Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri EU:n pakkausasetuksesta: ”Muovin lisääminen ei ole kestävä ratkaisu”

Jaa

Euroopan parlamentti käsitteli ja äänesti pakkaus- ja pakkausjäteasetuksesta täysistuntoviikollaan Strasbourgissa. Täysistunto hyväksyi Kumpula-Natrin muutosehdotuksen, jossa määritellään komposiitti: kartonki ei ole muovia, jos siinä on muovipinnoite (alle 10% muovia). Kuitupakkauksia ei kielletä ravintoloissa.

Täysistunto hyväksyi Kumpula-Natrin muutosehdotuksen, jossa määritellään komposiitti: kartonki ei ole muovia, jos siinä on muovipinnoite (alle 10% muovia). Kuitupakkauksia ei kielletä ravintoloissa.
Täysistunto hyväksyi Kumpula-Natrin muutosehdotuksen, jossa määritellään komposiitti: kartonki ei ole muovia, jos siinä on muovipinnoite (alle 10% muovia). Kuitupakkauksia ei kielletä ravintoloissa.

”Uudelleenkäytettävät, ja muutamien pesukertojen jälkeen poisheitettävät fossiiliset muovipakkaukset eivät ole kierrätettäviä, vaan niitä parempi on kierrätettävä kuitupohjainen paperi ja pahvi. Kuitukierrätystä ei tule kieltää, vaan se on otettava mukaan tulevaisuuden kestäviin materiaalikiertoihin. Saimme täysistunnossa asetukseen läpi muutosehdotukseni, joilla parannetaan komposiittimateriaalien - eli pakkausten, joissa on enemmän kuin yhtä materiaalia - määritelmää. Muutos tarkoittaa, että kartonki ei ole muovia, jos siinä on muovipinnoite (alle 10% muovia) ja on komposiittipakkaus vasta, jos siinä on yli 10% toista ainetta. Olin hyvin iloinen siitä, että täysistunto äänesti tämän muutosehdotuksen puolesta. Haluan ehdotuksella varmistaa, että ympäristöystävälliset kuitupakkaukset säilyvät myös tulevaisuudessa”, Kumpula-Natri sanoo.

”Olen samaa mieltä asetuksen tavoitteen kanssa, että Euroopassa tuotetaan aivan liikaa jätettä ja jätemäärien kasvu on kestämätöntä. Meidän kaikkien eurooppalaisten kuluttajien täytyisikin pyrkiä löytämään keinoja jätteen vähentämiseksi, esimerkiksi kierrättämällä ja vähentämällä kertakäyttöisten fossiilisista raaka-aineista tehtyjen astioiden käyttöä. Tämä johtaisi jätteen määrän vähentymiseen ja meidän kaikkien elämänlaatumme parantumiseen. Koko järjestelmän täytyy tukea jätehierarkiaa (reduce, reuse, recycle), eli vähennä, käytä uudelleen ja kierrätä”, Kumpula-Natri jatkaa.

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa oli ajettu vahvasti kantaa, jonka mukaan kertakäyttö tulisi kieltää ja kierrätettävän materiaalin sijaan tulisi käyttää kovaa, uudelleenpestävää muovia. Vaikka kertakäyttötuotteita koskevan direktiivin oli tarkoitus vähentää muovin käyttöä EU:ssa, saattaa käydä niin, että pakkausasetus olisi lisännyt muovin käyttöä jälleen. Olisi tärkeää varmistaa, että fossiilinen öljy jätetään maahan, ja pitäytyä luomasta uusia muovituotteita — jotka eivät kuitenkaan kestä muutamaa kymmentä pesukertaa kauempaa.

Euroopan parlamentin kannaksi tuli lopulta ehdotukset kieltää kertakäyttöpakkaukset takeaway-käytössä, ravintoloissa sekä kieltää hedelmäostospussit. Asiasta uhkasi tulla tilkkutäkkisääntelyä, kun pyrittiin kieltoon ja samaan aikaan poikkeuksiin, joilla turvata hygienia ja ennen kaikkea ruokajätteen minimointi. Seuraavaksi asian käsittely etenee trilogeihin Euroopan neuvoston kanssa, jolla pitäisi olla kanta joulukuussa. Suomen edunvalvonnan pitäisi myös onnistua myös hallitusten kesken neuvoston kantaan.

Euroopan parlamentin tiedote aiheesta: https://www.europarl.europa.eu/news/fi/press-room/20231117IPR12213/parlamentti-hyvaksyi-kantansa-pakkausjatteen-vahentamiseen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Pakkausjäteasetus vähentää muovijätettä ja vahvistaa biotaloutta24.4.2024 16:45:38 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tänään pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen (niin sanottu PPWR-asetus) neuvottelusovusta. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (SDP) teki kovasti töitä sen eteen, että asetusehdotuksessa esitetyt kertakäyttöpakkauksissa kielletyt uusiutuvat materiaalit, kartonki-, kuitu- ja komposiittituotteet sallitaan jatkossakin sekä mahdollistetaan niiden kierrättäminen materiaaliksi ja keskitytään kertäkäyttömuovin kieltämiseen.

Kumpula-Natri: Maailman ensimmäinen tekoälyasetus on täällä - ei liian myöhään eikä liian aikaisin13.3.2024 15:55:00 EET | Tiedote

Tekoälyn yhteiskuntaa ja taloutta mullistavat vaikutukset alkavat hahmottua. Euroopan on rakennettava perusoikeuksia ja yksilönvapauksia kunnioittavaa yhteiskuntaa, joka pärjää teknologian edistämisessä sekä taloudellisessa kilpailussa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Tätä kohti otettiin EU:ssa harppaus eteenpäin, kun lähes kaksi vuotta valmisteltu EU:n tekoälyasetus hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa tänään keskiviikkona 13.3. Asetus luo tarpeellisen kehyksen tekoälyn eettiselle käyttämiselle ja kehittämiselle. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi Euroopan parlamentin tekoälyä käsitelleet erityisvaliokunnan (AIDA) varapuheenjohtajana sekä ryhmänsä edustajana tekoälyasetuksen neuvotteluissa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye