Oulun yliopisto

Tutkija kaipaa pelimarkkinoille lisää liikkumiseen kannustavia pelejä

Jaa

Digitaaliset pelit voivat lisätä liikkumista. Peleihin kannattaisikin lisätä suostuttelevia ja palkitsevia ominaisuuksia, joiden avulla pelaajien liikuntaa ja hyvinvointia voidaan lisätä. Tutkija kaipaa pelimarkkinoille lisää erilaisia liikkumiseen kannustavia pelejä.

Henkilö pukeutuneena keltaiseen toppatakkiin, valkoiseen pipoon ja valkoisiin housuihin laskee pulkalla mäkeä.
Oulun yliopisto / Mikko Törmänen

FM Tim Luoto havaitsi väitöstutkimuksessaan, että digitaalisilla peleillä voi olla liikuntaa ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia, kun peleihin suunnitellaan liikkumista tukevia ja palkitsevia elementtejä. Luoto tutki digitaalisten pelien ominaisuuksien hyödyntämistä liikunnan ja hyvinvoinnin lisäämisessä.

Tutkimuksessa pelien sisältämät kilpailuun, yhteistyöhön ja sosiaalisuuteen liittyvät elementit korostuivat pelaajia liikuttavina tekijöinä. Kilpailu on kilpailemista toisia pelaajia tai pelin asettamia haasteita vastaan. Erilaisissa joukkue- tai moninpeleissä yhteistyö mahdollistaa menestyksen ja voi motivoida pelaajia. Sosiaalisuuteen liittyy kannustavia elementtejä, kuten vertaistuki tai kanssakäyminen muiden pelaajien tai pelien hahmojen kanssa.

Luoto tunnisti peleissä myös suostuttelevia ominaisuuksia, joita hyödyntämällä pelaaja saa onnistumisen kokemuksia, palkintoja ja kokee hallinnan tunnetta. ”Kun pelin haaste on sopiva ja se palkitsee onnistumisesta, silloin peli ikään kuin suostuttelee pelaamaan”, Luoto sanoo.

Perinteisiin videopeleihin voisikin tutkijan mukaan upottaa liikunnasta palkitsevia elementtejä, kuten pelirahaa, energiaa tai muita palkintoja.

Luoto tutki nk. liikuttavia pelejä, kuten varusmiesten fyysistä aktiivisuutta selvittäneessä MOPO-hankkeessa kehitettyä Clans of Oulu -peliä ja laajemmin tunnettua kaupallista Ingress Primea. Edellä mainittujen kaltaisia pelejä pelataan liikkumalla todellisessa ympäristössä, joskus jopa vaativassa maastossa ja huonossa säässä. Esimerkiksi suosittu Pokémon Go -peli suostuttelee pelaajaansa kävelemään ja siten ehkä lisäämään terveellisen liikunnan määrää.

”Liikuttavien pelien määrän, tyylin ja genrejen soisi lisääntyvän niin, että jokaisella olisi mahdollisuus löytää omaan tyyliin ja makuun sopiva peli. Jos valikoima olisi laajempi, pelit tavoittaisivat laajemman yleisön ja niiden positiiviset terveysvaikutukset olisivat suuremmat.”

Tutkimusaineisto koostui useiden pelien lisäksi pelaajien havainnoinnista, haastatteluista ja kyselyaineistosta. MOPO-hankkeessa pelaajat olivat kutsuntaikäisiä (17–18-vuotiaita) miehiä ja laadullisessa aineistossa heitä oli mukana 10 henkilöä. Määrällisessä aineistossa tutkittavia oli 819 ja interventiotutkimuksessa 280. Ingress Primen pelaajia tarkkailtiin ja heidän kanssaan käytiin peliin ja sen liikuntaan suostuttelevuuteen liittyviä keskusteluja.

Väitöskirja

Filosofian maisteri Tim Luoto väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 1.12.2023. Kulttuuriantropologian alaan kuuluvan väitöksen otsikko on Digitaalinen taikapiiri: Lisätyn todellisuuden pelien fyysisesti aktivoivat ominaisuudet pohjoisessa kontekstissa (Digital Magic Circle: Physically Activating Properties of the Augmented Reality Games in the Northern Context). Vastaväittäjänä toimii professori Frans Mäyrä Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Hannu I. Heikkinen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa IT115 klo 12 ja sitä voi seurata etäyhteydellä https://oulu.zoom.us/j/68309302775

Yhteyshenkilöt

FM Tim Luoto, p. 050 3815421, tiluoto@gmail.com
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye