Espoon seurakuntayhtymä

Miten kirkot ja uskonnot voivat olla edistämässä rauhaa? Israel–Palestiina -symposium Tapiolan kirkolla, kommentoimassa mm. piispa Mari Parkkinen

Jaa

Tervetuloa torstaina 30.11. klo 15–18 Tapiolan kirkolle kuulemaan Israel–Palestiinan tilannetta taustoittavia puheenvuoroja ja keskustelemaan kirkkojen ja uskontojen vastuusta. 

Kaksi keltaista tuolia ja vihreä pöytä Gazan muurin äärellä
Onko Lähi-idän konflikti ikuinen? Menni Nousiainen Tapiolan seurakunta/Kirkko Espoossa

Tervetuloa 30.11. Tapiolan kirkolle kuulemaan Israel–Palestiinan tilannetta taustoittavia puheenvuoroja. Symposiumissa tarkastellaan konfliktin historiaa ja nykytilaa sekä pohditaan kirkkojen ja uskontojen vastuuta. Mitkä ovat kirkkojen ja uskontojen askelet kohti rauhaa?

Alustajat ja kommentaattorit

Tilaisuus alkaa kirkkokuntien yhteisellä rukouksella. Symposiumin alustajina kuullaan Tiina Hyyppää ja Anna-Liisa Rafaelia. Molemmat työskentelevät väitöskirjatutkijoina Helsingin yliopistossa. 

– Oma puheenvuoroni käsittelee Israel-Palestiina-konfliktin taustoja eli sitä, miten konfliktia on yritetty ratkaista erityisesti Oslon sopimuksen puitteissa kahden valtion mallilla. Viime vuosina kahden valtion tavoite on jäänyt yhä kaukaisemmaksi haaveeksi. Pohdin myös syksyn tapahtumia edeltänyttä poliittista tilannetta ja sitä, miten sodasta voitaisiin päästä eteenpäin kohti kestävää rauhaa, sanoo Tiina Hyyppä, väitöskirjatutkija Poliittisten, yhteiskunnallisten ja alueellisten muutosten tohtoriohjelmasta.

– Itse pohdin uskontojen roolia Israelin ja Palestiinan nykytilanteessa. Katson, että uskonnollisten näkemysten valossa konflikti usein syvenee historiallisesti ja voi näyttäytyä miltei ikuiselta. Uskonnolliset selitykset ja merkitykset usein myös laajentavat konfliktin paikallisesta globaaliksi. Juuri uskonnoille annettu vahva rooli ja uskontojen vastakkainasettelu tekevät Israelin ja Palestiinan nykytilanteesta sellaisen, joka koskettaa myös meitä. Pyrin hahmottamaan, millaiset näkemykset uskonnoista voisivat auttaa näkemään uskonnot resursseina jotka edesauttavat rauhaa, kertoo väitöskirjatutkija Anna-Liisa Rafael Teologian ja uskonnontutkimuksen tohtoriohjelmasta. 

Kommentoijina tilaisuudessa kuullaan ulkoministeriön, juutalaisten, palestiinalaisten, Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Lähetysseuran edustajia, tutkijatohtori Tiina Järveä Tampereen yliopistosta sekä piispa Mari Parkkista Mikkelin hiippakunnasta. Parkkinen tutki tohtorinväitöskirjassaan palestiinalaiskristittyjen käsityksiä uskosta.

Keskustelua voi seurata myös etänä Tapiolan seurakunnan YouTube-kanavalla.

Tilaisuuteen on varattu hiljainen tila niille, joita konflikti on koskettanut syvästi. Paikalla päivystää Tapiolan seurakunnan pappi. 

Ohjelma

klo 14.45–15.25 kahvit Kahvila Valossa

klo 15.30–18.00 symposium kirkkosalissa


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaksi keltaista tuolia ja vihreä pöytä Gazan muurin äärellä
Onko Lähi-idän konflikti ikuinen?
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon seurakunnat - Evankelis-luterilainen kirkko Espoossa

Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta, Tapiolan seurakunta ja Esbo svenska församling muodostavat yhdessä Espoon seurakuntayhtymän. Seurakunnissa on yhteensä 159 200 jäsentä. Työntekijöitä on noin 500.

Kirkko Espoossa vahvistaa yhteisönä kristillistä uskoa, tulevaisuuden toivoa ja lähimmäisenrakkautta. Olemme läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon seurakuntayhtymä

Esbo församlingar verkar på fyra kontinenter – 1,77 miljoner euro till internationellt bistånd och missionsarbete21.3.2024 08:30:00 EET | Uutinen

Esbo församlingar delade ut ett anslag på 1,77 miljoner euro till missionsarbete och internationellt bistånd. Via fem organisationer bär Esboborna globalt ansvar och verkar förutom i Europa även i Asien, Afrika och Sydamerika. Samarbetspartnerna delar Esbo församlingars värderingar och förbinder sig till jämställdhet och likabehandling i sin verksamhet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye