Suomen Apteekkariliitto

Biologisia lääkkeitä käyttävien tulee uusia reseptinsä hyvissä ajoin – potilasohjeessa voi olla väärä voimassaoloaika

Jaa

Tänä vuonna kirjoitetut reseptit tulee uusia vuoden sisällä siinäkin tapauksessa, vaikka reseptiin olisi kirjattu voimassaoloajaksi kaksi vuotta.

Jokaisen biologisia lääkkeitä käyttävän kannattaa hyvissä ajoin käydä uusimassa tänä vuonna kirjoitettu reseptinsä. Julkaisuvapaa kuva: Apteekkariliitto/Roni Rekomaa
Jokaisen biologisia lääkkeitä käyttävän kannattaa hyvissä ajoin käydä uusimassa tänä vuonna kirjoitettu reseptinsä. Julkaisuvapaa kuva: Apteekkariliitto/Roni Rekomaa Apteekkariliitto/Roni Rekomaa

Biologisia lääkkeitä käyttävien, kuten monien diabeetikkojen, reumaa tai tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavien on syytä käydä hyvissä ajoin uusimassa lääkereseptinsä. Tänä vuonna kirjoitetut reseptit tulee uusia vuoden sisällä siinäkin tapauksessa, vaikka reseptiin olisi kirjattu voimassaoloajaksi kaksi vuotta. 

Taustalla on tämän vuoden alussa voimaan tullut asetus, joka rajaa biologisten lääkkeiden reseptien voimassaoloajan kahdesta vuodesta yhteen vuoteen.  

Tieto asetusmuutoksista on saavuttanut lääkärit viiveellä, eivätkä potilastietojärjestelmät ole olleet tilanteesta ajan tasalla. Tämän vuoksi osa biologisten lääkkeiden lääkemääräyksistä on edelleen kirjoitettu kahdeksi vuodeksi. Potilaille on siis päätynyt reseptejä, joissa on väärä voimassaoloaika. Potilasohjeessa ja OmaKanta-palvelussakin saattaa lukea, että lääke olisi voimassa kaksi vuotta, vaikka todellisuudessa voimassaoloaika umpeutuu jo 12 kuukauden päästä lääkkeen määräämispäivästä.  

− Käytännössä voi siis käydä niin, että asiakkaalle selviää vasta apteekissa, että resepti ei ole enää voimassa. Tämän vuoksi jokaisen biologisia lääkkeitä käyttävän kannattaa hyvissä ajoin käydä uusimassa tänä vuonna kirjoitettu reseptinsä ennen kuin vuosi reseptin kirjoittamispäivästä on kulunut loppuun, kehottaa Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler

Koskee ainoastaan biologisia lääkkeitä

Biologisten lääkkeiden lääkemääräyksiin liittyvä asetusmuutos on osa edellisen hallituksen tekemää lääkesäästöpakettia. Osana vuoden 2023 lääkesäästöjä tarkennettiin lääkäreiden velvoitteita määrätä edullisinta biologista lääkettä ja samalla lyhennettiin biologisten lääkkeiden reseptien voimassaoloaikaa 12 kuukauteen. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole informoineet riittävästi lääkäreitä eikä biologisia lääkkeitä käyttäviä asiasta. 

− Reseptien vanhentuminen ennen aikojaan tuo ylimääräistä vaivaa ja kuormitusta apteekeille ja lääkäreille. Erityisesti se aiheuttaa huolta ja hämmennystä biologisten lääkkeiden käyttäjille, harmittelee Sandler. 

Reseptin voimassaoloajan lyhentyminen yhteen vuoteen koskee ainoastaan biologisia lääkkeitä. Biologisia lääkkeitä ovat esimerkiksi diabeetikkojen käyttämät insuliinit ja monet reuman hoidossa käytettävät itse pistettävät lääkkeet. Niihin luetaan myös muun muassa rokotteet, verivalmisteet (esim. hyytymistekijät), allergeenit ja geeni- ja soluterapiatuotteet sekä kudosmuokkaustuotteet. 

Biologisia lääkkeitä kehitettiin aiemmin lähinnä harvinaissairauksiin, mutta nykyään niitä on enenevässä määrin tarjolla myös yleisten sairauksien, kuten diabeteksen, reumasairauksien, astman, syövän ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon. Jo puolet kehitteillä olevista lääkkeistä on biologisia valmisteita. 

Viime vuonna biologisia lääkkeitä käytti Suomessa noin 300 000 henkilöä.  

Lisätietoja: 

Charlotta Sandler  

farmaseuttinen johtaja 

Apteekkariliitto 

charlotta.sandler@apteekkariliitto.fi 

p. 010 6801 409, 050 543 0411 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler. Julkaisuvapaa kuva: Apteekkariliitto/Mikko Mäntyniemi
Farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler. Julkaisuvapaa kuva: Apteekkariliitto/Mikko Mäntyniemi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Apteekkariliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye