Ammattiliitto Pro ry

Ammattiliitto Pro: Orpon hallituksen puutteellisesti valmisteltu esitys työrauhalainsäädännöstä rikkoo kansainvälisiä sopimuksia

Jaa

Ammattiliitto Pron hallitus ilmaisee huolensa puutteellisesti ja kiireessä valmistellusta esityksestä työrauhalainsäädäntöön. Lakiesitys on yksipuolinen heikennys työntekijöiden oikeuksiin. Orpon hallitus väittää esityksellään tavoittelevansa vakaampia ja häiriöttömiä työmarkkinoita, mutta todellisena tavoitteena vaikuttaisi pikemminkin olevan palkansaajapuolen neuvotteluvoiman heikentäminen ja työmarkkinatasapainon rikkominen.

Luonnoksessaan hallitus esittää poliittisten lakkojen ja tukilakkojen rajoittamista, lakkosakkojen korottamista sekä 200 euron henkilökohtaisen sakon asettamista laittomaksi tuomitun lakon jatkamiseen osallistuneille työntekijöille. Poliittisen työtaisteluoikeuden rajoittaminen 24 tuntiin on kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimusten vastaista.

 - Lakikokonaisuus poikkeaa vahvasti siitä, mihin Suomi on kansainvälisesti sitoutunut. On kysyttävä, irtautuuko Suomi kansainvälisestä ILOn sopimuksesta Orpon hallituksen aikana, ihmettelee Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Hallituksen perustelee esitystään maan talouden ja työllisyyden edistämisellä, mutta esityksellä ei kuitenkaan ole juurikaan vaikutuksia kansantalouteen. Esitetyt laskelmat ovat ristiriitaisia ja tutkimusnäyttö puutteellista.  Esitysten yhteisvaikutusta suomalaisen työmarkkinajärjestelmän toimivuuteen ei ole arvioitu lainkaan.

- Esityksessä näkyy se, että Orpon hallitus on kuullut vain työnantajien näkemystä. Palkansaajapuolen näkemyksiä ei ole lainkaan kuultu. Tässä epävarmassa maailman ajassa työmarkkinoille tarvitaan repimisen sijaan yhdessä sopimisen kulttuuria, toteaa Malinen.

Ammattiliitto Pro jättää kielteisen ja kriittisen lausunnon lakiluonnoksesta ja lainvalmistelusta. Pron hallitus vetoaa vielä kerran, että Orpon hallitus pyrkisi aidosti edistämään tavoitettaan vakaammista työmarkkinoista ja palauttaisi työmarkkinoiden uudistamisen työmarkkinajärjestöjen neuvottelupöytään ja aitoon kolmikantaiseen lainsäädäntövalmisteluun.

Yhteyshenkilöt

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.

Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Pro ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye