Ilmastopaneelin asiantuntijat median käytettävissä YK:n ilmastokokouksen aikana

Jaa

YK:n ilmastokokous (COP 28) järjestetään Dubaissa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa 30.11.–12.12.2023. Suomen ilmastopaneelin jäsenet seuraavat uusinta ilmastotutkimusta ja ovat median käytettävissä kokouksen aikana. Ilmastopaneeli edistää tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua ja antaa suosituksia ilmastopoliittiseen päätöksentekoon.

Kokouksen keskeisiä teemoja ovat ilmastotoimien riittävyyden tarkastelu, päästöjen vähentäminen, fossiilisista polttoaineista irtautuminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastorahoitus sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamia vahinkoja ja menetyksiä koskevat rahoitusjärjestelyt. Ilmastopaneelin tutkijat taustoittavat mielellään ajankohtaisia aiheita ilmastokokoukseen liittyen.

Ilmastotoimia on vauhditettava rivakasti, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin rajattua Pariisin sopimuksessa määritetylle tavoitetasolle. Kokouksen yhteydessä tehdään ensimmäinen maailmanlaajuinen tilannekatsaus, joka arvioi Pariisin sopimuksen toimeenpanoa ja ilmastotavoitteiden toteutumista. Maat ovat sitoutuneet päivittämään kansalliset ilmastotavoitteensa tilannekatsauksen pohjalta vuoteen 2025 mennessä.

Hiilidioksidin talteenoton, käytön ja varastoinnin odotetaan nousevan esiin ilmastokokouksen keskusteluissa. Ilmastopaneeli julkaisee joulukuussa raportin teknisten hiilinielujen käyttöönottopotentiaalista ja kustannuksista Suomessa. Selvitys keskittyy bioperäisen hiilidioksidin teollisiin lähteisiin huomioiden nykyisten ja suunniteltujen laitosten näköpiirissä olevat käyttöiät sekä päästöjen kehityksen. Lisäksi tarkastellaan hiilidioksidin varastointimahdollisuuksien ja teknologioiden kehitystä ja käyttöönottonäkymiä Suomessa ja lähialueilla. Raportista järjestetään toimittajille taustoittava tilaisuus torstaina 14.12.2023 klo 9–10.

Ilmastopaneelin asiantuntijat seuraavat kokousta paikan päällä Dubaissa 

  • Markku Ollikainen (yleiskuva ilmastokokouksesta, maailmanlaajuinen tilannekatsaus, päästövähennykset, ilmastorahoitus)
    Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja
    puh. +358 50 415 1201, markku.ollikainen@helsinki.fi
    Dubaissa 30.11. –10.12.2023
  • Antti Arasto (hiilidioksidin talteenotto, käyttö ja varastointi, vetyratkaisut, fossiilienergiasta irtautuminen, teollisuuden energia ja päästövähennykset, sähköistyminen)
    Suomen ilmastopaneelin jäsen ja VTT:n tutkimusalueen johtaja
    puh. +358 40 015 9052, antti.arasto@vtt.fi
    Dubaissa 4.–6.12.2023
  • Jukka Käyhkö (kaupungit, globaali etelä, kestävä kehitys, ilmastokasvatus, oikeudenmukainen siirtymä)
    Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Turun yliopiston professori
    puh. +358 40 522 5212, jukka.kayhko@utu.fi
    Dubaissa 2.–7.12.2023

Ilmastopaneelin asiantuntijat seuraavat ilmastoneuvotteluihin liittyviä teemoja Suomessa

  • Jyri Seppälä (metsien hiilinielu, päästövähennykset, maailmanlaajuinen tilannekatsaus)
    Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Suomen ympäristökeskuksen professori
    puh. 040 740 1708, jyri.seppala@syke.fi
  • Hannele Korhonen (ilmastonmuutoksen eteneminen ja vaikutukset, IPCC:n raportit)
    Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori
    puh. 029 539 2135, hannele.korhonen@fmi.fi
  • Sirkku Juhola (ilmastonmuutokseen sopeutuminen)
    Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Helsingin yliopiston professori
    puh. 029 415 7387, sirkku.juhola@helsinki.fi
  • Peter Lund (vihreä energiasiirtymä, globaalit energiakysymykset) 
    Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Aalto-yliopiston professori
    puh. 040 515 0144, peter.lund@aalto.fi
  • Kristiina Lång (ruoantuotanto ja maankäyttösektorin ilmastotoimet)
    Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori
    puh. 029 532 6474, kristiina.lang@luke.fi
  • Jouni Jaakkola (ilmastonmuutos, terveys ja alkuperäiskansat)
    Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Oulun yliopiston professori
    puh. 040 672 0927, jouni.jaakkola@oulu.fi
  • Annukka Vainio (käyttäytymismuutos, ilmastoviestintä ja oikeudenmukainen siirtymä)
    Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Helsingin yliopiston professori
    puh. 050 471 9843, annukka.vainio@helsinki.fi

Lisätietoja

  • Kaikkien Ilmastopaneelin jäsenten yhteystiedot ja erityisalat löytyvät verkkosivuiltamme yhteystiedot-osiosta.
  • Sanna Autere, Suomen ilmastopaneelin viestinnän asiantuntija, puh. 050 532 9301, sanna.autere@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen ilmastopaneeli edistää tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua ilmastokysymyksissä. Se antaa suosituksia hallituksen ilmastopoliittiseen päätöksentekoon ja vahvistaa monitieteellistä otetta ilmastotieteissä. Ilmastopaneelin selvitykset ja kannanotot tehdään tieteellisin perustein ja paneelin valitsemilla tavoilla. Ilmastopaneelin jäsenet työskentelevät korkeakouluissa tai tutkimuslaitoksissa päätoimisesti ja tekevät ilmastopaneelityötä oman työnsä ohessa. Ilmastopanelistit nimitetään korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten antamien ehdotusten perusteella nelivuotiskaudeksi kerrallaan. Vuosina 2020–2023 on käynnissä valtioneuvoston nimittämän Ilmastopaneelin toinen toimikausi. Ensimmäinen toimikausi oli vuosina 2016–2019. Ennen ilmastolakia Ilmastopaneeli toimi ympäristöministeriön asettamana 2012–2015.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmastopaneeli

Teknologiset hiilinielut tarjoavat Suomelle mahdollisuuksia – strategian ja kannustimien luominen kiireellistä15.12.2023 00:59:00 EET | Tiedote

Teknologisten hiilinielujen avulla tuotettavat negatiiviset päästöt tarjoavat lisäkeinoja hiilineutraaliuden saavuttamiseen ja nettonegatiivisiin päästöihin heti sen jälkeen. Strategian ja kannustimien luominen teknologisten hiilinielujen edistämiseen on kiireellistä, jos hankkeita halutaan toteuttaa 2030-luvulla. Ilmastopaneelin tuore raportti tarkastelee teknologisten hiilinielujen käyttöönottopotentiaalia, kustannuksia ja kokoluokkaa Suomessa. Teknologisten nielujen varjolla ei tule hidastaa muita ilmastotoimia tai jättää päästövähennyksiä tekemättä, raportti painottaa.

Mediakutsu: Teknologisten hiilinielujen mahdollisuudet Suomessa - Ilmastopaneelin mediatilaisuus to 14.12. klo 9.008.12.2023 10:51:05 EET | Kutsu

Maailmanlaajuisesti hiilineutraalius tulee saavuttaa tämän vuosisadan jälkipuoliskolla, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen. Hiilineutraaliuden jälkeen poistojen tulee olla päästöjä suuremmat. Suomen ilmastolakiin on kirjattu tavoite olla nettonegatiivinen vuoden 2035 jälkeen. Ilmastotavoitteiden tueksi tarvitaan luonnon nielujen ohella teknologisten hiilinielujen avulla tuotettavia negatiivisia päästöjä. Ilmastopaneelin tuore raportti tarkastelee teknologisten nielujen tarkempaa käyttöönottopotentiaalia ja kustannuksia Suomessa. Ilmastopaneelin raportin keskeiset tulokset esitellään toimittajille taustatilaisuudessa torstaina 14. joulukuuta klo 9.

Suomen sopeutumispolitiikassa tulee huomioida lisääntyvät ilmastoriskit laaja-alaisemmin – toimettomuus tulee kalliiksi24.10.2023 08:34:48 EEST | Tiedote

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa jo nyt, ja tuleviin riskeihin kannattaa varautua. Ilmastopaneelin tuore raportti ja muistio korostavat tarvetta selkeyttää ja laajentaa kansallista sopeutumispolitiikkaa tutkittuun tietoon perustuen. Selkeät riskiarviointiin perustuvat tavoitteet ja toimenpiteet sekä indikaattoreihin nojaava seurantajärjestelmä ovat edellytyksiä sopeutumispolitiikan johdonmukaiselle kehittämiselle.

Oikeudenmukaisella ilmastopolitiikalla voidaan turvata saamelaisten oikeuksien toteutuminen28.8.2023 01:00:00 EEST | Tiedote

Saamelaisen kulttuurin turvaamiseksi ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen on välttämätöntä. Ilmastotoimien suunnittelussa oikeudenmukaisuusvaikutukset on huomioitava tarkasti. Ilmastopaneelin tuore muistio esittelee keskeisiä saamelaisia koskevia kysymyksiä, joita voidaan hyödyntää ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuuden arvioinnissa. Tulevaisuudessa tätä työtä tukee myös uuden ilmastolain nojalla perustettu saamelainen ilmastoneuvosto.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye