Espoon seurakuntayhtymä

Julen är sångglädje och besök i julkyrkan - Esbo domkyrka får en central roll i år

Dela

Adventstiden och julhelgen har ett brett utbud av program i Esbo forsamlingar.

Röd belysning över valvbågen vid koret i Esbo domkyrka och blå belysning över altaret och en julgran som glimmar.
Esbo domkyrka belyst under De vackraste julsångerna 2022. Agneta Gestrin Agneta Gestrin, Esbo svenska församling

Esbo församlingars alla evenemang på svenska från första söndagen i advent till trettondag hittas på nätet: esboforsamlingar.fi/jul och de finska evenemangen; espoonseurakunnat.fi/joulu 

– De vackraste julsångerna är för mig nästan den viktigaste starten för julfirandet. Med dem infinner sig julstämningen, säger Kira Ertman, kyrkoherde i Esbo svenska församling. 

– På andra plats kommer julradion. Sedan början av november spelar den därhemma och på resorna från och till jobbet, säger Ertman. Min absoluta favorit är den nya Popjoulu-kanalen. Julradion möjliggörs genom den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland; den är församlingarnas julklapp till lyssnarna, säger Ertman. 

Bara i Esbo arrangeras nästan åttio allsångstillfällen med De vackraste julsångerna. De vackraste julsångerna på svenska spelas in av YLE i Esbo domkyrka lördagen 9.12. Programmet sänds i teve under julhelgen och finns tillgängligt på YLE Arenan. 

De vackraste julsångerna sjungs också på andra ställen än i kyrkor och kapell, till exempel på servicetorget i köpcentret Iso Omena, på krogen Watson, i servicecentret i Sökö och i bibliotek. Kollekterna som uppbärs går via Finska Missionssällskapet till organisationens arbete och insatser för världens barn. Finska Missionssällskapet jobbar oberoende av barns religion, språk eller etnicitet, för att varje barn ska få hopp och rätt till en bättre framtid.   

Esbo domkyrka är också inspelningsplats för årets julotta på svenska. YLE spelar in julottan i förtid torsdagen 7.12.  Julottan sänds i teve och radio på juldagsmorgon 25.12. 

Esbo Lucia, som i år heter Jessica Tunn gästar Esbo domkyrka tredje söndagen i advent 17.12 i samband med Esbo svenska församlings högmässa kl. 12.15. 

Närmare femtio julkonserter förverkligas i kyrkor och kapell. Allt från körmusik, till klassiska pärlor och allsångs-evenemang till barnkonserter och jazz. 

Första advent inleder det nya kyrkoåret och väntan på jul. Då sjungs den välbekanta Hosianna-hymnen i högmässan  söndagen 3.12. Hosianna-sång på svenska i Esbo domkyrka kl. 12.15. 

En julkalender har delats ut till alla Esbo församlingars medlemshushåll. Kalendern finns på svenska, finska och engelska. Den som inte har fått en julkalender kan ta kontakt med sin hemkyrka och hämta en kalender.  

Närmare information om adventstiden och YLE-inspelningar på esboforsamlingar.fi/jul

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Två kvinnor står bredvid varandra i Esbo domkyrka med en skymt av altarglasmålningen i bakgrunden.
Mirja von Martens, församlingspastor och Taina Sandberg, ledande diakoniarbetare medverkar i De vackraste julsångerna som YLE spelar in 9.12.
Ladda ned bild
En kvinna och en man står i Esbo domkyrka bredvid varandra och bakom skymtar kyrkans kalkmålningar i brunt.
I julottan medverkar bland andra Eeva-Liisa Malmgren, flöjt och Lasse Leppänen leder kammarkören Novena.
Ladda ned bild
Röd beslysning över valvbågen i Esbo domkyrkas kor och blå belysninginnanför altarrundeln och en glimmande julgran.
Esbo domkyrka belyst under De vackraste julsångerna 2022
Ladda ned bild

Länkar

Esbo församlingar - Evangelisk-lutherska kyrkan i Esbo

Esbo svenska församling, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta och Tapiolan seurakunta bildar Esbo kyrkliga samfällighet med knappt 160 000 medlemmar och ca 500 anställda.

Kyrkan i Esbo är en gemenskap som stärker den kristna tron, framtidshoppet och kärleken till nästan. Vi är närvarande i vardag och fest. 

Följ Espoon seurakuntayhtymä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon seurakuntayhtymä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye