Palkansaajajärjestöjen opiskelija- ja nuorisotoimijat: Työelämäheikennykset koskettavat erityisesti nuoria
Maan hallituksen suunnittelemat heikennykset palkansaajien asemaan ja turvaan purevat nimenomaisesti nuoriin. Muutokset tuovat poikkeuksellista epävakautta ja horjuttavat nuorten uskoa reiluun työelämään entisestään.
Kyselyiden perusteella jopa joka kolmas nuori pelkää työelämään siirtymistä, sillä työelämä nähdään haastavana, sekavana ja raskaana. Jotta saavuttaisimme työllisyystavoitteet, työelämää tulisi parantaa ja vakauttaa entisestään epävarmuustekijöiden luomisen sijaan.
Jo nyt lähes puolet nuorista siirtyy työelämään määräaikaisiin työsopimuksiin, ja määrä nousee, jos korkeintaan vuoden pituiset määräaikaiset työsuhteet ilman perusteita sallitaan. Nuorten uskoa reiluun työelämään halutaan horjuttaa helpottamalla irtisanomisperustetta.
– Nuorella, työelämään juuri siirtyneellä on usein muutenkin huolta, riittävätkö hänen taitonsa ja osaamisensa. Näillä muutoksilla luodaan lisäksi painetta ja pelkoa työpaikan menettämisestä, toteaa Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Nicole Ojala.
Samalla kun ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa halutaan heikentää monin tavoin, työssäoloehtoa ollaan pidentämässä 12 kuukauteen, ja yhä useampi nuori menettää oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan heikennysten takia. Työttömyysturvan lapsikorotuksen poisto osuu lisäksi myös nuoriin perheellisiin. Suomen matalan syntyvyyden tilanteessa tulisi erityisesti luoda turvaa perheen perustamiselle.
– Heikennykset työelämään ja palkansaajan turvaan sekä oikeuksiin luovat poikkeuksellista epävakautta ja horjuttavat nuorten uskoa reiluun työelämään entisestään. Tämäkö tosiaan on se perintö, jonka Orpon-Purran hallitus haluaa nuorillemme jättää, ihmettelee SAK:n järjestöasiantuntija Jussi Kukkola.
Nuoret laitetaan selviytymään työelämään kepillä ja luomalla paineita oikeista valinnoista nuoresta iästä lähtien. Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen seurauksena uudelleen kouluttautuminen ja osaamisen täydentäminen tulee lähes mahdottomaksi, mikä lisää nuorille paineita valita oikea opiskeluala jo yläasteella valita. Indeksijäädytykset koskevat myös mm. opintorahaa ja asumistukea, mikä vaikuttaa nuorten ja opiskelijoiden toimeentuloon huomattavasti.
– On nurinkurista poistaa aikuiskoulutustuki ennen kuin meillä on toimiva järjestelmä täydennys- ja muuntokouluttautumiseen. Tämä leikkaus osuu jälleen nuoriin jo työelämässä oleviin uudelleenkouluttautujiin, sanoo STTK-opiskelijoiden puheenjohtaja Markus Wright.
Palkansaajan asemaan suunnitellut työelämän heikennykset koskevat erityisesti nuoria tulevaisuuden tekijöitä. Nuorten hyvinvointia halutaan edistää ainoastaan juhlapuheissa. Suunnitellut muutokset heikentävät nuorten hyvinvointia tai uskoa tulevaisuuteen. Me vaadimme myös nuorille ja tuleville sukupolville reilua ja oikeudenmukaista työelämää.
Nicole Ojala, puheenjohtaja, Akavan opiskelijat, puh. 045 698 6370
Jussi Kukkola, järjestöasiantuntija, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK,
puh. 044 585 5285
Markus Wright, puheenjohtaja, STTK-opiskelijat, puh. 044 544 9106
Avainsanat
Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Akava tyrmistyi hallituksen toimista järjestäytymistä vastaan ja esittää ratkaisuja7.5.2025 12:59:45 EEST | Tiedote
Akava on tyrmistynyt hallituksen aikeista poistaa ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus, joka uhkaa heikentää suomalaista sopimusyhteiskuntaa, tuhansien työntekijöiden turvaa ja työmarkkinoiden vakautta. Akava vaatii, että maan hallitus luopuu verovähennysoikeuden poistoaikeesta ja hakee muita toimia vastaavien säästöjen löytämiseksi.
Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan28.4.2025 08:23:27 EEST | Tiedote
SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
Akavan opiskelijat: Puoliväliriihen päätökset nipistävät koulutuksesta ja tuesta työuran aikana24.4.2025 10:56:00 EEST | Tiedote
Akavan opiskelijat ärähtää puoliväliriihen tuloksista: sen koulutuspäätökset jäivät kauas siitä, mitä työelämän muuttuviin tarpeisiin vastaaminen edellyttää. Vaikka aloituspaikkojen lisääminen ja kertaluonteiset panostukset ovat askel oikeaan suuntaan, koulutuksen laadun turvaaminen ja työllistymisen edellytysten parantaminen vaatisivat huomattavasti kunnianhimoisempia ja pitkäjänteisempiä toimia. Niitä tarvittaisiin myös saavuttaaksemme kasvua.
Akava: Ansiotuloverojen kevennys on tervetullut päätös – muutoin kasvun eväät jäivät huteralle pohjalle23.4.2025 23:19:17 EEST | Tiedote
Puoliväliriihen päätös keventää ansiotuloverotusta kaikissa tuloluokissa luo edellytyksiä talouden kasvulle. Akava vastustaa työntekijä- ja työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista.
Akavalaisten harteilla kolmasosa tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista – verojärjestelmään pitää tehdä kokonaisuudistus16.4.2025 11:17:40 EEST | Tiedote
Akavalaiset maksavat lähes 32 prosenttia kaikista palkansaajilta kerätyistä tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista. Palkansaajista akavalaisia on kuitenkin vain 18 prosenttia. Tiedot ovat Akavan Tilastokeskukselta tilaamasta selvityksestä, joka perustuu vuoden 2023 tulonjakotilastoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme