Työttömyyden kasvusta huolimatta tekijöistä edelleen pulaa Pohjois-Pohjanmaalla
Talouden näkymät ovat vaimeat ensi vuodelle. Talouskasvu hiipuu ja työttömien, lomautusten sekä konkurssien määrän ennakoidaan kasvavan alueella erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa. Vaikka työvoimaa vapautuu, ei määrä riitä paikkaamaan tekijäpulaa. Suurinta työvoimapulaa ennakoidaan olevan seuraavan vuoden aikana erityisesti sairaanhoitajan, konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijan, lastentarhanopettajan ja lääkäreiden ammateissa. Pohjois-Pohjanmaan lähiajan näkymiä, työvoiman kohtaantoa ja osaamistarpeita on kartoitettu tänä syksynä Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksessa ja Työvoimabarometrissa, joiden toteutuksia Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koordinoinut alueellaan.

Talouskasvu on hiipunut ja työttömien määrä on kasvanut Pohjois-Pohjanmaalla syksystä 2022 alkaen. Valtaosa yrityksistä on kuitenkin pystynyt sopeutumaan tilanteeseen hallitusti ja vähentänyt henkilöstöään harkitusti. Työttömien lisäystä on useilla aloilla ja eri nimikkeissä. Isoimmat pudotukset on koettu teollisuudessa ja rakentamisessa, mutta alojen sisällä on myös yrityskohtaisia eroja. Suurimmat vaikeudet on koettu asuntorakentamisessa, jossa yrityksiä on selvitystilassa ja myös konkursseja on toteutunut. Maakunnan konkurssimäärässä on nousua.
Kansallisissa ennusteissa talouden odotetaan heikentyvän, mutta viimeistään vuonna 2025 kasvun odotetaan alkavan maltillisesti. Heikentyvän suhdanteen seurauksena lomautuksia ja työsuhteiden päättymisiä on odotettavissa seuraavan vuoden aikana. Vähennyksiä odotetaan useilla suurilla päätoimialoilla (rakentaminen, puutuoteala, metalliteollisuus). Vaikka työvoimaa vapautuu, ei määrä riitä paikkaamaan pikaisesti laajaa tekijäpulaa. Avoimia työpaikkoja on edelleen hyvin tarjolla, vaikka paikkamäärä vähenee.
Työvoimapulan haasteisiin vastaaminen edellyttää alan ydinammattitaidon lisäksi yleisiä ammatillisia valmiuksia
Työvoimapulaa koetaan Pohjois-Pohjanmaalla erityisesti rakentamisen, terveys- ja hoivapalvelujen, sosiaalipalvelujen, metalli- ja konepajateollisuuden, varhaiskasvatuksen, ICT:n, ravitsemisen, kuljetuksen, kone- ja laitekorjauksen ja taloushallinnon aloilla. Suurinta työvoimapulaa ennakoidaan olevan seuraavan vuoden aikana erityisesti sairaanhoitajan, konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijan, lastentarhanopettajan ja lääkäreiden ammateissa. Työvoiman ylitarjonta keskittyy Oulun seudulle (mm. sihteerit, eräät opetusalan ammatit). Myös useissa kulttuurin ja luovien alojen ammateissa esiintyy ylitarjontaa.
Työvoimabarometrin toimialakohtaisissa arviointiraadeissa alueen toimiala-asiantuntijat syventyivät metalli- ja konepajateollisuuden, rakennusalan ja sosiaali- ja terveysalan seuraavan vuoden työmarkkinanäkymiin. Metalli- ja konepajateollisuudessa työvoiman kysyntää ennakoidaan olevan jatkossa raskaan teollisuuden osaajista mm. hitsaajista ja koneistajista. Ylitarjontaa on mm. ohutlevysepistä ja sovellusohjelmoijista. Teknisissä tehtävissä korostetaan erityisosaamista, kuten piirustusten lukutaitoa ja numeerista hahmotuskykyä.
Sosiaali- ja terveysalan ammateissa alueella on pulaa erityisesti hoitohenkilökunnasta ja lääkäreistä sekä muutamista erityisasiantuntijoista esim. psykologeista, sosiaalityöntekijöistä ja puheterapeuteista. Työvoiman kysynnän ennakoidaan jatkuvan alalla voimakkaana. Perusterveydenhuollon osaamista tulee jatkossa vahvistaa mm. hoitohenkilökunnan kliinisen osaamisen, lääkäreiden yleislääketieteen erityisosaamisen ja psykiatrisen osaamisen osalta.
Rakennusalalla työvoiman kysyntä vähenee, joka näkyy työttömien ja lomautettujen lisääntymisenä seuravan vuoden aikana. Alalta poistuvien ikäluokkien korvaaminen ja valmistautuminen rakennusalan elpymiseen mahdollisesti jo vuonna 2025 edellyttää ennakoivaa osaamisen kehittämistä. Keskeisiä osaamisen kehityssuuntia ovat ympäristötehokas vihreä rakentaminen ja tuottava teollinen rakentaminen. Myös rakennusalan perusosaamisesta, keskeisten ammattityöntekijöiden ja asiantuntijoiden saatavuudesta on huolehdittava. Työvoimapulaa ennakoivan olevan jatkossa esim. maa- ja vesirakentamisen ja muurarin ammateissa sekä työnjohdollisissa tehtävissä.
Metalli- ja konepajateollisuuden ja rakennusalan yhteisinä osaamistarpeina korostuivat kädentaidot ja työssäoppimisen käytäntöihin sekä ohjaukseen liittyvä osaaminen. Metalli- ja konepajateollisuudessa ja sosiaali- ja terveysalalla painottuivat vahvemmin digitaaliset taidot. Sosiaali- ja terveysalalla keskeisiä olivat erilaiset vuorovaikutukseen ja muutostilanteisiin liittyvät taidot esim. muuttuvan toimintaympäristön hallinta, monialainen yhteistyö ja johtaminen erityisesti lähiesimiestyö ja itsensä johtaminen.
Ratkaisuja uraohjauksen, työelämäyhteistyön ja kansainvälisten osaajien kautta
Pohjois-Pohjanmaalla tarvitaan aktiivisia toimia ja kohdennettua aluemarkkinointia, jotta alueelle saadaan kansainvälistä työvoimaa ja alueella kouluttautuvat sitoutuvat työelämään pysyvästi. Alueelle juurtumista edistää, että maakunnasta löytyy puolisotyöpaikkoja, perheiden kielellistä ja kulttuurista sopeutumista tuetaan aktiivisesti ja ainakin englanninkielinen palvelu- ja koulutustarjonta on nykyistä laajempi.
Talouden hiipuminen vapauttaa tekijöitä työmarkkinoille. Heidän osaltaan olennaista on osuvien työelämäntarpeiden mukaisten koulutusten ja osaamispolkujen rakentaminen yhteistyössä työelämän kanssa. Matalasuhdanteessa vastavalmistuneiden nuorten, ikääntyneiden työttömien ja maahanmuuttajien työllistyminen yleensä vaikeutuu. Lisäksi työmarkkinoilta paikka hakee myös pidempään työttömänä olleita. Heidän kaikkien tuekseen tarvitaan tehokasta ohjausta ja työelämään valmennusta.
Työvoimabarometri on työ- ja elinkeinoministeriön uusi lyhyen aikavälin työvoima- ja osaamistarpeiden ennakointitietoa tuottava väline. Työvoimabarometri korvaa aikaisemman ammattibarometrin. Barometrin tiedot kerätään alueellisesti ELY-keskusalueittain. Tiedonkeruun keskiössä ovat alueittaiset keskustelutilaisuudet, joissa mukana ovat alueen ja toimialan kannalta keskeisimmät asiantuntijatahot (ml. merkittävät työnantajat).
Yhteyshenkilöt
Johtaja Petri Keränen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0400 197 187, petri.keranen@ely-keskus.fi
Yksikön päällikkö Eine Kela, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0400 461 191, eine.kela@ely-keskus.fi
Asiantuntija Jarkko Pietilä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 040 673 9472; jarkko.pietila@ely-keskus.fi (Alueelliset kehitysnäkymät)
Asiantuntija Pia Kangas, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 050 380 6884, pia.e.kangas@ely-keskus.fi (Työvoimabarometri)
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu
vaihde 0295 038 000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Talouden nousu viivästynyt ja uusi globaalitalouden epävarmuus varjostaa Pohjois-Pohjanmaan elinkeinojen ja työllisyyden näkymiä29.4.2025 10:27:26 EEST | Tiedote
Pitkään kestäneen matalasuhdanteen on odotettu taittuvan kasvuksi tänä vuonna. Merkittävää talouden piristymistä ei ole vielä toteutunut, vaikka positiivisia viestejä maakunnan eri toimialoilta onkin saatu. Kansallisella tasolla moni ennustelaitos on siirtänyt tai madaltanut aiempia talouden kasvulukujaan poikkeuksellisen epävarmojen näkymien edessä. Pohjois-Pohjanmaalla odotukset loppuvuodelle ovat maltilliset ja odottavat. Selkeää talouden ja työllisyyden kasvua ennakoidaan ensi vuodelle. Nousun edellytys on, ettei USA:n vastikään aloittama tullimaksupolitiikka eskaloidu laajaksi pitkäkestoiseksi markkinahäiriöksi.
Yleisötilaisuus Rahkakurun tuulivoimahankkeen ja sähkönsiirron ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Merijärvellä ja etäyhteydellä 27.5.202529.4.2025 08:52:05 EEST | Tiedote
Rahkakurun tuulivoimahankkeen ja siihen liittyvän sähkönsiirron YVA-menettelyä koskeva yleisötilaisuus järjestetään tiistaina 27.5.2025 klo 17–19 Merijärven Koivupuhdon koululla (Merijärventie 106, 86220 Merijärvi) ja etäyhteydellä (Teams), jonka linkki on saatavilla hankkeen verkkosivulla osoitteessa www.ymparisto.fi/rahkakurun-tuulivoima-YVA. Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Prokon Wind Energy Finland Oy) ja YVA-konsultin (Ecobio Oy) edustajat. Paikan päällä on kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan. Arviointiselostus on nähtävillä 29.4.–28.6.2025 seuraavissa paikoissa: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen aulapalvelut, Veteraanikatu 1, 90130 Oulu Merijärven kunnanvirasto, Kunnantie 1, 86220 Merijärvi Merijärven kunnankirjasto, Merijärventie 104, 86220 Merijärvi Oulaisten kaupungintalo, Oulaistenkatu 12, 86300 Oulainen Oulaisten kaupunginkirjasto, Sahanka
Raahen säännösteltyjen vesistöjen tulvasuojelun kehittäminen etenee28.4.2025 10:10:50 EEST | Tiedote
Esiselvitys Raahen säännösteltyjen vesistöjen tulvasuojelun kehittämisestä on valmistunut. Selvityksessä on tarkasteltu erilaisia toimenpidevaihtoehtoja tulvahaittojen vähentämiseksi. Selvitykseen voi tutustua hankkeen nettisivuilla ja sitä on mahdollista kommentoida toukokuun aikana.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus aloittaa sisämaan tulvametsien inventoinnit kesällä24.4.2025 12:37:54 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus inventoi tänä kesänä ensimmäistä kertaa laajemmin maakunnan alueella "sisämaan tulvametsät" -luontotyyppiä, joka on 1.6.2023 voimaan astuneen luonnonsuojelulain nojalla suojeltua. Viime kesänä ehdittiin koeluontoisesti parille kohteelle.
Työttömien määrässä pientä laskua Pohjois-Pohjanmaalla24.4.2025 08:06:22 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla oli maaliskuun lopussa noin 24 400 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 300 enemmän kuin vuosi sitten ja 500 vähemmän kuin helmikuussa. Kokoaikaisesti lomautettuja oli noin 2 600, mikä on 500 lomautettua vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömien määrä laskee tyypillisesti kevään edetessä. Talouden nousun pitkittyminen pitää kuitenkin edelleen työvoimatarpeen matalana. Maaliskuussa avoimia työpaikkoja oli selvästi vähemmän tarjolla kuin vuosi sitten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme