Pirkanmaan hyvinvointialue

Aterioiden sisältöä yhtenäistetään Pirkanmaalla ikääntyneiden asumispalveluissa

Jaa

Vuoden 2024 alusta lähtien ikäihmisten asumispalveluissa yhtenäistetään ruokapalveluiden käytäntöjä ja päivittäisten aterioiden sisältöä.  

Uudistuksen päämääränä on tarjota asumispalveluiden asukkaille yhdenvertaiset ateriapalvelut: koska ateriamaksu on kaikille sama, myös sisältöjen pitää olla yhdenmukaisia. Tähän saakka ateriamalleissa on ollut jonkin verran vaihtelua eri puolilla Pirkanmaata. 

Merkittävin muutos on, että jatkossa kaikissa ikääntyneiden asumispalveluissa tarjotaan lounaan yhteydessä tuoresalaattia lämpimien kasvisten lisäksi. Tuoresalaattia on monissa paikoissa kaivattu.  

Lounaan kanssa tarjottu jälkiruoka poistuu ruokalistalta niissä yksiköissä, joissa sitä on aiemmin ollut. Jälkiruoka kuuluu vastedeskin päivittäiseen ateriamalliin: sitä tarjoillaan päivällisellä, ja sitä on myös tilattavissa erikseen.   

Muutos koskee osaa asumisyksiköistä 

Lounaan sisällön muutos koskee vain osaa pirkanmaalaisista yksiköistä, sillä osassa on tähänkin asti tarjottu lounaalla salaattia jälkiruoan sijasta. Uudistus on herättänyt paikka paikoin keskustelua, mutta kokemusten perusteella salaatti on asukkaille mieluinen vaihtoehto.  

- Salaattia on aiemminkin voinut tilata lisätuotteena niissä paikoissa, joissa se ei kuulu valmiiseen ateriasuunnitelmaan. Sitä on tilattu paljon, sanoo asumisen palveluiden vs. palvelujohtaja Tanja Karvonen

Makeaa tarjolla riittämiin 

- Kierrän laatukierroksilla pitkin Pirkanmaata, ja olen saanut vahvaa palautetta salaatin puolesta. Jälkiruokaa ja makeita herkkuja tarjotaan asumispalveluissa muutenkin paljon, kertoo ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelupäällikkö Paula Juvonen.  

Asumisyksiköissä on päivittäin tarjolla esimerkiksi pullaa, ja yksiköt voivat asukkaidensa toiveiden mukaisesti tilata esimerkiksi rahkaa, jukurttia ja kiisseliä. Herkuttelu on sallittua, eikä sitä varsinkaan elämän ehtoopuolella ole tarpeen erityisesti rajoittaa.  

Toiveita ja tarpeita kuunnellaan 

Ruokapalveluiden suunnittelussa lähtökohtana on ravitsemuksellisesti täysipainoinen ja ikääntyneiden tarpeiden mukainen ateriakokonaisuus. Salaatinkastikkeella täydennetty tuoresalaatti sisältää pehmeitä rasvoja, kuituja ja muita suojaravintoaineita. Jälkiruokien, kuten marjakiisselin, energia puolestaan tulee lähinnä vain sokerista.  

Mikäli huonosti syövälle asukkaalle maistuu makea, kiisseliä parempia vaihtoehtoja ovat proteiinipitoiset jogurtit, rahkat ja täydennysravintovalmisteet. Aamupalalla, päiväkahvilla ja iltapalan tarjoiluilla on suuri merkitys yksilöllisten tarpeiden huomioimisessa.  

Pirkanmaan hyvinvointialueen ruokapalveluilla on suositusruokalistat, joissa on huomioitu ravitsemuksellinen tasapaino. Niitä ei ole pakko noudattaa orjallisesti, ja yksiköt voivat tilata vaihtoehtoisia tuotteita, jos asukas toivoo niin. Pureskelu- tai nielemisvaikeuksista kärsiville asukkaille ruoat tilataan rakennemuunneltuna. Ateriat on mahdollista saada esimerkiksi hienompana tai soseutettuna. 

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaan hyvinvointialueen hoitotahtokampanja käynnistyy - katso videot ja osallistu kampanjaan somessa26.2.2024 16:41:11 EET | Tiedote

Elämän loppuvaihe saattaa mietityttää ikääntynyttä asiakasta ja hänen läheisiään. Ikäihmisten palveluissa ammattilaiset kohtaavat elämän loppuvaihetta koskevaa keskustelua lähes päivittäin. Asiakas voi ilmaista hoitotahdossa omat toiveensa myös elämän loppuvaiheen hoidon osalta. Hoitotahto ja sen tekeminen tuovat hoitoon liittyvät toiveet, pelot ja mahdollisuudet yhteiseen keskusteluun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye