SDP EDUSKUNTA

SDP:n Peltonen: Sosialidemokraattien vaihtoehdossa puututaan sisäisen turvallisuuden kipupisteisiin

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja hallintovaliokunnan demariryhmän vastaava Eemeli Peltonen pitää tärkeänä, että sosialidemokraattien vaihtoehtobudjetissa puututaan hallituksen budjettiehdotuksen kipupisteisiin sisäisen turvallisuuden viranomaisten resursseissa. SDP esittää vaihtoehtobudjetissaan muun muassa Rajavartiolaitoksen perusrahoituksen vajeen korjaamista ja pelastajapulan nopeampaa ratkaisemista.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

− Orpon hallituksen budjetissa ja julkisen talouden suunnitelmassa Rajavartiolaitoksen perusrahoitukseen jää merkittävä vaje, joka uhkaa kasvaa kehyskauden lopussa vuonna 2027 jopa 25 miljoonaan euroon. Tähän epäkohtaan SDP puuttuu vaihtoehtobudjetissaan jämäkästi. Jos mitään ei tehdä, rahoitusvaje tulee vaikuttamaan merkittävästi Rajavartiolaitoksen operatiiviseen suorituskykyyn. Tätä huolta olemme tuoneet pitkin syksyä esiin ja olemme siihen valmiita puuttumaan vaihtoehtobudjetissamme, Peltonen toteaa.

Peltonen muistuttaa, että Suomen itäraja on EU:n ja Naton pisin yhteinen valtiollinen maaraja suhteessa Venäjään. Viime kuukausien tapahtumat itärajalla ovat vain entisestään korostaneet Rajavartiolaitoksen perusrahoituksen korjaamisen välttämättömyyttä. Toisena merkittävänä panostuksena sisäiseen turvallisuuteen Peltonen nostaa esiin pelastajapulan ratkaisemisen hallitusta nopeammalla aikataululla.

− Poliisien määrän kasvattamisen rinnalla pelastajapula on ratkaistava Orpon hallituksen tavoitetta nopeammin. SDP esittää vaihtoehtobudjetissa pelastajakoulutettavien määrän nostamista siten, että Suomessa on 1 000 uuttaa pelastajaa jo vuonna 2030. Tämä vaatii hallituksen budjettiesitykseen nähden miljoonan euron määrärahalisäystä. Pelastajapulan ratkaisemiseksi on toimittava nyt, Peltonen korostaa.

Peltonen pitää tärkeänä, että SDP:n vaihtoehtobudjetissa sitoudutaan sisäisen turvallisuuden resurssien varmistamiseen yli vaalikausien. Hän nostaa esiin myös turvallisuuden saralla työskentelevien näkökulman, joka on huomioitu vahvasti vaihtoehtobudjetissa. SDP esittää selvitystä, jossa tarkasteltaisiin poliisi- ja pelastusalan veto- ja pitovoimatekijöiden vahvistamista. Selvityksen toteuttaisivat yhdessä työntekijä- ja työnantajajärjestöt yhteistyössä valtion kanssa. Selvityksessä etsitään ratkaisuja alojen veto- ja pitovoimaan.

Peltonen huomauttaa, että vaikka SDP:n vaihtoehtobudjetissa tehdään monia tärkeitä panostuksia, kokonaisuutena puolueen vaihtoehto sopeuttaa valtiontaloutta enemmän kuin hallituksen budjettiesitys ja ottaa vähemmän velkaa. Hallitusta oikeudenmukaisempi politiikka ja esimerkiksi sisäisen turvallisuuden kipupisteiden korjaaminen on siten mahdollista samalla, kun valtiontaloutta hoidetaan vastuullisesti.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kimmo Kiljunen ja Eva Biaudet: Valko-Venäjän sunnuntain vaalit eivät ole vapaat23.2.2024 15:42:36 EET | Tiedote

Valko-Venäjällä käydään sunnuntaina 25.2. parlamentti- ja paikallisvaalit epädemokraattisissa olosuhteissa. Tilanteessa, jossa presidentti Lukashenkan hallinnon toimesta valkovenäläisten sanan-, kokoontumis- ja yhdistymisvapautta rajoitetaan, oppositiopuolueiden toiminta on tukahdutettu ja niiden johtajia vainotaan, tiedotusvälineiden vapautta ei ole, ja uskottavaa kotimaista tai kansainvälistä vaalitarkkailua ei sallita, ei voida myöskään käydä vapaita ja rehellisiä vaaleja.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-jäsenet: Hallitus riisuu koko työntekijäkenttää aseista – miten tulevaisuudessa voi kukaan puolustaa itseään?23.2.2024 14:24:35 EET | Tiedote

Työministeri Satonen kertoi eilen työrauhalainsäädännön uudistuksen sisällöstä ja hallituksen etenemisestä asiassa. Sopimisen sijaan tiedossa on lisää sanktioita. Työnantajien tilanne säilyy ennallaan eikä sinne ole tulossa muutoksia TES:n rikkomistilanteisiin. Uutena asiana on nostettu esiin myös henkilökohtaiset sakot. Se ei sovi oikeuskäytäntöömme, jossa aiemmin järjestäviä liittoja tai ammattiosastoja on sanktioitu, jos ei ole noudatettu sopimuksia. Nyt tätä halutaan laajentaa myös näiden yhdistysten jäseniin.

SDP:n Kymäläinen ehdottaa lääkäreille palvelussitoumusta terveyskeskusten lääkäripulaan vastaamiseksi23.2.2024 11:15:22 EET | Tiedote

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen, jossa ehdotetaan lääketieteen tai hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittaneille kolmen vuoden palvelussitoumus koulutustaan vastaavassa virassa julkisella sektorilla valmistumisensa jälkeen. Aloitteen tavoitteena olisi vastata hyvinvointialueita vaivaavaan terveyskeskuslääkäripulaan.

Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: Hallituksen ryhdyttävä viipymättä lisätoimiin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi23.2.2024 09:41:08 EET | Tiedote

Suomen ilmastotoimet eivät ole riittävällä tasolla vuoden 2030 EU-velvoitteiden eivätkä vuoden 2035 kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisen kannalta. Tätä korostetaan sekä Luonnonvarakeskuksen (Luke) tammikuisessa raportissa että eilen valmistuneessa ympäristövaliokunnan yksimielisessä mietinnössä. – Hiilineutraaliustavoite on vakavasti vaarantunut muun muassa Orpon hallituksen perumien ilmastotoimien takia. Hiilineutraaliustavoitteen kannalta elintärkeä maankäyttösektorin hiilinielu kutistuu, mutta hallitus ei pyri estämään tätä millään tavalla. Sen ilmastopolitiikka lepää yhden kortin eli tulevien teknologisten ratkaisujen varassa, kritisoi valiokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye