Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Suurin osa lapsista saa HPV-rokotuksen suosituksen mukaisesti alakoulussa – tyttöjen rokotuskattavuus on korkeampi kuin poikien

Jaa

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä sekä naisilla että miehillä. Paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote.

Yläkoulun aloittaneista vuonna 2010 syntyneistä tytöistä 80 prosenttia ja pojista 71 prosenttia on saanut HPV-rokotteen. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista.

Suomessa tytöt ovat saaneet HPV-rokotteen syksystä 2013 ja pojat vasta syksystä 2020 lähtien. Tämä selittää ainakin osittain tyttöjen ja poikien rokotuskattavuuden eroa.

HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja se on maksuton. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. THL:n suositus on, että rokotukset annetaan 5. ja 6. luokalla. Jos rokotuksia ei ole saanut alakoulussa, rokotussarja voidaan kuitenkin aloittaa tai sitä voidaan täydentää vielä yläkoulussa tai toisella asteella.

”HPV-rokote on tehokas keino ehkäistä papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä. Rokote antaa parhaan suojan, kun se otetaan riittävän aikaisin. Siksi sen ottamista ei kannata turhaan lykätä”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku.  

Rokotuksia on toistaiseksi annettu peruskoulun jälkeen vähän

Keväällä 2023 peruskoulun päättäneessä vuonna 2007 syntyneiden ikäluokassa HPV-rokotuksen on saanut 84 prosenttia tytöistä, mutta vasta 68 prosenttia pojista. Rokotukset voi saada vielä lukiossa ja ammattikoulussakin, jos ne on jostain syystä jäänyt peruskoulun aikana saamatta.

”Toistaiseksi uusia rokotussarjoja on aloitettu peruskoulun jälkeen vähän. Esimerkiksi vuonna 2006 syntyneiden ikäluokassa sekä tytöillä että pojilla rokotuskattavuus on viimeisen vuoden aikana noussut alle yhden prosenttiyksikön”, Virkku sanoo.

Rokote ehkäisee tehokkaasti useita syöpiä

HPV-rokotukset estävät tehokkaasti papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä. Naisilla yleisin papilloomavirusten aiheuttama syöpä on kohdunkaulan syöpä ja miehillä nielurisan syöpä. Papilloomavirukset aiheuttavat lisäksi muun muassa nielun, peräaukon, peniksen, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä.

Papilloomavirukset tarttuvat iho- ja seksikontaktissa. Noin 80 prosenttia ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan papilloomavirustartunnan elämänsä aikana.

THL seuraa HPV-rokotusten kattavuutta valtakunnallisen rokotusrekisterin avulla. Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi todelliset rokotuskattavuudet voivat olla rokotusrekisterin lukuja korkeampia. Pienen syntyvyyden kunnissa muutamakin rokottamaton lapsi tai puuttuva rokotustieto laskee kattavuutta merkittävästi. THL tekee yhteistyötä hyvinvointialueiden ja ohjelmistotoimittajien kanssa, jotta kattavuusluvut olisivat mahdollisimman tarkkoja.

Lisätiedot

Karttaesitys HPV-rokotuskattavuuksista (THL)

HPV-rokotuskattavuus (THL)

Mikä on papilloomavirusinfektio? (THL)

HPV-rokote (THL)

Anniina Virkku
asiantuntijalääkäri
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Suomessa voi tällä hetkellä olla paikallisia syyhyepidemioita – diagnosoitujen tapausten määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina29.2.2024 14:22:30 EET | Tiedote

Diagnosoitujen syyhytapausten määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina merkittävästi. Tapauksia raportoitiin viime vuonna THL:n perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitusjärjestelmään (Avohilmo) 37 190 kappaletta, mikä on 74 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Vuonna 2022 tapauksia raportoitiin puolestaan 21 355 kappaletta, mikä oli 85 prosenttia enemmän kuin 2021. Tänä vuonna diagnooseja on raportoitu Avohilmoon toistaiseksi 3 610. THL:n ylilääkärin Leif Lakoman mukaan Suomessa voi tällä hetkellä olla paikallisia syyhyepidemioita, mutta koko maan tason epidemiasta ei ole kysymys. ”Syyhytartunta voi aiheuttaa etenkin lapsiperheissä merkittävää harmia ja vaivaa, mutta onneksi siitä kyllä parantuu eikä pysyviä vaivoja jää. Kaikki syyhytapaukset tulee silti pyrkiä hoitamaan huolellisesti”, Lakoma sanoo. Hänen mukaansa monissa Euroopan maissa on raportoitu syyhytapausten määrän kasvusta viimeisen kymmenen vuoden aikana. ”Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä. Ihmisillä on ollut syyhyä aina, e

THL aloittaa muutosneuvottelut – sopeutustarve jopa 12 miljoonaa euroa28.2.2024 13:58:00 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) käynnistää koko laitoksen henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut. Syynä ovat voimakkaasti laskeva valtion talousarviorahoitus ja samanaikaisesti laitokselle osoitetut uudet tehtävät ja niihin liittyvät toiminnan uudelleenjärjestelyt. Sopeutustarve on noin 12 miljoonaa euroa, minkä takia henkilötyöpanos vähenee enintään 200 henkilötyövuotta. Se on noin 15 prosenttia THL:n nykyisestä henkilöstöstä. Henkilötyön vähennyksen lisäksi osa sopeutustarpeesta voidaan saavuttaa muista kustannuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye