Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Yrittäjien tyytyväisyys hallitukseen kasvanut selvästi

Jaa

Yrittäjät ovat aiempaa tyytyväisiä hallitukseen, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo.

Yrittäjien tyytyväisyys Petteri Orpon hallitusta kohtaan on kasvanut tuntuvasti syksyn aikana. Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan 59 prosenttia yrittäjistä on tyytyväisiä hallituspohjaan, 56 prosenttia hallitusohjelmaan ja 54 prosenttia hallituksen toimintaan. Luvut ovat parantuneet elokuusta, jolloin 51 prosenttia oli tyytyväisiä hallituspohjaan ja 53 prosenttia hallitusohjelmaan.

Elokuussa vain 23 prosenttia oli tyytyväisiä hallituksen aloitukseen. Nyt marraskuussa kysyttiin aloituksen sijaan tyytyväisyyttä hallituksen toimintaan, ja luku oli 54 prosenttia.

– Tuloksissa näkyy se, että kesän rasismikohu on ohi, ja hallitus on ryhtynyt määrätietoisesti töihin toteuttamaan ohjelmaansa, erityisesti työmarkkinauudistuksia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä selvittävään Yrittäjägallupiin vastasi 1 300 pk-yritysten edustajaa marraskuun alkupuolella.

Tyytyväisyys Orpoon ja Purraan kasvanut

Tyytyväisyys pääministeri Petteri Orpoon ja valtiovarainministeri Riikka Purraan on myös korkealla tasolla yrittäjien parissa. Luvut ovat selkeästi parantuneet elokuusta. Orpoon tyytyväisiä on yrittäjistä ja pk-yritysten edustajista nyt 55 prosenttia ja Purraan 49 prosenttia. Elokuussa Orpon tyytyväisyysprosentti oli 45 ja Purran 34.

Tyytyväisimpiä ovat yli kymmenen työllistävät, teollisuudessa ja rakentamisessa toimivat sekä miesyrittäjät.

– Yrittäjien tyytyväisyys pääministeri Orpoa ja valtiovarainministeri Purraa kohtaan on vahvistunut. Yrityksissä uskotaan, että he toteuttavat hallitusohjelmaa ja pitävät lupauksensa niin julkisen talouden tervehdyttämisen kuin työmarkkinauudistusten osalta, Pentikäinen sanoo.

– Yrittäjät ovat huomanneet, että hallituksen puntti ei tutise, vaikka ay-liike yrittää sitä lujasti painostaa.

Tyytyväisimpiä ovat yli kymmenen henkeä työllistävät, teollisuudessa ja rakentamisessa toimivat sekä miesyrittäjät.

Oppositioon yrittäjät ovat selvästi vähemmän tyytyväisiä. 13 prosenttia on tyytyväisiä oppositioon ylipäänsä. 11 prosenttia on tyytyväisiä Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtmanin ja kymmenen prosenttia keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon toimintaan.

– Yrittäjät kantavat laajalti huolta Suomen julkisen talouden tilanteesta. Se näkyy myös siinä, että oppositiota kohtaan ollaan tyytymättömiä. Moni yrittäjä ei pidä siitä, että oppositio moittii hallituksen toimia laajalti mutta ei esitä juuri omia ratkaisujaan talouden ja työllisyyden vahvistamiseksi.

Tutustu tutkimuksen tuloksiin tästä.

Näin kysyttiin
Suomen Yrittäjien Verianilla (entinen Kantar Public) teettämään tutkimukseen vastasi 1 301 pk-yritysten edustajaa. Kysely tehtiin 1.–10.11.2023. Tutkimustulosten luottamusväli on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 374 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 63 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye