Maahanmuuttovirasto

Oulun vastaanottoyksikön toiminta muuttuu – ukrainalaisille uusia asuntoja seudulta

Jaa

Ukrainalaisten siirrot Oulusta perutaan ja heille etsitään muuta majoitusta, sillä Oulun vastaanottokeskuksen tiloja tarvitaan nyt turvallisuusviranomaisten työhön. Maahanmuuttovirasto pahoittelee ukrainalaisille aiheutunutta haittaa.

Maahanmuuttovirasto siirsi väliaikaisesti ukrainalaisia Oulusta muihin vastaanottokeskuksiin. Siirtojen syynä oli muutoksen Oulun vastaanottokeskuksen toiminnassa itärajan tilanteen takia. Maahanmuuttovirasto muuttaa keskuksen käyttöä, tekee uudelleenjärjestelyjä turvallisuusviranomaisten työn varmistamiseksi ja varautuu myös järjestelykeskuksen perustamiseen Ouluun.

Näistä syistä Oulun vastaanottokeskuksessa ei ole mahdollista pitää nykyistä määrää asiakkaita.

– Oulussa ei ollut välittömästi muuta vastaanottokeskusmajoitusta tarjolla, mutta etsimme tässä poikkeuksellisessa tilanteessa muitakin asumisratkaisuja, kuin siirtää asukkaita kaukana Oulusta oleviin keskuksiin. Eli hankimme lisää asuntoja Oulun seudulle ja varmistamme, että ukrainalaisten ei tarvitse lähteä alueelta. Olen pahoillani ukrainalaisille aihetuvasta haitasta. Kysymys ei ole ollut asiakkaiden priorisoinnista, vaan Oulun keskuksen toiminnan muuttamisesta vastaamaan sisäisen turvallisuuden tarpeita, kertoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela.

Maahanmuuttovirasto ei huomioinut asiakassiirroissa riittävästi esimerkiksi koulunkäyntiä, vaan siirrot järjestettiin asiakkaille kohtuuttoman tiukalla aikataululla lähimpään vapaana olevaan vastaanottokeskukseen. Uusissa järjestelyissä huomioidaan Oulun seudun pitkät välimatkat ja varmistetaan ukrainalaisten mahdollisuus majoittua alueella.

– Oulusta katsottuna vastaanottokeskusten välimatkat ovat pitkät, eli on selvää, että siirrot aiheuttivat haittaa asiakkaillemme. Alkuviikon aikana olemme yhteydessä kaikkiin kuluneella viikolla siirrettyihin asiakkaisiin ja keskustelemme Oulun alueen majoitusvaihtoehdoista, Haahtela kertoo.

Moni ukrainalainen on asunut Suomessa yli vuoden, joten heidän on myös mahdollista hakea kuntapaikkaa ja siirtyä asumaan Ouluun kuntalaisena.

– Suosittelen ukrainalaisia hakemaan kuntapaikkaa, jos se on mahdollista. Sillä tavoin voi asettua pysyvämmin seudulle ja kiinnittyä paikalliseen yhteisöön, Haahtela kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Ilkka Haahtela, puh. 040 125 9887, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye