Työvoimabarometri korvaa Ammattibarometrin
Uuden työvoimabarometrin tavoitteena on tuottaa laadukasta ja kattavaa lyhyen aikavälin tietoa ELY-keskusalueittain työvoima- ja osaamistarpeista vuodeksi eteenpäin. Tiedon tuottamisesta ja aluekäytännöistä vastaavat ELY-keskukset. Aiemmin tietoa työvoimatarpeista on julkaistu Ammattibarometrissa, jonka Työvoimabarometri nyt korvaa.

Työvoimabarometri tarjoaa kattavamman kuvan työmarkkinoiden tarpeista ja näkymistä, sillä siinä tarkastellaan ammattinimikkeiden lisäksi myös osaamistarpeita. Uutta on myös toimialakohtainen lähestymistapa, jonka myötä työvoimatarpeista piirtyy tarkempi kuva.
Työvoimabarometrin keskeisin tiedonlähde on alueellisten asiantuntijoiden näkemys lähitulevaisuuden tarpeista. Tietoa on Etelä-Savossa koottu tilastojen lisäksi alueellisissa asiantuntijatilaisuuksissa, joihin on osallistunut oppilaitosten, yritysten ja toimialajärjestöjen edustajia TE-toimiston ja ELY:n asiantuntijoiden lisäksi.
Etelä-Savossa syksyllä 2023 tarkasteltaviksi toimialoiksi valittiin luonnonvarat, elintarviketuotanto ja ympäristö, sekä majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalvelut. Lisäksi tarkasteltiin prosessiteollisuutta puunjalostuksen osalta.
ELY-keskukset ovat tuottaneet keskustelutilaisuuksien perusteella arviot työvoiman kysynnästä ja tarjonnasta vuoden päähän. Näiden arvioiden perusteella on laadittu kuvaus työvoiman kohtaantotilanteesta: onko kysyntä ja tarjonta tasapainossa, onko työvoimasta ylitarjontaa, onko kyse kohtaanto-ongelmasta vai onko työvoimasta pulaa. Ylitarjonnan, kohtaanto-ongelman tai työvoimapulan vakavuutta arvioidaan neliportaisilla asteikoilla. Arviot on laadittu ELY-keskusalueittain sekä valituilta toimialoilta. Arvioimattomilta toimialoilta kohtaantotilanne vastaa arviointiajankohdan tilastoihin perustuvaa tilannetta.
Syksyllä 2023 Työvoimabarometrin tiedonkeruu toteutettiin ensimmäistä kertaa uuden mallin mukaisesti. Uuden toimintatavan takia ensimmäisellä kierroksella toimialakohtainen tieto on rajatumpaa kuin jatkossa tulee olemaan
Syksyn 2023 työvoimabarometrin tuloksia Etelä-Savossa
Työvoimabarometrissä arvioitavat toimialat valittiin liittyen Etelä-Savon maakuntastrategian kärkiin: metsä, ruoka ja vesi – luonnonvarat ja luontoarvot, niihin liittyvä osaaminen ja niiden kestävä hyödyntäminen.
Puuta jalostetaan maakunnassa erityisesti mekaanisesti, päätuotteina vaneri ja muut kerrostetut tuotteet. Metsäsektorin tulevaisuudennäkymät ovat alan maakunnallisten toimijoiden mukaan muuttuneet synkiksi. Rakentamisen hiljeneminen näkyy mekaaniseen metsäteollisuuteen nojaavassa Etelä-Savossa hiipuneina tuotantomäärinä sekä lomautuksina. Erityisesti kotimaan markkina koetaan hankalana. Myös viennissä on tarve löytää uusia kanavia, jotta tuotannon taso voidaan säilyttää. Syksyllä 2023 työvoimasta ei ole pulaa, mutta suhdanteiden kääntyessä nousuun tulee haasteita työvoiman saatavuuteen.
Maatalouden kausityövoimaongelman ratkaisemiseksi viranomaiset ja sidosryhmät ovat suunnitelleet ja myös toteuttaneet aktivointitoimenpiteitä. Kausityövoiman lisäksi työvoimapula koettelee maataloustuotantoa laajemminkin, erityisesti pulaa on maatalouslomittajista.
Matkailun BKT-osuus on Etelä-Savossa 4,7 %, kun osuus koko maassa on 1,7 %. Matkailun tulevaisuudennäkymät ovat hyvin sumuiset ja yritysten tilanne on haastava. Etelä-Savon matkailu on vahvasti kesäkauteen painottuvaa. Venäläisten matkailijoiden puuttuminen ja kotimaan taantuma tekevät tulevasta talvesta vaikean. Matkailualan pulmana on työn kausiluonteisuus. Toimipaikoista monet sijaitsevat haja-asutusalueilla, maatilamatkailua ja vapaa-ajanasuntojen vuokraustoimintaa on paljon. Oman auton välttämättömyys on haaste työssäkäynnille.
Ravitsemisalalla sekä suurtalouksissa että ravintoloissa on viime vuosina ollut vaikeuksia saada työntekijöitä. Tarjoilijoista on kesäkautena ollut Etelä-Savossa pulaa, mutta syyspuolella alan työpaikkoja ei ole juuri ollut avoinna.
Työvoimabarometri on verkossa kansalaisten, työnantajien, oppilaitosten ja päättäjien käytettävissä osoitteessa www.tyovoimabarometri.fi.
Yhteyshenkilöt
Merja Toijonenennakointiasiantuntija
Puh:0295 038 165merja.toijonen@ely-keskus.fiTietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus tukee Etelä-Savon rakennusperinnön säilyttämistä 72 000 eurolla4.7.2025 08:11:36 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus myönsi kesäkuussa noin 72 000 euroa tukea alueen rakennusperinnön ja saariston ympäristönhoidon kunnostustöihin. Hakemuksia saapui lähes 800 000 euron edestä, ja avustusta myönnettiin 21 kohteelle. Keskimääräinen avustussumma oli noin 3500 euroa, ja avustukset kohdistuivat erityisesti katon ja julkisivujen kunnostuksiin sekä hirsirunkojen korjauksiin.
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme