HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n tarkastusmaksu nousee 100 euroon vuodenvaihteessa

Jaa

1.1.2024 alkaen HSL:n joukkoliikenteen tarkastusmaksu on 100 euroa. Nykyinen tarkastusmaksu on 80 euroa.

Kuvituskuva ihmisistä kävelemässä laiturialueelle.

Liikenne- ja viestintäministeriö päätti keskiviikkona 29.11. muuttaa asetusta joukkoliikenteen tarkastusmaksusta HSL-alueella. Ministeriön arvion mukaan tarkastusmaksun korottaminen 100 euroon on oikeasuhtainen korotus suhteessa matkalippujen hintojen nousuun.

“Tämä on erittäin tervetullut päätös. Liputtomuudesta aiheutuu meille vuosittain jopa 40 miljoonan euron lipputulomenetykset, ja haluamme kaikin keinoin vähentää liputta matkustamista”, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen.

Joukkoliikenteen tarkastusmaksu on ollut HSL-alueella 80 euroa vuodesta 2007 lähtien. Tänä aikana yleinen kustannus- ja palkkataso on noussut merkittävästi, mikä on samalla pienentänyt tarkastusmaksun todellista suuruutta ja siten myös vaikuttavuutta. Vuoden 2007 aikuisten alimman kertalipun hinta oli Helsingin seudun joukkoliikenteessä 2,20 euroa. Vuonna 2023 vastaavan lipun hinta on 3,10 euroa ja ensi vuonna 2,95 euroa.

Muissa Pohjoismaissa tarkastusmaksu on ollut jo pitkään yli 100 euroa, joten tarkastusmaksu HSL-alueella on ollut verrattain pieni.

HSL:n bussiliikenteestä yhä suurempi osa on sellaista, jossa lippua ei ole tarpeen näyttää kuljettajalle kyytiin noustessa, mikä sujuvoittaa liikennettä ja parantaa palvelua. Samaan aikaan se on kuitenkin osaltaan lisännyt matkustamista ilman lippua. Tarkastusmaksun noston tavoitteena on vähentää liputtomuutta.

HSL:n matkalippujen tarkastus perustuu lakiin joukkoliikenteen tarkastusmaksusta.

Yhteyshenkilöt

Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2022 HSL:n toimintakulut olivat 734 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 815 miljoonaa euroa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin 304 miljoonaa nousua, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Rantaradan junaliikenteessä katkoja toukokuussa ja juhannuksen jälkeen3.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Väyläviraston ratatyöt katkaisevat rantaradan junaliikenteen keväällä ja kesällä. HSL-junaliikenteessä on viikonloppukatkoja toukokuussa ja pidempi viiden viikon katko juhannuksen jälkeen 24.6.–28.7. Lisäksi junaliikenteessä on lyhyempiä yhden ja kahden vuorokauden katkoja syksyllä. Katkoilla on vaikutuksia lähijunaliikenteeseen Leppävaarasta länteen Kauklahden, Kirkkonummen ja Siuntion suuntaan. Katkojen aikana junaliikennettä korvataan busseilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye