Schildts & Söderströms

Förlagsredaktör Myrika Ekbom får Alvar Renqvist-priset

Jaa

Schildts & Söderströms mångåriga redaktör får Alvar Renqvist-priset, det enda redaktörspriset i Finland. Priset delas ut i samband med galan för litteraturpriset Finlandia som fyller 40 år.

Foto: Tero Ahonen
Foto: Tero Ahonen

Juryns motivering:

"Få redaktörer kan jämföras med Myrika Ekbom. I trettionio år (1984–2023) har hon arbetat med litteratur i många genrer, alltid med lika stor kunskap som integritet. Många av de senaste decenniernas främsta finlandssvenska författarskap hade aldrig blivit vad de är utan Myrikas redaktionella insats.

Som kollega är hon allmänt uppskattad för sin professionalitet, sitt omdöme, sin arbetskapacitet och sin beredskap att hjälpa till där det behövs. Av författarna betraktas hon som en klippa."

Författaren Robert Åsbacka skriver så här:

"Som författare är jag ansvarig för min text, och jag arbetar ensam. Det betyder inte att jag ensam kan ta texten i mål. Det jag kan göra är mitt bästa, när det är gjort träder redaktören in. För att ta det sista steget och göra en bra text bättre behöver författaren en läsare som är lyhörd, erfaren och krävande. Myrika är den läsaren."

Ekbom gick i pension i höst, men kommer till både förlagets och författarnas stora glädje att fortsätta arbeta som frilansredaktör. Hon brukar säga att förlagsredaktör är hennes drömyrke, och de som arbetar med henne kan se att den inställningen genomsyrar hennes arbete varje dag.

Ekbom har varit redaktör för bland annat Bo Carpelan, Lars Huldén, Irmelin Sandman Lilius, Robert Åsbacka, Eva Frantz, Karin Collins och Ulla Donner.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Foto: Tero Ahonen
Foto: Tero Ahonen
Lataa
Foto: Tero Ahonen
Foto: Tero Ahonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schildts & Söderströms

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye