Insinööriliitto IL ry

Kestävä kasvu syntyy yhdessä sopimalla

Jaa

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mukaan Suomen menestys on nojannut yhteistyöhön ja sopimiseen. Neuvottelemalla on haettu kulloiseenkin tilanteeseen sopivia ratkaisuja, jotka kaikki voivat jollain muotoa hyväksyä.

Samu Salo valittiin Insinööriliiton puheenjohtajaksi kaudelle 2023-2027 liiton edustajistokokouksessa tänään Vantaalla.
Samu Salo valittiin Insinööriliiton puheenjohtajaksi kaudelle 2023-2027 liiton edustajistokokouksessa tänään Vantaalla. Jari Rauhamäki Insinööriliitto

Salon mielestä tästä kansakunnan vahvuudesta ei kannata lyhytnäköisesti luopua. Ihmisiä eri leireihin ajavan sanelun sijaan aikaa kannattaa käyttää suurimman yhteisen nimittäjän hakemiseen.

– Insinööriliitosta saa vahvan kaverin ja tukijan talouskasvun ja sitä kautta paremman työllisyyden varmistamiselle. Sanomme kyllä tki-panostusten kasvattamiselle, koulutuksen laadun parantamiselle, kaikille sellaisille toimille, jotka synnyttävät kasvua ja uusia innovaatioita, hän sanoi tänään liiton edustajakokouksessa Helsingissä.

Salon mukaan maan hallitus näyttää valinneen kasvun hakemiselle toisenlaisen tien. Työelämää on lähdetty uudistamaan vahvojen ehdoilla, ei yhdessä neuvotellen. Sitä Insinööriliitto ei Salon mukaan voi hyväksyä.

– Olen monta kertaa sanonut, että emme koskaan vastusta hallitusta, mutta joitakin sen toimia tai hallitusohjelmakirjauksia kyllä. Hallituksen on korkea aika viheltää peli poikki ja palata yhteisymmärryksen hakemisen ja sopimisen polulle.

Salon mukaan Insinööriliitolla on valmiutta työelämän ja sopimusjärjestelmän uudistamiseen, kunhan se tapahtuu tasavertaisesti, kaikkia osapuolia kuunnellen. Tämä pätee myös paikalliseen sopimiseen.

­– Hallitus on avaamassa paikallisen sopimisen täysin yleissitovassa kentässä. Se ei käy, muutos on liian raju. Paikallisen sopimisen edistämiseen löytyy muitakin tapoja, ja se tiedetään niin maan hallituksessa kuin työnantajaleirissä, Salo sanoi.

Salo jakaa hallituksen huolen julkisen talouden velkaantumisesta. Hän muistuttaa, että julkisen talouden tasapainottamiseen on kaksi tietä. Taloutta voi tasapainottaa säästämällä ja korottamalla veroja. Toinen vaihtoehto on hakea tasapainoa uuden kasvun kautta.

­– Insinööriliitossa uskotaan enemmän jälkimmäiseen, vaikka säästöjäkin totta kai tarvitaan. Kestävä julkinen talous perustuu hyvään työelämään ja menestyviin, uutta luoviin yrityksiin. Sen rakentamisessa olemme mukana, mutta se edellyttää luottamuksen paranemista, Salo sanoi.

Insinööriliiton edustajakokous valitsi Samu Salon jatkamaan liiton puheenjohtajana seuraavat neljä vuotta. Edustajakokouksen valinta oli yksimielinen. Edustajakokous jatkuu huomenna, jolloin muun muassa valitaan liiton varapuheenjohtajat ja muu hallitus kaudelle 2023–2027.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Linkit

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye