Tilastokeskus

BKT kääntyi Suomessa kolmannella neljänneksellä laskuun, EU-alueella säilyi ennallaan

Jaa

Bruttokansantuote supistui heinä-syyskuussa 0,9 % edellisestä vuosineljänneksestä. Työpäiväkorjattu bruttokansantuote jäi 1,2 % pienemmäksi kuin vuotta aiemmin, selviää Tilastokeskuksen kansantalouden neljännesvuositilinpidon tiedoista.

Eurostatin ennakkotietojen mukaan EU-alueen bruttokansantuote pysyi heinä-syyskuussa edellisen neljänneksen tasolla.

”Vuoden 2023 kahdella ensimmäisellä neljänneksellä Suomen bkt kasvoi, mutta heinä-syyskuussa talous kääntyi jälleen laskuun. Suomessa kaksi ensimmäistä neljännestä kehittyivät vielä aavistuksen EU-aluetta vahvemmin. Kolmannella neljänneksellä tilanne muuttui, kun Suomen bkt pieneni 0,9 % ja EU-alueen talous polki paikallaan”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Eljas Tuomaala.

Tuotannon väheneminen huhti-kesäkuusta näkyi niin teollisuudessa, rakentamisessa, kaupassa kuin useilla palvelutoimialoilla.

”Teollisuuden toimialoista erityisesti metsäteollisuus kehittyi heikosti: arvonlisäys supistui yli 7 %. Rakentamisen hankala tilanne jatkui vuoden kolmannella neljänneksellä. Palvelutoimialat yhteensä kääntyivät laskuun pitkän nousuajanjakson jälkeen, kun useiden palvelutoimialojen arvonlisäys väheni edellisestä neljänneksestä”, Tuomaala sanoo.

Yksityinen kulutus väheni kolmannella vuosineljänneksellä 0,6 % huhti-kesäkuusta. Julkiset kulutusmenot pienenivät 2,7 %.  

Investoinnit supistuivat heinä-syyskuussa 1,5 % edellisestä neljänneksestä. Yksityiset investoinnit vähenivät 1,5 % ja julkisen sektorin investoinnit 1,2 %.

”Rakennusinvestoinnit vähenivät kolmannella neljänneksellä. Erityisesti investoinnit talorakennuksiin supistuivat selvästi”, Tuomaala toteaa.

Myös vienti väheni, mutta vähemmän kuin tuonti. Viennin volyymi pieneni kolmannella vuosineljänneksellä 1,8 % huhti-kesäkuun tasolta, kun taas tuonnin volyymi supistui 3,2 %.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye