Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto edisti alueellisilla tilaisuuksilla lasten ja nuorten mielenterveystyön yhteistyötä eri toimijoiden välillä

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjesti alueellisen yhteistyötilaisuuden Kunnat ja hyvinvointialue lasten ja nuorten mielenterveyden tukena.

Tilaisuudet järjestettiin erikseen Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueiden alueilla. Niihin kutsuttiin lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja mielenterveyden tukemisesta vastaavat johtavat viranhaltijat hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä kunnista. Heillä on paras mahdollisuus vaikuttaa yhteistyön kehittämiseen.

Tilaisuuksien tarkoituksena oli parantaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä, käydä monialaista vuoropuhelua, sekä selkeyttää palvelujärjestelmää uudessa tilanteessa. Tavoitteena oli tukea toimijoita suunnittelemaan ja toteuttamaan lasten ja nuorten perustason mielenterveyden hoito siten, että se muodostaa toimivan kokonaisuuden.

Tilaisuudessa kuultiin orientaatiopuheenvuoroina THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälältä uusimpia tutkimustietoja ja toimenpide-ehdotuksia mielenterveyspalvelujen vaikuttavuuden lisäämiseksi. Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin ohjaava opettaja Maria Laiho kertoi Vaativan monialaisen tuen kehittämisverkoston (VIP) tavoitteesta yhdistää monialaisen tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset oikea-aikaisen tuen saamiseksi. Oulun kaupungin kehittäjäkoordinaattori Eija Viitala valaisi osallistujia Yhteisövaikuttavuuteen perustuvasta monialaisesta hallintorajat ylittävästä verkostotyön toimintamallista.

Hyvinvointialueen ja sivistystoimen edustajat pitivät puheenvuoroja lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen yhteistyön nykyisestä tilanteesta ja nostivat esille kehittämistarpeita. Päivän lopuksi aluehallintovirasto haastoi toimijat ryhmätyökeskusteluihin, joissa etsittiin konkreettisia käytännön ratkaisuja lasten ja nuorten mielenterveyden ja hyvinvoinnin palvelujen toimijoiden yhteistyön kehittämiseksi.

Ryhmäkeskustelujen tuloksena keskeisiksi tavoitteiksi nähtiin laadukkaan tilannearvion tekeminen, jossa kootaan yhteen lapsen/nuoren ja hänen perheensä kanssa työskentelevät keskeiset tahot ja työntekijät. Tärkeänä pidettiin asiakkaan näkemyksen ja osallisuuden ottamista työskentelyn keskiöön. Keskeisenä pidettiin myös yhteisen moniammatillisen näkemyksen ja tavoitteen muodostamista asiakkaan hoidosta. Todettiin yhteisesti, että työskentely tulisi tehdä verkostomaisella työotteella, jossa on selkeä työnjako ja hoitoketju sekä asiakkaalle on nimetty hänen asioistaan vastaava vastuutyöntekijä. Sovittiin, että vuoden päästä pidettävässä yhteistyökokouksessa arvioidaan tavoitteiden saavuttamista.

Tilaisuudet perustuvat sosiaalihuoltolain 25 §:n 5 momenttiin ja terveydenhuoltolain 27 §:n 4 momenttiin, joiden mukaan aluehallintoviraston tulee järjestää vuosittain yhteistyökokous lasten ja nuorten mielenterveyden hoidon ja sosiaalihuollon mielenterveystyön työnjaon kehittämiseksi.

Lisätietoja:

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Sosiaalihuollon ylitarkastaja Saku Vaskivuo p. 0295017587, saku.vaskivuo@avi.fi
Aluehallintoylilääkäri Kati Ojala kati.ojala@avi.fi
Opetustoimen ylitarkastaja Piia Kilpeläinen-Tuoma piia.kilpelainen-tuoma@avi.fi 

sosiali- ja terveyspalvelut 
Tapahtumat ja tilaisuudet 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det behövs överenskommelse om regionalt och lokalt samarbete för beredskap vid nödsituationer med strålrisk29.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finland publicerade nyligen en rapport om beredskapsövningen LSS23 som ordnades 2023, vars fokus låg på beredskap i en eventuell nödsituation med strålrisk. Enligt rapporten behövs det en verksamhetsmodell och närmare riktlinjer för hur lägesbilden över strålningsläget skapas och förmedlas på regional och lokal nivå. Som utvecklingsobjekt lyftes fram att också lokalförvaltningens roller och ansvar ska beaktas i anvisningarna.

Säteilyvaaratilanteisiin varautumiseen kaivataan alueellisesta ja paikallisesta yhteistoiminnasta sopimista29.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto julkaisi tuoreeltaan raportin vuonna 2023 järjestetystä LSS23-valmiusharjoituksesta, jonka keskiössä oli mahdolliseen säteilyvaaratilanteeseen varautuminen. Raportin mukaan säteilytilannekuvan muodostamiseen ja jakamiseen alue- ja paikallistasolla kaivataan toimintamallia ja tarkempia suuntaviivoja. Kehittämiskohteena nousi esiin myös paikallishallinnon roolien ja vastuiden huomioiminen ohjeistuksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye