Suurin osa lapsista saa HPV-rokotuksen suosituksen mukaisesti alakoulussa – tyttöjen rokotuskattavuus on korkeampi kuin poikien
HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä sekä naisilla että miehillä. Paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote.
Yläkoulun aloittaneista vuonna 2010 syntyneistä tytöistä 80 prosenttia ja pojista 71 prosenttia on saanut HPV-rokotteen. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista.
Suomessa tytöt ovat saaneet HPV-rokotteen syksystä 2013 ja pojat vasta syksystä 2020 lähtien. Tämä selittää ainakin osittain tyttöjen ja poikien rokotuskattavuuden eroa.
HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja se on maksuton. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. THL:n suositus on, että rokotukset annetaan 5. ja 6. luokalla. Jos rokotuksia ei ole saanut alakoulussa, rokotussarja voidaan kuitenkin aloittaa tai sitä voidaan täydentää vielä yläkoulussa tai toisella asteella.
”HPV-rokote on tehokas keino ehkäistä papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä. Rokote antaa parhaan suojan, kun se otetaan riittävän aikaisin. Siksi sen ottamista ei kannata turhaan lykätä”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku.
Rokotuksia on toistaiseksi annettu peruskoulun jälkeen vähän
Keväällä 2023 peruskoulun päättäneessä vuonna 2007 syntyneiden ikäluokassa HPV-rokotuksen on saanut 84 prosenttia tytöistä, mutta vasta 68 prosenttia pojista. Rokotukset voi saada vielä lukiossa ja ammattikoulussakin, jos ne on jostain syystä jäänyt peruskoulun aikana saamatta.
”Toistaiseksi uusia rokotussarjoja on aloitettu peruskoulun jälkeen vähän. Esimerkiksi vuonna 2006 syntyneiden ikäluokassa sekä tytöillä että pojilla rokotuskattavuus on viimeisen vuoden aikana noussut alle yhden prosenttiyksikön”, Virkku sanoo.
Rokote ehkäisee tehokkaasti useita syöpiä
HPV-rokotukset estävät tehokkaasti papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä. Naisilla yleisin papilloomavirusten aiheuttama syöpä on kohdunkaulan syöpä ja miehillä nielurisan syöpä. Papilloomavirukset aiheuttavat lisäksi muun muassa nielun, peräaukon, peniksen, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä.
Papilloomavirukset tarttuvat iho- ja seksikontaktissa. Noin 80 prosenttia ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan papilloomavirustartunnan elämänsä aikana.
THL seuraa HPV-rokotusten kattavuutta valtakunnallisen rokotusrekisterin avulla. Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi todelliset rokotuskattavuudet voivat olla rokotusrekisterin lukuja korkeampia. Pienen syntyvyyden kunnissa muutamakin rokottamaton lapsi tai puuttuva rokotustieto laskee kattavuutta merkittävästi. THL tekee yhteistyötä hyvinvointialueiden ja ohjelmistotoimittajien kanssa, jotta kattavuusluvut olisivat mahdollisimman tarkkoja.
Lisätiedot
Karttaesitys HPV-rokotuskattavuuksista (THL)
Mikä on papilloomavirusinfektio? (THL)
Anniina Virkku
asiantuntijalääkäri
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Tampereen seudulla on havaittu poliovirusta jätevedessä – yhtään tautitapausta ei ole todettu, suomalaisten poliorokotuskattavuus on erittäin hyvä9.12.2024 16:09:51 EET | Tiedote
THL:n jätevesiseurannassa on löytynyt rokotteesta peräisin olevaa muuntunutta tyypin 2 poliovirusta. Löydös tehtiin Tampereen seudulta marraskuussa kerätystä jätevedestä. Vastaavia löydöksiä on tehty syksyn aikana myös muissa Euroopan maissa. Yhtään tautitapausta ei ole toistaiseksi todettu. Suomessa väestön rokotussuoja poliota vastaan on erittäin hyvä.
THL viikolla 50/20245.12.2024 15:22:54 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 5.12. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 11.12. Uutta näyttöä iäkkäiden elintapaohjauksesta: vähentää sairaala- ja päivystyskuluja. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 to 12.12. Hyvinvointitaloudellisen ohjausmallin julkaisu. Lisätiedot: leena.piponius(at)thl.fi, puh. 029 524 7890 Verkkouutiset ma 9.12. Kaikki mielenterveysoireiset nuoret eivät hae tai tarvitse hoitoa. Kaksi laajaa tutkimusta (Kouluterveyskyselu ja IMAGINE-tutkimus) on selvittänyt, kuinka suuri osa mielenterv
Ny information om förekomsten av övervikt och fetma hos barn och unga – åtgärder för att stödja barnets sunda uppväxt behövs3.12.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt nyligen publicerad statistik förekommer det övervikt eller fetma hos cirka en fjärdedel av pojkarna och en femtedel av flickorna. I statistiken publicerades för första gången också uppgifter om förekomsten av svår fetma bland barn och unga.
Uutta tietoa lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleisyydestä – toimia lapsen terveen kasvun tukemiseen tarvitaan3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Juuri julkaistun tilaston mukaan noin neljäosalla pojista ja viidesosalla tytöistä on ylipainoa tai lihavuutta. Tilastossa julkaistiin ensimmäistä kertaa tietoja myös lasten ja nuorten vaikean lihavuuden yleisyydestä.
THL viikolla 49/202428.11.2024 15:50:47 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 28.11. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 3.12. Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus 2023 -tilasto julkaistaan. Mukana ensimmäistä kertaa tietoa lasten ja nuorten vakavan lihavuuden yleisyydestä. Lisätiedot: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Suosituksia lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden ja -sisältöjen käyttöön aletaan laatia – OPH ja THL kokoavat asiantuntijaverkostoa yhteistyöhön. Lisätiedot: katja.sibenberg(at)thl.fi, puh. 029 524 70 Verkkouutiset pe 29.11. Maailman aids
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme