WolfcomWolfcomWolfcom

Kutsu medialle: Savusaunasisaruus ja löylyt Helsingissä 4.12.

Jaa

Suomalaisia ja virolaisia yhdistää kielen ja lähinaapuruuden lisäksi kuuma rakkaus saunomiseen. Viron suurlähetystö Helsingissä, Visit Estonia ja Elävän kuvan keskus ELKE kutsuvat median edustajia maanantaina 4. joulukuuta kello 14.00 alkavaan elämykselliseen lehdistötilaisuuteen, jonka aikana nähdään ja koetaan virolaista saunakulttuuria niin elokuvan, kuin konkreettisen saunomisen muodossa. Median ennakkonäytöksenä ensin kansainvälisesti kuumaa suosiota nauttiva Viron Oscar-ehdokas, dokumenttielokuva Savusaunasisaruus, jonka jälkeen virolainen saunalegenda esittelee löylyn taikaa lauteilla.

Savusaunasisaruus-elokuvan ohjaaja Anna Hints on tavattavissa Helsingissä maanantaina 4.12. Ennakkoesityksen jälkeen Viron suurlähetystö ja Visit Estonia järjestävät ohjatun saunaelämyksen Jätkäsaaren Uudessa saunassa. Ilmoittautumiset leffaan ja lauteille 30.11. mennessä samuel.sorainen@wolfcom.fi
Savusaunasisaruus-elokuvan ohjaaja Anna Hints on tavattavissa Helsingissä maanantaina 4.12. Ennakkoesityksen jälkeen Viron suurlähetystö ja Visit Estonia järjestävät ohjatun saunaelämyksen Jätkäsaaren Uudessa saunassa. Ilmoittautumiset leffaan ja lauteille 30.11. mennessä samuel.sorainen@wolfcom.fi

Savusaunasisaruus (Savvusanna sõsarad / Smoke sauna sisterhood) on ohjaaja Anna Hintsin kansainvälisesti palkittu (Sundance 2023, Directing Award) ja kuumaa suosiota nauttiva dokumenttielokuva savusaunan voimasta. Elokuva on Viron Oscar-ehdokas ja kilpailee finalistina myös vuoden parhaan dokumenttielokuvan European Film Awards -palkinnosta. Elokuva saa Suomen ensi-iltansa perjantaina 8.12. 

Jo saavutettujen palkintojen ja arvostettujen ehdokkuuksien perusteella Savusaunasisaruus-elokuva on vuoden kulttuuritapauksia myös kansainvälisesti ja ohjaaja Anna Hints saadaan maanantaina 4.12. vain hetkeksi Helsinkiin.

Ennakkonäytös Katajanokan Kino K13:ssa maanantaina 4.12. kello 14.00 (Katajanokanlaituri 11 A, Helsinki).

Elokuvan jälkeen Visit Estonia ja Viron suurlähetystö Helsingissä järjestävät ohjatun saunaelämyksen Jätkäsaaren Uudessa saunassa. Korttelisaunan lauteilla saamme nauttia Viron saunakulttuurin Unescon maailmanperintölistalle luotsanneen võrumaalaisen saunalegenda Eda Veerojan ja koulutetun löylymestari Rain Pärnasten ohjaamista saunaelämyksistä.

Keskustelut elokuvantekijöiden ja saunamestareiden kanssa kanssa sekä löylyt kello 16-18. (Uusi sauna, Välimerenkatu 10). Saunaan pyydämme ottamaan mukaan oman uimapuvun. Pyyhkeet ja kylpytakit Uuden Saunan puolesta.

Elokuvan ennakkonäytöksessä ja saunatapahtumassa on mukana Savusaunasisaruus-elokuvan ohjaaja Anna Hints, savusaunamestari Eda Veeroja, Viron suurlähetystön lähetystöneuvos Peeter Puvi ja kansainvälisen saunaliiton presidentti Risto Elomaa.

Järjestämme yhteiskuljetuksen Kino K13:sta Uuteen saunaan ja tilaisuuteen ilmoittautuneille tarjolla myös kevyt päivällinen virvokkeineen.

Ystävällinen ilmoittautuminen ja haastattelupyynnöt viimeistään torstaina 30.11. osoitteeseen samuel.sorainen@wolfcom.fi 

Savusaunasisaruus 

Savusaunan pimeydessä naiset jakavat sisimpiä salaisuuksiaan ja intiimejä kokemuksiaan, huuhtelevat pois kehonsa loukkuun jääneen häpeän ja saavat voimansa takaisin yhteisöllisyyden tunteen kautta. Elokuva on kerännyt kiitettäviä arvioita kansainvälisesti. Rotten Tomatoes -arviointisivun Tomatometer näyttää tällä hetkellä 100-astetta.

Viron saunakulttuuri

Suomenlahden alueen saunaperinteiden juuret juontavat tuhansien vuosien taakse. Ennen vanhaan saunassa löylyteltiin huolet ja jännitykset savuna ilmaan, mutta se toimi myös synnytyssalina ja sairastupana. Kotisaunat lämpiävät Virossa edelleen viikonloppuisin ja juhlapyhinä, eikä virolaisilla yleisesti ole niin pientä ilon aihetta, etteikö sen kunniaksi voisi lämmittää saunan.

Etelä-Viron Võrumaan savusaunaperinne on säilynyt lähes muuttumattomana tuhannen vuoden takaa aina nykypäivään, ja se on listattu myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Suomalaisille vieraille lomamatka Viroon on luonnollisesti saunan arvoinen asia ja Visit Estonian -sivuilla on saunalle pyhitetty suomenkielinen osionsa. Sieltä löytyy kattavasti tietoa saunoista ja saunomisesta Virossa. 

Euroopan Unionin osarahoittama.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Savusaunan pimeydessä naiset jakavat sisimpiä salaisuuksiaan ja intiimejä kokemuksiaan, huuhtelevat pois kehonsa loukkuun jääneen häpeän ja saavat voimansa takaisin yhteisöllisyyden tunteen kautta. Ohjaaja Anna Hints palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla 2023 (Directing Award: World Cinema Documentary). SAVUSAUNASISARUUS on Viron virallinen Oscar-ehdokas, ja kilpailee finalistina vuoden parhaan dokumenttielokuvan European Film Awards -palkinnosta. Elokuvateattereissa 8.12.2023. Levitys: Elävän kuvan keskus ELKE ry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmoittautumiset tilaisuuteen, Eda Veerojan haastattelupyynnöt
Samuel Sorainen, Visit Estonia, viestinnän asiantuntija Suomessa
Wolfcom Oy, +358 400 579 653, samuel.sorainen@wolfcom.fi

Anna Hintsin haastattelupyynnöt
Leena Närekangas, Elävän kuvan keskus ELKE ry
050 377 0058 , leena@cinemaorion.fi

Kuvat

Savusaunasisaruus-elokuvan juliste. Cinema Orion / ELKE ry
Savusaunasisaruus-elokuvan juliste. Cinema Orion / ELKE ry
Lataa
Virolainen sauna-aktivisti Eda Veeroja. Kuva: Visit Estonia
Virolainen sauna-aktivisti Eda Veeroja. Kuva: Visit Estonia
Lataa
Sauna kuuluu olennaisena osana myös virolaiseen kulttuuriin. Maan kiinteistörekisterin mukaan Virossa on 100 100 saunaa. Kuva: Toomas Tuul, Visit Estonia
Sauna kuuluu olennaisena osana myös virolaiseen kulttuuriin. Maan kiinteistörekisterin mukaan Virossa on 100 100 saunaa. Kuva: Toomas Tuul, Visit Estonia
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wolfcom

Maailmanympäripurjehdus: Suomalaisvenekunnat Kap Hornin valloituksessa18.2.2024 15:09:55 EET | Tiedote

Ocean Globe Race -maailmanympäripurjehduskilpailu on edennyt jo kolme osuutta, ja laivue kerääntyy paraikaa Uruguayn Punta del Esteen. Tapio Lehtisen kipparoima Galiana WithSecure saapui etapin maaliin kokonaiskilpailun kolmantena. Omassa luokkajohdossaan oleva Spirit of Helsinki on kokonaiskilpailussa viides. Kolmannen etapin kohokohta oli pitkän ja vaativan Etelämeri-jakson päättyminen tarunhohtoisen Kap Hornin kiertoon. Venekunnat tekevät Uruguayssa huoltotoimenpiteitä ja valmistautuvat kilpailun päätösosuudelle, joka starttaa 5. maaliskuuta.

Skandinavian villinnyt Camping-viihderavintola Helsinkiin13.2.2024 12:56:52 EET | Tiedote

Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa kulttimaineeseen noussut viihderavintola Camping avautuu maaliskuussa Helsinkiin. Ratagolfin ympärille noussut ravintolakonsepti rikastuttaa paitsi Helsingin yökerho- ja klubitarjontaa, tarjoaa se päivisin ja viikonloppuisin elämyksellisen ympäristön laajemmalle kohderyhmälle työpalavereista ja ensitreffeistä myös lapsiperheiden ajanviettoon. Iso Roobertinkadulla sijaitsevassa Helsinki Camping -baarissa on kilpatason 13-väyläinen minigolfrata, karaokehuone, monipuolinen baari ja street food -keittiö sekä DJ-vetoinen yökerho tanssilattioineen.

Talvinen Viro tarjoaa koko perheen elämyksiä lomalaisille13.2.2024 09:29:14 EET | Tiedote

Suomalaisten suosituin matkakohde Viro tarjoaa talvilomalaisille paljon tekemistä ja hauskoja elämyksiä. Viron jokaisesta kolkasta löytyy kiinnostavaa puuhaa ja pienen maan suuret seikkailut ovat perheille myös helposti saavutettavissa. Tallinnan matkailutoimiston Silja Hurskainen ja Itä-Virumaan matkailuverkoston Mikko Virta antavat vinkit talvisiin seikkailuihin ja paljastavat omat suosikkikohteensa Tallinnassa ja Itä-Virossa.

Uusi voileipätrendi Suomeen – Vaasan leipoi Sub Sandwichin1.2.2024 13:13:15 EET | Tiedote

Gourmet-tason katuruuan suosio jatkuu vahvana, ja juuri nyt sitä kasvattavat erityisesti ruokaisat voileivät. Hampurilaisten, hodarien ja pizzan vanavedessä kuumaksi ruokatrendiksi noussut sandwich valtaa nyt myös kotikeittiöt, kun Vaasan tuo kauppoihin Vaasan Street Food Sub Sandwichin. Se on ensimmäinen kotimainen tuoreleipä, josta saa loihdittua aidon, ruokaisan sub-herkun kotikeittiössä, omalla tyylillä.

Helsinki Citycopter laajentaa toimintaansa, osti liikelentokoneen24.1.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Helsinki Citycopter laajentaa laivastoaan huippuluokan suihkukoneella. Saksasta ostettu Cessna Citation CJ4 on luokassaan markkinoiden suorituskykyisin liikelentokone, jolla voi operoida Euroopan alueella nopeasti ja kustannustehokkaasti. Uuden koneen myötä lentoyhtiön laivasto kasvaa viiden helikopterin ja yhden suihkukoneen vahvuiseksi. Helsinki Citycopterilla on oma lentokoulu, lentokonehalli ja tilauslentoliikenteen tukikohdat Helsingissä ja Tampereella. Liiketoiminnan laajentaminen on osa lentoyhtiön strategiaa valmistautua ilmailun ja lentoliikenteen sähköiseen tulevaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye