MKB-dokumentet för kraftledningsprojektet mellan Kristinestad och Nokia kräver komplettering (Södra Österbotten, Österbotten, Satakunta och Birkaland)
Miljökonsekvensbedömningen det vill säga MKB-dokumentet måste kompletteras innan en motiverad slutsats ges, särskilt för projektets bedömning av konsekvenserna för naturen och Naturabedömningarna. De övriga kompletteringsbehoven gäller bland annat utgångsdata för grundvattenområdena. Det kompletterade MKB-dokumentet kungörs och läggs fram till påseende på nytt.
Fingrid Oyj planerar ett kraftledningsprojekt mellan Kristinestad och Nokia. Just nu pågår bedömningsförfarandet för projektets miljökonsekvenser. Närings-, trafik- och miljöcentralerna i Birkaland och Södra Österbotten har granskat MKB-dokumentet om miljökonsekvenser och konstaterat att den har brister. MKB-dokumentet måste kompletteras innan NTM-centralen i Birkaland som fungerar som kontaktmyndighet kan lämna en motiverad slutsats om dokumentet.
Kompletteringen av MKB-dokumentet sker i enlighet med 24 § i lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning. Den tillämpas i situationer där MKB-dokument är bristfälligt på ett så väsentligt sätt att kontaktmyndigheten inte kan sammanställa en motiverad slutsats utifrån den. De mest väsentliga kompletteringsbehoven i MKB-dokumentet gäller konsekvenserna för naturen och grundvattnen.
Betydande konsekvenser ska bedömas och beskrivas på ett tillräckligt sätt
Fingrid Oyj som ansvarar för projektet planerar en kraftledning på 400 + 110 kV mellan Kristinestad och Nokia. Fingrid Oyj har lämnat en miljökonsekvensbedömning (MKB-dokument) jämte Natura-bedömning för fyra Natura-områden i närheten av den planerade kraftledningen. De granskade kraftledningsrutterna går till en del parallellt med de befintliga kraftledningarna och till en del i en helt ny terrängkorridor. Kraftledningssträckningarna hamnar i kommunerna Kristinestad, Bötom, Storå, Kankaanpää, Karvia, Parkano, Ikalis, Ylöjärvi, Hämeenkyrö och Nokia.
Syftet med bedömningen av miljökonsekvenserna är att identifiera sannolikt betydande miljökonsekvenser som stöd för beslutsfattandet. Avsikten är också att medborgarna ska ha tillräcklig kännedom om projekt som gäller deras miljö och projektens konsekvenser. Projektets nuvarande MKB-dokument är i sin helhet omfattande och till sitt huvudsakliga innehåll högklassig, men kontaktmyndigheten anser att behandlingen av delområden som definierats som betydande är bristfällig. Projektet är betydande vad gäller omfattning och varaktighet, varvid bedömningsförfarandet av miljökonsekvenserna betonas.
Inom bedömningsförfarandet för miljökonsekvenserna av kraftledningsprojektet mellan Kristinestad och Nokia har betonats sannolikt betydande naturkonsekvenser. Dessa är bland annat konsekvenser för Natura-områdena, konsekvenser för värdefulla naturobjekt samt konsekvenserna för de ekologiska förbindelserna och livsmiljöernas fortbestånd av att ledningsområdet blir bredare och det bildas en ny terrängkorridor. De observerade bristerna är väsentliga eftersom de gäller centrala naturvärden och kan påverka den fortsatta planeringen av projektet bland annat för de sträckningar som väljs.
I den kompletteringsbegäran som skickats till Fingrid Oyj som svarar för projektet har man sammanställt de brister och kompletteringsbehov som kontaktmyndigheten anser att det är nödvändigt att rätta till så att en motiverad slutsats kan lämnas.
MKB-dokumentet har varit framlagt för påseende 3.8–4.10.2023 på miljöförvaltningens webbplats www.ymparisto.fi/kristiinankaupunkinokiavoimajohtoYVA. Det kompletterade MKB-dokumentet kungörs och läggs fram till påseende på nytt. I den motiverade slutsatsen beaktar kontaktmyndigheten även de åsikter och utlåtanden som kommit in under det tidigare framläggandet av MKB-dokumentet.
Mer information:
MKB-kontaktmyndighet: NTM-centralen i Birkaland, ansvarsområdet för miljö och naturresurser
Katja Sippola, fornamn.efternamn(at)ely-keskus.fi, tfn. 0295 036 248
Elisa Nygård, fornamn.efternamn(at)ely-keskus.fi, tfn. 0295 036 187 (naturfrågor)
Nyckelord
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Följ ELY-keskukset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum