JHL: Hallitus poimii muista Pohjoismaista vain heikennyksiä, työmarkkinoiden tasapaino vaarassa
Työehtojen kiristäminen ja työntekijöiden oikeuksien polkeminen eivät paranna Suomen asemaa Pohjoismaisessa vertailussa. Pohjoismaat ja niiden työmarkkinat ovat moninaisia, ja esimerkiksi työtunneissa työntekijää kohden Suomi on joukon mallioppilas. Suomi erottuu Pohjoismaiden joukosta heikomman väestöllisen huoltosuhteen ja pienen nettomaahanmuuton osalta.

Suomen hallitus väittää ohjaavansa Suomea kohti pohjoismaista työmarkkinamallia. Tosiasiassa hallitus on poiminut muista maista yksittäisiä heikennyksiä, ja jättänyt työntekijöiden turvaa vahvistavat muutokset täysin unohduksiin.
– Norjassa alipalkkaus on kriminalisoitu tekemällä siitä palkkarikos. Ruotsissa työntekijöillä on työehtojen tulkintaoikeus ja Tanskassa työttömyysturva on huomattavasti parempi kuin meillä, erityisasiantuntija Samuli Sinisalo toteaa.
Ammattiliitto JHL:n Pohjoismaiselle tielle -muistio esittelee pohjoismaiden työmarkkinamalleja ja niistä saatuja kokemuksia. Pohjoismaiden malleissa on paljon samankaltaisuutta. Kaikille yhteistä on korkea järjestäytymisaste ja työmarkkinasopimusten kattavuus. Kaikissa maissa on pyritty löytämään tasapaino työmarkkinoiden joustavuuden ja turvan välille. Suomessa tätä tasapainoa ollaan nyt horjuttamassa heikentämällä sekä työsuhteen turvaa että sosiaaliturvaa samaan aikaan.
– Heikkenevään taloussuhdanteeseen ajoittuva leikkauspolitiikka voi saada aikaan pitkäaikaista vahinkoa ihmisille ja kansantaloudelle. Tämän kanssa tulisi olla varovainen ja tehdä perusteelliset vaikutusarviot uudistusten kokonaisuudesta, Sinisalo sanoo.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on myös koonnut kattavan vertailun julkisen sektorin talousluvuista Pohjoismaissa. Vertailussa on hyödynnetty muun muassa Eurostatin ja OECD:n tilastoja. Suomessa julkisella sektorilla työskentelee huomattavasti pienempi osa työntekijöistä kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa noin neljännes työntekijöistä (25–26 %) työskentelee julkisella sektorilla, osuus on Pohjoismaiden alhaisin. Ruotsissa julkisen sektorin työntekijöiden osuus kaikista työntekijöistä on Pohjoismaiden suurin (32–33%), jopa noin kolmannes työntekijöistä työskentelee julkisella sektorilla.
Myöskään Suomen työllisyystilanne ei näytä niin synkältä kuin usein annetaan ymmärtää.
– Suomessa työllisyysaste on noussut kuluvalla vuosikymmenellä tuntuvasti. Olemme vielä vähän jäljessä muista Pohjoismaista, mutta työtunteja työntekijät tekevät Suomessa koko ajan muita enemmän. OECD:n mukaan muissa Pohjoismaissa tehdään 1 400 – 1 450 tuntia töitä vuodessa per työntekijä. Suomessa työntekijät tekevät 1 500 tuntia, eli reilun viikon vuodessa enemmän tunteja.
Tulevina vuosina suuri ongelma on, miten ikääntyvä väestö hoidetaan. Väestörakenteen kehitys Suomessa on Pohjoismaiden heikoin ja nettomaahanmuutto historiallisesti vähäistä, vaikka tarve olisi suurin.
– Suomessa tarvitaan väistämättä lisää työperäistä maahanmuuttoa, koska väestö ikääntyy. Työperäisen maahanmuuton prosessit on saatava kuntoon. JHL on esittänyt yhdeksi ratkaisuksi työelämäpassia, joka olisi kaikille työmarkkinoille tuleville suunnattu kattava ja velvoittava osaamiskokonaisuus työmarkkinoiden pelisäännöistä ja esimerkiksi työntekijän oikeuksista.
Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Samuli Sinisalo 040 7050 398
Avainsanat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
JHL: HRT-områdets konduktörer går i tvådagarsstrejk7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Fackförbundet JHL har utlyst en två dagars arbetsnedläggelse i huvudstadsregionen på torsdag och fredag. Strejken omfattar arbetsuppgifter i lokaltrafiken inom ramen för järnvägsbranschens kollektivavtal. Strejken ordnas i protest mot avsikterna att ersätta VR:s konduktörer med ordningsvakter i HRT-områdets lokaltrafik.
JHL: HSL-alueen konduktöörit kahden päivän työnseisaukseen7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Ammattiliitto JHL on julistanut kahden päivän työnseisauksen pääkaupunkiseudulla torstaina ja perjantaina. Kohteena ovat Raidealan työehtosopimuksen lähiliikenteessä olevat työtehtävät. Työnseisauksella liitto vastustaa VR:n konduktöörien korvaamista järjestyksenvalvojilla HSL-alueen lähiliikenteessä.
Valtion sopimus yleisen linjan mukainen – ensimmäinen korotus heinäkuussa5.5.2025 17:03:35 EEST | Tiedote
Ammattiliitto JHL:n edustajisto hyväksyi tänään 5.5.2025 neuvottelutuloksen valtion uudeksi virka- ja työehtosopimukseksi. Myös muut palkansaajaosapuolet, JUKO ja Ammattiliitto Pro, ovat hyväksyneet sopimuksen. Valtion työmarkkinalaitos vie neuvottelutuloksen vielä valtioneuvoston käsittelyyn toukokuun aikana.
Evenemang Lönedag den 6.5 ställs in28.4.2025 11:30:25 EEST | Pressinbjudan
Kommun- och välfärdssektorns avtal uppnåddes sent på måndag kväll, så dagens evenemang Lönedag den 6.5 ställs in.
PALKKAPÄIVÄ-TAPAHTUMA 6.5. on peruttu.28.4.2025 11:30:25 EEST | Kutsu
Kunta- ja hyvinvointialan sopimukset syntyivät maanantaina myöhään illalla, joten Palkkapäivä- tapahtuma tänään 6.5. on peruttu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme