Osastonylilääkäri Antti Launonen Taysista: ”Pirstaleisetkin olkapäämurtumat paranevat hyvin ilman leikkausta”
Taysin johtama kansainvälinen olkapäämurtumatutkimus on löytänyt tuloksia, jotka kiinnostavat nyt maailmalla laajasti. Tutkimus kertoo, että 60-vuotiailla ja sitä vanhemmilla potilailla monet pirstaleisetkin olkaluun yläosan murtumat paranevat ilman leikkausta yhtä hyvin kuin leikkauksen avulla.

Osastonylilääkäri, dosentti Antti Launonen Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) tuki- ja liikuntaelinkeskuksesta toimii päätutkijana olkapäämurtumatutkimuksessa, jota on tehty 14 vuotta kansainvälisenä yhteistyönä seitsemässä sairaalassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Virossa.
– Tämä on uraauurtava löydös, joka haastaa ajatuksen, että paras tulos saadaan, kun murtuneet luut laitetaan leikkauksessa hyvään asentoon. Tuloksella on merkitystä sekä inhimillisesti että taloudellisesti, Launonen toteaa.
Tutkimustulos koski erityisesti potilaita, joilla oli useamman kappaleen pirstaleinen huonoasentoinen olkaluun yläosan murtuma. Tällaiset murtumat on perinteisesti leikattu siten, että luun tueksi on asetettu levy tai olkaluun pää on korvattu osatekonivelellä.
Tutkimuksessa potilaat saivat leikkauksen sijaan ranne-kaulalenkin ja kävivät ohjatussa fysioterapiassa.
Tutkijat olivat itsekin yllättyneitä siitä, kuinka hyvin potilaat toipuivat ilman leikkausta.
– Potilaat voivat käyttää kättään kivun sallimissa rajoissa heti, koska leikkaushoitoa ja siihen liittyvää haavan paranemista ei tarvinnut odotella. He pitivät ranne-kaulalenkkiä kolme viikkoa, ja kivuttomaksi murtuma muuttui noin kolmessa kuukaudessa.
Lisäksi tutkijat havaitsivat, että leikkaukseen liittyvien komplikaatioiden määrä oli yllättävän suuri, ja komplikaatiot johtivat uusintaleikkauksiin varsin usein.
Vähentynyt resurssien käyttö johtaa säästöihin, jotka voivat olla jopa miljoonien luokkaa vuosittain.
– Säästöä siis saadaan ilman, että potilaan lopullinen toimintakyky millään lailla heikkenee, Launonen toteaa.
Tutkimukseen osallistui 160 potilasta
Olkaluun yläosan murtumat ovat yleisempiä ikääntyneillä kuin nuoremmilla. Murtuma syntyy, kun kaadutaan suoraan olkaluun päälle. Yleensä vamma johtuu kaatumisesta kotona tai ulkona, esimerkiksi liukastumisesta.
Tyypillisessä murtumakohdassa olkaluu on hohkaluuta, joka on putkiluuta hauraampaa ja herkempää murtumaan.
Tutkimuksessa oli mukana 160 potilasta, jotka arvottiin kolmeen ryhmään: konservatiiviseen hoitoon ranne-kaulalenkillä tai leikkaushoitoon joko levyllä tai osatekonivelellä. Potilaita seurattiin kaksi vuotta.
Tutkimusta on tehty kansainvälisenä yhteistyönä seitsemässä sairaalassa. Hankkeen päävastuu on ollut Taysilla, ja Suomesta mukana oli toisena sairaalana Keski-Suomen keskussairaala Sairaala Nova Jyväskylästä. Tutkimukseen osallistuivat myös Karoliininen sairaala ja Uppsalan sairaala Ruotsista, Viborgin sairaala Tanskasta sekä Tallinnan ja Tarton sairaalat Virosta.
Tutkijoilta hankkeen toteuttaminen on vaatinut sitoutumista. Koska tutkimuspotilaat on saatu ensiapuun tulevien potilaiden joukosta, yhden tutkijoista on aina pitänyt olla tavoitettavissa, jotta on voitu heti arvioida, sopiiko potilas tutkimukseen.
– Suuri kiitos kuuluu potilaille ja myös aktiiviselle tutkimusryhmälle.
– Satunnaistetussa tutkimuksessa arvotaan, millaista hoitoa potilas saa. Yhdeksän kymmenestä mukaan pyydetystä suostui tutkimukseen Tampereella, vaikka hoidon lopputuloksesta ei ollut varmuutta. Tällainen tutkimus on mahdollista tehdä ainoastaan Pohjoismaissa, jossa julkiseen terveydenhuoltoon luotetaan, Launonen toteaa.
Tutkimushanke on saanut rahoitusta Suomen Akatemialta, ja tutkimuksen tulokset on julkaistu kansainvälisesti arvostetussa Plos Medicine -lehdessä marraskuun lopussa 2023:
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004308
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Launonenpäätutkija, dosentti, osastonylilääkäriTampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) tuki- ja liikuntaelinkeskus
Puh:03 311 69595antti.launonen@pirha.fiKuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Kaikenikäiset ovat löytäneet digiklinikan: erityisen suosittu ruuhkavuosia elävien keskuudessa2.5.2025 11:01:53 EEST | Tiedote
Vuoden käytössä ollut Pirkanmaan hyvinvointialueen digiklinikka on saavuttanut suuren suosion Pirkanmaalla, ja 25 % alueen väestöstä on rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi. Suomen suurin julkisen terveydenhuollon digiklinikka on erityisesti 20–40-vuotiaiden suosiossa, mutta myös yli 60-vuotiaat ovat löytäneet palvelun. Poikkeuksellinen flunssatalvi näkyi myös digiklinikalla.
Aluevaltuusto evästi hallitusta kuntouttavan päivätoiminnan keskustelulla ja hyväksyi valiokuntaohjelman29.4.2025 21:47:45 EEST | Tiedote
Aluevaltuusto keskusteli tiistaina ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan järjestämisvaihtoehdoista, hyväksyi valiokuntaohjelman ja merkitsi tiedoksi kolmen eri valiokunnan mietinnöt. Myös ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelman väliraportista keskusteltiin laajasti.
Aluehallitus hyväksyi Pitkäniemen alueen maankäyttö- ja luovutussopimuksen ja palautti asiakasmaksuvapautusten kokonaisuuden valmisteluun28.4.2025 12:31:35 EEST | Tiedote
Hallitus hyväksyi maanantaina Pitkäniemen alueen maankäyttö- ja luovutussopimuksen, joka mahdollistaa alueen palvelujen ja asumisen kehittämisen yhdessä Nokian kaupungin kanssa. Asiakasmaksuvapautuksia koskevat linjaukset ja aihepiiriin kuuluva aluevaltuustoaloite palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.
Aluehallitus ja -valtuusto kokoontuvat ensi viikolla23.4.2025 16:50:20 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus ja aluevaltuusto kokoontuvat ensi viikolla peräkkäisinä päivinä. Aluevaltuuston etäkokousta voi tiistaina seurata suorana lähetyksenä verkossa. Valtuusto keskustelee muun muassa ikäihmisten päivätoiminnan järjestämistavasta sekä valiokuntien mietinnöistä.
Kohdeavustuksia jaettiin 30 yhteisölle eri puolille Pirkanmaata22.4.2025 12:24:55 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen kohdeavustuksia jaettiin yhteensä 26 450 euroa. Avustusta myönnettiin eri puolille Pirkanmaata 30 yhteisölle 30 kohteeseen. Suurin yksittäinen avustussumma oli 2 150 euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme