Tutkija kaipaa pelimarkkinoille lisää liikkumiseen kannustavia pelejä
Digitaaliset pelit voivat lisätä liikkumista. Peleihin kannattaisikin lisätä suostuttelevia ja palkitsevia ominaisuuksia, joiden avulla pelaajien liikuntaa ja hyvinvointia voidaan lisätä. Tutkija kaipaa pelimarkkinoille lisää erilaisia liikkumiseen kannustavia pelejä.
FM Tim Luoto havaitsi väitöstutkimuksessaan, että digitaalisilla peleillä voi olla liikuntaa ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia, kun peleihin suunnitellaan liikkumista tukevia ja palkitsevia elementtejä. Luoto tutki digitaalisten pelien ominaisuuksien hyödyntämistä liikunnan ja hyvinvoinnin lisäämisessä.
Tutkimuksessa pelien sisältämät kilpailuun, yhteistyöhön ja sosiaalisuuteen liittyvät elementit korostuivat pelaajia liikuttavina tekijöinä. Kilpailu on kilpailemista toisia pelaajia tai pelin asettamia haasteita vastaan. Erilaisissa joukkue- tai moninpeleissä yhteistyö mahdollistaa menestyksen ja voi motivoida pelaajia. Sosiaalisuuteen liittyy kannustavia elementtejä, kuten vertaistuki tai kanssakäyminen muiden pelaajien tai pelien hahmojen kanssa.
Luoto tunnisti peleissä myös suostuttelevia ominaisuuksia, joita hyödyntämällä pelaaja saa onnistumisen kokemuksia, palkintoja ja kokee hallinnan tunnetta. ”Kun pelin haaste on sopiva ja se palkitsee onnistumisesta, silloin peli ikään kuin suostuttelee pelaamaan”, Luoto sanoo.
Perinteisiin videopeleihin voisikin tutkijan mukaan upottaa liikunnasta palkitsevia elementtejä, kuten pelirahaa, energiaa tai muita palkintoja.
Luoto tutki nk. liikuttavia pelejä, kuten varusmiesten fyysistä aktiivisuutta selvittäneessä MOPO-hankkeessa kehitettyä Clans of Oulu -peliä ja laajemmin tunnettua kaupallista Ingress Primea. Edellä mainittujen kaltaisia pelejä pelataan liikkumalla todellisessa ympäristössä, joskus jopa vaativassa maastossa ja huonossa säässä. Esimerkiksi suosittu Pokémon Go -peli suostuttelee pelaajaansa kävelemään ja siten ehkä lisäämään terveellisen liikunnan määrää.
”Liikuttavien pelien määrän, tyylin ja genrejen soisi lisääntyvän niin, että jokaisella olisi mahdollisuus löytää omaan tyyliin ja makuun sopiva peli. Jos valikoima olisi laajempi, pelit tavoittaisivat laajemman yleisön ja niiden positiiviset terveysvaikutukset olisivat suuremmat.”
Tutkimusaineisto koostui useiden pelien lisäksi pelaajien havainnoinnista, haastatteluista ja kyselyaineistosta. MOPO-hankkeessa pelaajat olivat kutsuntaikäisiä (17–18-vuotiaita) miehiä ja laadullisessa aineistossa heitä oli mukana 10 henkilöä. Määrällisessä aineistossa tutkittavia oli 819 ja interventiotutkimuksessa 280. Ingress Primen pelaajia tarkkailtiin ja heidän kanssaan käytiin peliin ja sen liikuntaan suostuttelevuuteen liittyviä keskusteluja.
Filosofian maisteri Tim Luoto väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 1.12.2023. Kulttuuriantropologian alaan kuuluvan väitöksen otsikko on Digitaalinen taikapiiri: Lisätyn todellisuuden pelien fyysisesti aktivoivat ominaisuudet pohjoisessa kontekstissa (Digital Magic Circle: Physically Activating Properties of the Augmented Reality Games in the Northern Context). Vastaväittäjänä toimii professori Frans Mäyrä Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Hannu I. Heikkinen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa IT115 klo 12 ja sitä voi seurata etäyhteydellä https://oulu.zoom.us/j/68309302775
Yhteyshenkilöt
FM Tim Luoto, p. 050 3815421, tiluoto@gmail.com
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Metsäbiotalouden sivuvirtoja halutaan jalostaa entistä tehokkaammin miljoonarahoituksen saaneessa hankkeessa16.1.2025 05:52:00 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt 1,1 miljoonan euron rahoituksen Oulun yliopiston hankkeelle, joka tähtää metsäbiotalouden sivuvirtojen jatkojalostukseen korkeamman lisäarvon tuotteiksi. Sivuvirroilla, kuten kuorella, sahanpurulla, oksilla ja neulasilla, on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia.
CET Peter Sarlin tekee mittavan lahjoituksen Suomen tekoälytutkimuksen vahvistamiseksi – 13 uutta professuuria suomalaisiin yliopistoihin ja ELLIS-instituuttiin15.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Mittava lahjoitus tukee tekoälytutkimusta kolmessatoista suomalaisessa yliopistossa, myös Oulussa.
Miltä talous näyttää vuonna 2025? – Tervetuloa Martti Ahtisaari Instituutin Talousfoorumiin!15.1.2025 06:38:00 EET | Tiedote
Millaiset ovat vuoden 2025 talousnäkymät? Martti Ahtisaari Instituutin Talousfoorumi tuo talouden asiantuntijat keskustelemaan ajankohtaisista aiheista.
Oulun yliopisto luopuu X:stä – painotus muihin sosiaalisen median kanaviin14.1.2025 13:15:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto lopettaa yliopistotason viestinnän X-palvelussa. Päätös koskee yliopiston päätason tiliä (@UniOulu) ja yliopiston viestinnän tuottamaa sisältöä. Ohjaus X-kanavalle poistuu yliopiston Oulu.fi-verkkosivulta sekä esimerkiksi yliopiston sidosryhmäuutiskirjeistä.
Entä jos pimeys olisikin voimavara? – Art of Darkness -hanke tutkii pimeyden roolia osana Euroopan kulttuuriperintökohteita. Tervetuloa avajaistapahtumaan 15.1. Oulun yliopistolle13.1.2025 12:03:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 alussa käynnistyy Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape, jonka tavoitteena on löytää pimeys uudelleen kaupunkimaisemien ja kulttuuriperintökohteiden arvokkaana kulttuurisena, esteettisenä ja ekologisena voimavarana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme