Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kolmelle Heimon Kala Oy:n Houtskärissä sijaitsevalle kalankasvattamolle myönnettiin ympäristö- ja vesitalousluvat – päästöjä hillitään useilla määräyksillä

Jaa

Heimon Kala Oy sai luvan jatkaa kalankasvatustoimintaa Mossala fjärdenin, Mossala sundin ja Alörarnan laitoksilla Paraisilla. Hakija luopui Pukkeenluodon tuotannon keskittämisestä Mossala fjärdeniin ja Alörarnaan.

Myönnetyt luvat mahdollistavat pääosin samankaltaisen toiminnan kuin aiemmat määräaikaiset luvat. Kalankasvatuksen päästöjä rajoitetaan määräämällä käytettävän rehun sisältämät enimmäisravinnemäärät. Mossala fjärdenin ja Alörarnan laitoksilla lupamääräyksillä rajoitettiin rehun sisältämän fosforin enimmäismäärää verrattuna aiempaan. Rehujen kehittymisen ja parantuneen rehutehokkuuden vuoksi laitoksilla on kuitenkin mahdollista jatkossakin tuottaa kalaa aiemmassa laajuudessa.  

Mossala fjärdenin laitoksen yhteyteen myönnettiin vesilain mukainen lupa kahdelle simpukkapuomille. Puomeihin kiinnitetään verkkoa, johon sinisimpukat pystyvät kiinnittymään. Rakenteita on tarkoitus jatkossa käyttää kokeiluluontoisesti selvittämään, missä määrin simpukoiden kasvattamista voitaisiin käyttää kalankasvatuksesta aiheutuvien ravinnepäästöjen puhdistamiseen.  

Luvat myönnettiin määräaikaisina vuosien 2031 ja 2033 loppuun. Mossala fjärdenin alue ei sen olosuhteet ja merenpohjan nykyinen tila huomioiden erityisen hyvin sovellu kalankasvatukseen, joten toiminnanharjoittaja määrättiin selvittämään vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja, mikäli uutta lupaa haetaan. 

Lupapäätökset ovat nähtävillä LupaTietopalvelussa: Mossala fjärden, Mossala sund, Alörarna

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det behövs överenskommelse om regionalt och lokalt samarbete för beredskap vid nödsituationer med strålrisk29.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finland publicerade nyligen en rapport om beredskapsövningen LSS23 som ordnades 2023, vars fokus låg på beredskap i en eventuell nödsituation med strålrisk. Enligt rapporten behövs det en verksamhetsmodell och närmare riktlinjer för hur lägesbilden över strålningsläget skapas och förmedlas på regional och lokal nivå. Som utvecklingsobjekt lyftes fram att också lokalförvaltningens roller och ansvar ska beaktas i anvisningarna.

Säteilyvaaratilanteisiin varautumiseen kaivataan alueellisesta ja paikallisesta yhteistoiminnasta sopimista29.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto julkaisi tuoreeltaan raportin vuonna 2023 järjestetystä LSS23-valmiusharjoituksesta, jonka keskiössä oli mahdolliseen säteilyvaaratilanteeseen varautuminen. Raportin mukaan säteilytilannekuvan muodostamiseen ja jakamiseen alue- ja paikallistasolla kaivataan toimintamallia ja tarkempia suuntaviivoja. Kehittämiskohteena nousi esiin myös paikallishallinnon roolien ja vastuiden huomioiminen ohjeistuksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye