Pakohuoneiden valvonnassa löytyi vain vähäisiä puutteita
Uudenmaan pelastuslaitokset kohdensivat tänä syksynä valvontaa pakohuoneisiin. Edellinen kohdennettu valvontakierros tehtiin vuonna 2019, jolloin valvontaa tehtiin valtakunnallisesti.

Tämän syksyn valvonnan tarkoituksena oli tarkastella pakohuoneiden turvallisuuden nykytilannetta ja turvallisuuden kehitystä Uudellamaalla. Pakohuoneita tarkastettiin yhteensä 28. Osa tarkastuksista tehtiin yhteistyössä TUKESin (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) kanssa.
Pelastuslaitosten tietoon ei ole tullut pakohuoneissa sattuneita merkittäviä onnettomuuksia. Valvonnalla pyritäänkin ensisijaisesti puuttumaan mahdollisiin vaaratekijöihin ja puutteisiin ennaltaehkäisevästi. Pakohuoneita on valvottu myös vuosien 2019 ja 2023 välillä säännöllisesti.
Syksyn tarkastuskierroksella havaittiin, että erityisesti pakohuoneiden omatoimiseen varautumiseen oli kiinnitetty huomiota, sillä tältä osin huomautettavaa löytyi vain noin 10 prosentissa kohteista.
Noin joka toisessa kohteessa löytyi huomautettavaa turvallisen poistumisen osalta, mutta näistä huomioista suurin osa tehtiin koskien poistumisopasteita, joiden korjaaminen on yleensä helppoa ja nopeaa. Varusteiden ja laitteiden, esimerkiksi alkusammutuskaluston osalta, huomautettavaa löytyi noin joka kolmannesta kohteesta. Palotarkastajat tekivät myös yksittäisiä huomioita sähköasennusten osalta.
Edelliseen, vuonna 2019 toteutettuun tarkastuskierrokseen verrattuna tulokset osoittavat, että pakohuoneiden turvallisuus on parantunut tänä aikana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Waltteri Jokelapalotarkastaja-asiantuntijaHelsingin kaupungin pelastuslaitos
Puh:0406770632waltteri.jokela@hel.fiJussi-Pekka HuttunenpalotarkastajaKeski-Uudenmaan pelastuslaitos
Puh:0406126997jussi-pekka.huttunen@vakehyva.fiMika HämäläinenpalotarkastajaItä-Uudenmaan pelastuslaitos
Puh:0405149836mika.hamalainen@pelastustoimi.fiRaki Salmelajohtava palotarkastaja
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupungin pelastuslaitos tuottaa turvallisuutta ja auttaa hädän hetkellä. Palvelumme ovat onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminta ja ensihoito sekä väestönsuojelu ja varautuminen. Yhdellätoista pelastusasemallamme ja neljällä meriasemallamme työskentelee noin 800 henkeä, joista noin 600 pelastus- ja ensihoitopalveluissa.Vuonna 2022 pelastuslaitoksella oli 8632 pelastustoimen ja 64000 ensihoidon hälytystehtävää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin pelastuslaitos
Erikoiskoulutetuille meripelastajille oma merkki9.5.2025 15:36:41 EEST | Tiedote
Meripelastusoperaatioihin erikoiskoulutetut pelastajat saavat toiminnasta osoittavan merkin. Helsingin ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksilla toimivat meripelastuslain ja kansainvälisen merenkulun määrittelyjen mukaiset MIRG-meripelastusryhmät, jotka osallistuvat Rajavartiolaitoksen johtamiin meripelastusoperaatioihin.
Helsingin pelastuslaitoksen vappu 2025 oli rauhallinen2.5.2025 11:04:46 EEST | Tiedote
Maltillisen juhlinnan ja kolean sään ansiosta pelastuslaitoksen vappu oli vain hiukan normaaliviikonloppua vilkkaampi. Myös ensihoidon hälytystehtävät aiheutuivat tavanomaisista syistä sekä aattona, että vappupäivänä.
Helsingin pelastuslaitos toivottaa juhlakansalle turvallista vappua28.4.2025 14:15:36 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin pelastuslaitos on varautunut vappuun kohottamalla pelastus- ja ensihoitovalmiutta.
Uusi pelastusasema valmistui Helsingin Kontulaan – erikoisuutena liikuntasali kaupunkilaisille10.2.2025 16:33:39 EET | Tiedote
Helsingin pelastus- ja ensihoitoyksiköt tavoittavat kohteet nyt nopeammin, kun Helsingin Kontulan pelastusasema on aloittanut toimintansa.
Helsingin pelastuslaitoksella aloittaa vaativiin tilanteisiin erikoistunut ryhmä31.1.2025 12:49:22 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin pelastuslaitos kehittää etupainotteisesti pelastustoimintaa, jotta se vastaa muuttuvaa toimintaympäristöä pääkaupungin alueella. Vaativiin tilanteisiin varautumista varten pelastuslaitos ottaa käyttöön Rescue Task Force -toiminnan (RTF).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme