Etelä-Savon ELY-keskus

Työvoimabarometri korvaa Ammattibarometrin

Jaa

Uuden työvoimabarometrin tavoitteena on tuottaa laadukasta ja kattavaa lyhyen aikavälin tietoa ELY-keskusalueittain työvoima- ja osaamistarpeista vuodeksi eteenpäin. Tiedon tuottamisesta ja aluekäytännöistä vastaavat ELY-keskukset. Aiemmin tietoa työvoimatarpeista on julkaistu Ammattibarometrissa, jonka Työvoimabarometri nyt korvaa.

Mikkelin tori kesällä. Etualalla torin pintaa, taustalla ihmisiä ja torikojuja
Mikkelin tori kesällä

Työvoimabarometri tarjoaa kattavamman kuvan työmarkkinoiden tarpeista ja näkymistä, sillä siinä tarkastellaan ammattinimikkeiden lisäksi myös osaamistarpeita. Uutta on myös toimialakohtainen lähestymistapa, jonka myötä työvoimatarpeista piirtyy tarkempi kuva.

Työvoimabarometrin keskeisin tiedonlähde on alueellisten asiantuntijoiden näkemys lähitulevaisuuden tarpeista. Tietoa on Etelä-Savossa koottu tilastojen lisäksi alueellisissa asiantuntijatilaisuuksissa, joihin on osallistunut oppilaitosten, yritysten ja toimialajärjestöjen edustajia TE-toimiston ja ELY:n asiantuntijoiden lisäksi.

Etelä-Savossa syksyllä 2023 tarkasteltaviksi toimialoiksi valittiin luonnonvarat, elintarviketuotanto ja ympäristö, sekä majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalvelut. Lisäksi tarkasteltiin prosessiteollisuutta puunjalostuksen osalta.

ELY-keskukset ovat tuottaneet keskustelutilaisuuksien perusteella arviot työvoiman kysynnästä ja tarjonnasta vuoden päähän. Näiden arvioiden perusteella on laadittu kuvaus työvoiman kohtaantotilanteesta: onko kysyntä ja tarjonta tasapainossa, onko työvoimasta ylitarjontaa, onko kyse kohtaanto-ongelmasta vai onko työvoimasta pulaa. Ylitarjonnan, kohtaanto-ongelman tai työvoimapulan vakavuutta arvioidaan neliportaisilla asteikoilla. Arviot on laadittu ELY-keskusalueittain sekä valituilta toimialoilta. Arvioimattomilta toimialoilta kohtaantotilanne vastaa arviointiajankohdan tilastoihin perustuvaa tilannetta.

Syksyllä 2023 Työvoimabarometrin tiedonkeruu toteutettiin ensimmäistä kertaa uuden mallin mukaisesti. Uuden toimintatavan takia ensimmäisellä kierroksella toimialakohtainen tieto on rajatumpaa kuin jatkossa tulee olemaan

Syksyn 2023 työvoimabarometrin tuloksia Etelä-Savossa

 Työvoimabarometrissä arvioitavat toimialat valittiin liittyen Etelä-Savon maakuntastrategian kärkiin: metsä, ruoka ja vesi – luonnonvarat ja luontoarvot, niihin liittyvä osaaminen ja niiden kestävä hyödyntäminen.

Puuta jalostetaan maakunnassa erityisesti mekaanisesti, päätuotteina vaneri ja muut kerrostetut tuotteet. Metsäsektorin tulevaisuudennäkymät ovat alan maakunnallisten toimijoiden mukaan muuttuneet synkiksi. Rakentamisen hiljeneminen näkyy mekaaniseen metsäteollisuuteen nojaavassa Etelä-Savossa hiipuneina tuotantomäärinä sekä lomautuksina. Erityisesti kotimaan markkina koetaan hankalana. Myös viennissä on tarve löytää uusia kanavia, jotta tuotannon taso voidaan säilyttää. Syksyllä 2023 työvoimasta ei ole pulaa, mutta suhdanteiden kääntyessä nousuun tulee haasteita työvoiman saatavuuteen.

Maatalouden kausityövoimaongelman ratkaisemiseksi viranomaiset ja sidosryhmät ovat suunnitelleet ja myös toteuttaneet aktivointitoimenpiteitä. Kausityövoiman lisäksi työvoimapula koettelee maataloustuotantoa laajemminkin, erityisesti pulaa on maatalouslomittajista.

Matkailun BKT-osuus on Etelä-Savossa 4,7 %, kun osuus koko maassa on 1,7 %. Matkailun tulevaisuudennäkymät ovat hyvin sumuiset ja yritysten tilanne on haastava. Etelä-Savon matkailu on vahvasti kesäkauteen painottuvaa. Venäläisten matkailijoiden puuttuminen ja kotimaan taantuma tekevät tulevasta talvesta vaikean. Matkailualan pulmana on työn kausiluonteisuus. Toimipaikoista monet sijaitsevat haja-asutusalueilla, maatilamatkailua ja vapaa-ajanasuntojen vuokraustoimintaa on paljon. Oman auton välttämättömyys on haaste työssäkäynnille.   

Ravitsemisalalla sekä suurtalouksissa että ravintoloissa on viime vuosina ollut vaikeuksia saada työntekijöitä. Tarjoilijoista on kesäkautena ollut Etelä-Savossa pulaa, mutta syyspuolella alan työpaikkoja ei ole juuri ollut avoinna.

Työvoimabarometri on verkossa kansalaisten, työnantajien, oppilaitosten ja päättäjien käytettävissä osoitteessa www.tyovoimabarometri.fi.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Norppakin tarvitsee aurinkoa ja haluaa loikoilla rauhassa13.5.2024 10:12:18 EEST | Tiedote

Liikkuessasi vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.

Etelä-Savon isojen järvien tulvat jatkavat laajenemistaan30.4.2024 13:16:33 EEST | Tiedote

Mäntyharjun reitin isojen järvien (Puula, Kyyvesi ja Vuohijärvi) vedenpinnat jatkavat nousuaan ja niiden tulva-alueet laajenevat. Säännöstellyn Puulan vedenkorkeus on nousemassa harvinaisen korkealle tasolle toukokuun aikana. Vedenpinnan ennakoidaan nousevan nykyisestä korkeudestaan vielä 10–20 senttimetriä. Edellisen kerran Puula on tulvinut näin korkealle vuonna 2012, jolloin tulva muun muassa peitti alavat ranta-alueet alleen ja irrotti laitureita kiinnityksestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye