiin Korpijärvellä. Ohuin jää (45 cm) havaittiin Oravissa.

Savonlinnan yleiskaava loppusuoralla19.2.2024 13:17:37 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus on antanut lausunnon Savonlinnan keskustaajaman strategisen yleiskaavan ehdotuksesta. ELY-keskuksen mielestä kaavaratkaisu vaikuttaa perusteellisesti harkitulta ja sisällöllisesti valmiilta. Strategisena ratkaisuna ELY-keskus kannustaa korostamaan Laitaatsalmen rautatiesillan sekä kaupungin länsipuolisen VT14:n ja Savonlinna – Pieksämäki -ratayhteyden kehittämistä. Toinen strategisen tason pohdinta voisi olla keskusta-alueen matkailun kehittäminen.

Etelä-Savon jäät ovat paksuuntuneet edellisestä jääkierroksesta 6–13 cm15.2.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin n. 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut kokonaispaksuudet vaihtelivat järven mukaan 40–49 cm välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla jää oli ajankohtaan nähden 7–15 cm keskimääräistä paksumpaa ja jäänpäällinen lumikerros oli kierroksen aikaan 3–5 cm paksu. Vähiten lunta oli Peruvedellä ja eniten Korpijärvellä. Kierroksen paksuin jää (49 cm) havaittiin Yövedellä. Ohuin jää (40 cm) havaittiin Peruvedellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye