ELY-keskukset

Kristiinankaupunki-Nokia -välisen voimajohtohankkeen YVA-selostukseen edellytetään täydennystä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Satakunta ja Pirkanmaa)

Jaa

Ympäristövaikutusten arviointiselostusta eli YVA-selostusta on täydennettävä ennen perustellun päätelmän antamista etenkin hankkeen luontovaikutusten arvioinnin ja Natura-arviointien osalta. Muut täydennystarpeet liittyvät mm. pohjavesialueiden lähtötietoihin. Täydennetty arviointiselostus kuulutetaan ja asetetaan nähtäville uudestaan.

Fingrid Oyj suunnittelee voimajohtohanketta Kristiinankaupungin ja Nokian välille. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely on parhaillaan käynnissä. Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) ovat tarkastaneet hanketta koskevan ympäristövaikutusten YVA-selostuksen ja todenneet sen puutteelliseksi. YVA-selostusta on täydennettävä ennen kuin yhteysviranomaisena toimiva Pirkanmaan ELY-keskus voi antaa siitä perustellun päätelmän.

YVA-selostuksen täydennys on YVA-lain 24 §:n mukainen menettely. Sitä sovelletaan tilanteessa, jossa arviointiselostus on puutteellinen niin olennaisella tavalla, ettei yhteysviranomaisen ole mahdollista tehdä sen pohjalta perusteltua päätelmäänsä. Arviointiselostuksen olennaisimmat täydennystarpeet liittyvät luonto- ja pohjavesivaikutuksiin.

Merkittävät vaikutukset tarpeen arvioida ja kuvata riittävällä tavalla

Hankkeesta vastaava Fingrid Oyj suunnittelee 400 + 110 kV:n voimajohtoa Kristiinankaupungin ja Nokian välille. Fingrig Oyj on toimittanut ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA-selostus) ja siihen liittyvän Natura-arvioinnin neljältä Natura-alueelta suunnitellun voimajohtoreitin läheisyydestä. Tarkasteltavat voimajohdon reitit sijoittuvat osin nykyisten voimajohtojen rinnalle ja osin kokonaan uuteen maastokäytävään. Voimajohtoreitit sijoittuvat Kristiinankaupungin, Karijoen, Isojoen, Kankaanpään, Karvian, Parkanon, Ikaalisten, Ylöjärven, Hämeenkyrön ja Nokian kuntien alueille. 

Ympäristövaikutusten arvioinnin tarkoituksena on tunnistaa todennäköisesti merkittävät ympäristövaikutukset päätöksenteon tueksi. Tarkoituksena on myös, että kansalaisilla olisi riittävä tieto ympäristöään koskevista hankkeista ja niiden vaikutuksista. Hankkeen nykyinen arviointiselostus on kokonaisuudessaan kattava ja pääsisällöltään laadukas, mutta yhteysviranomainen pitää merkittäviksi tunnistettujen osa-alueiden käsittelyä puutteellisena. Hanke on laajuudeltaan sekä kestoltaan merkittävä, jolloin ympäristövaikutusten arviointimenettelyn rooli korostuu.

Kristiinankaupunki-Nokia voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä on painotettu todennäköisesti merkittäviksi ennakoituja luontovaikutuksia, joita ovat mm. vaikutukset Natura-alueisiin, vaikutukset arvokkaisiin luontokohteisiin ja johtoalueen levenemisen sekä uuden maastokäytävän vaikutukset ekologisiin yhteyksiin ja elinympäristöjen jatkuvuuteen. Havaitut puutteet ovat oleellisia, sillä ne kohdistuvat keskeisiksi havaittuihin luontoarvoihin ja voivat vaikuttaa hankkeen jatkosuunnitteluun muun muassa valittavien reittilinjausten osalta.

Hankkeesta vastaavalle Fingrid Oy:lle lähetettyyn täydennyspyyntöön on koottu ne puutteet ja täydennystarpeet, jotka yhteysviranomainen katsoo välttämättömiksi korjata ja tehdä, jotta perusteltu päätelmä voidaan antaa.

YVA-selostus on ollut nähtävillä 3.8.- 4.10.2023 Ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/kristiinankaupunkinokiavoimajohtoYVA. Täydennetty arviointiselostus kuulutetaan ja asetetaan nähtäville uudestaan. Yhteysviranomainen huomioi perustellussa päätelmässä myös YVA-selostuksen aikaisemman nähtävilläolon aikana tulleet mielipiteet ja lausunnot.

Lisätietoja:

YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue

  • Katja Sippola, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 248
  • Elisa Nygård, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 187 (luontoasiat)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Päällystys- ja tiemerkintätyöt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tiestöllä 202416.5.2024 11:44:42 EEST | Tiedote

Tänä kesänä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tehdään runsaasti päällystystöitä. Maanteitä päällystetään noin 405 kilometriä sekä jalankulun ja pyöräilyn väyliä noin 45 kilometriä. Päällystysmäärä on kolminkertainen viime vuoteen verrattuna. Tämän kesän pisin yhtäjaksoinen päällystyskohde on seututie 793 Maliskylä - Haapavesi välin päällystäminen 21 km matkalta. Jalankulun ja pyöräilyn väylien päällysmäärä on moninkertainen edellisvuosiin verrattuna. Kohteet sijaitsevat Oulun, Kempeleen, Muhoksen, Iin, Ylivieskan ja Nivalan alueella. Tämän kesän päällystyksillä saadaan parannettua useita huonokuntoisia jalankulun ja pyöräilyn väyliä. Päällystystyömailla nopeusrajoituksia alennetaan työn ajaksi. Noudattamalla nopeusrajoituksia parannat liikenneturvallisuutta ja teet työmaasta turvallisemman niin työntekijöille, kuin tiellä liikkujillekin. Useilla kohteilla on käytössä liikennevalot ja saattoauto, joiden avulla liikenne ohjataan turvallisesti työmaan ohi. Päällystystyöt pyritään tekemään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye