Uusi kaikille avoin ja maksuton verkkokurssi käsittelee ilmastonmuutosta harvinaisemmasta tunteiden näkökulmasta
Ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon yhteiskunnan eri areenoilla, esitetään runsaasti mielipiteitä ja aihe herättää erilaisia ja voimakkaitakin tunteita. Oulun yliopisto tarjoaa kaikille avoimen ja maksuttoman verkkokurssin, jossa ilmastonmuutosta lähestytään harvinaisemmalla tavalla, sen herättämien tunteiden kautta.

Ilmastonmuutos on yksi suurimmista haasteista, joita ihmiskunta kohtaa tällä vuosisadalla. Aiheesta tehdään paljon tieteellistä tutkimusta, joka kattaa eri aloja, kuten ilmastotiedettä, geologiaa, biologiaa, taloutta, yhteiskuntatieteitä ja teknologiaa. Ilmastonmuutoksesta myös puhutaan paljon yhteiskunnan eri areenoilla, esitetään runsaasti mielipiteitä ja aihe herättää erilaisia ja voimakkaitakin tunteita.
Oulun yliopisto tarjoaa kaikille avoimen ja maksuttoman verkkokurssin, jossa ilmastonmuutosta lähestytään harvinaisemmalla tavalla, sen herättämien tunteiden kautta. Ilmasto mielessä ja kielessä -kurssin tavoitteena on auttaa ihmisiä tunnistamaan näitä tunteita sekä itsessään että muissa. Kurssi pohjautuu tunteiden ja vuorovaikutuksen tutkimustietoon ja antaa työkaluja toivon ylläpitämiseen sekä rakentavaan ilmastokeskusteluun arjen tilanteissa.
”Ihmisten voi olla välillä vaikeaa ymmärtää ilmastonmuutokseen liittyviä omia ja toisten tunteita. Opintokokonaisuuden kautta halutaan antaa tukea niiden ymmärtämiseen ja sen kautta myös ihmisten väliseen myönteiseen vuorovaikutukseen. Esiin on tullut myös muutokseen liittyvä ilmastoahdistus. Opinnoilla pyritään myös vahvistamaan toivoa ja toimintakykyä”, sanoo opinnot tuottanutta ryhmää johtanut va. dekaani Sari Harmoinen Oulun yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.
Ilmasto mielessä ja kielessä -verkkokurssi on MOOC-kurssi (Massive Open Online Course). MOOCit ovat kaikille avoimia, ilmaisia verkko-opintoja, joihin ei ole pääsyvaatimuksia ja jotka voi suorittaa täysin itsenäisesti oman aikataulun mukaan. MOOC-opintoja voivat suorittaa esimerkiksi lukioiden ja muiden oppilaitosten opiskelijat ja henkilökunta tai kuka tahansa kiinnostunut.
Verkko-opintokokonaisuudessa on käytetty avatar-hahmoja, joiden avulla kurssilaiset voivat arvioida omia ilmastotunteitaan ja suhtautumistaan ilmastonmuutokseen. Avattarien kautta on myös tarkoitus vastata osallistujalle kysymyksiin, miksi toiset tuntevat ilmastonmuutoksen eri tavoin ja ovat eri mieltä. Avattaret tuovat opintoihin pelillisyyttä.
Kaikki Oulun yliopiston tuottamat kurssit perustuvat sen asiantuntija-alojen opetukseen ja tutkimukseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
va. dekaani Sari Harmoinen, Oulun yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta,puh. 050 5983 175, sähköposti: Sari.Harmoinen@oulu.fi
viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme