HSY

Pyttyyn heitetty roska ei katoa

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) jätevedenpuhdistamoille päätyi viime vuonna jätevesien mukana noin 800 tonnia roskaa, mikä ei sinne kuulu. Isommat roskat jäävät kiinni puhdistuksen alkuvaiheessa olevaan siivilään eli välppään. Roskien joukosta on vuosien saatossa löytynyt myös leluja, kännyköitä ja tekohampaita.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle vuosien saatossa jäteveden mukana saapuneita leluja
Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle vuosien saatossa jäteveden mukana saapuneita leluja. HSY

Yleisimpiä jätevedenpuhdistamoille tulevia roskia ovat käsipyyhepaperit, biojätteet ja hygieniatuotteet kuten pumpulipuikot ja tamponit. Näiden joukosta löytyy myös ajoittain erikoisempia esineitä, jotka on tarkoituksella laitettu tai vahingossa pudonneet vessanpönttöön. Vessan vetämisen jälkeen roskat ja tavarat kulkeutuvat viemäriverkostossa eteenpäin jätevedenpuhdistamolle, elleivät jää kiinni viemäriputkiin tai jätevesipumppuihin.  

Roskat aiheuttavat tukoksia kiinteistössä ja viemäriverkostossa ja maksu koituu asukkaalle 

Mikäli roska aiheuttaa tukoksen kiinteistössä, tulee siitä lasku kiinteistön asukkaiden maksettavaksi. Roskat voivat tukkia myös HSY:n jätevedenpumppaamojen pumppuja, jotka pumppaavat jätevettä eteenpäin viemäriverkostossa. 

- Olemme arvioineet, että tukkeutuneiden pumppujen avaamiseen kuluu noin 300 000 euroa vuodessa. Tukosten avaamiseen kuluva henkilökunnan työaika on pois muista jätevesipumppaamoiden huoltotöistä, kertoo kaukokäyttöyksikön päällikkö Petteri Jokinen. Pumpputukoksia avataan noin seitsemän kappaletta viikossa. Muutama vuosi aikaisemmin tukosten määrä oli yhdestä kahteen viikossa. Koronapandemian aikana tukosten määrä lähti nousuun, ja osasyynä tähän oli lisääntynyt hygieniatuotteiden, kuten kumihanskojen, puhdistusliinojen ja kasvomaskien päätyminen virheellisesti viemäriin, hän jatkaa.  

Kun roskat päätyvät puhdistamolle, läpimitaltaan yli sentin mittaiset roskat poistetaan välpän avulla. Tämän jälkeen roskat joudutaan vielä kuivaamaan ja kuljettamaan jätteenpolttoon. Roskia kuljetetaan vuosittain poltettavaksi noin 150 rekka-autollista. Myös roskien käsittelystä ja kuljetuksesta koituu kuluja. HSY:lle koituvat kustannukset maksavat lopulta asukkaat jätevesimaksuissaan.  

Mitä viemäriin saa laittaa 

Viemäriin kuuluu siis vain ihmisestä ulos tulevat jätökset, vessapaperi ja pesuvedet. Paperilaaduista wc-paperi on ainoa, joka ehtii hajota matkalla puhdistamolle. Muut paperilaadut kuten talous- ja käsipyyhepaperit eivät hajoa kunnolla viemärissä. 

- Joulun kolkutellessa ovella on syytä myös muistaa, että rasvatkaan eivät kuulu viemäriin. Esimerkiksi kinkunrasvat jähmettyvät viemäriputken seinämiin ja voivat aiheuttaa tukoksen. Kinkunrasvan voi hyydyttää ja laittaa biojätteeseen tai kompostiin. Nestemäisenä rasvan voi kaataa suljettavaan purkkiin ja laittaa purkin sekajätteeseen tai viedä erilliseen kinkunrasvakeräykseen, kertoo ympäristöasiantuntija Elina Tanner. Viemäriin joutuessaan rasvat ja biojätteet ruokkivat verkostossa elävää rottapopulaatiota, hän jatkaa. 

Wc- ja kylpytiloihin kannattaa hankkia roskis, johon syntyvät roskat on helppo heittää, oikeaa lajittelua kuitenkaan unohtamatta. Näin vältytään siltä, että kylpyhuoneesta tulee mutakylpyhuone.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jätevesipumppujen tukokset: kaukokäyttöyksikön päällikkö Petteri Jokinen, petteri.jokinen@hsy.fi, puh. 050 555 6962
Viemärietiketti: ympäristöasiantuntija Elina Tanner, elina.tanner@hsy.fi, puh. 050 577 6495

Kuvat

Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle vuosien saatossa jäteveden mukana saapuneita leluja
Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle vuosien saatossa jäteveden mukana saapuneita leluja.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Huom. korjattu 3. kappaleessa tilavuusyksikkö: Espoon Mäkkylän putkirikon syynä vaurio putkiliitoksessa22.2.2024 16:47:38 EET | Tiedote

Päävesijohdon rikkoontuminen Espoon Mäkkylässä 19.2. iltapäivällä aiheutti vedenjakeluhäiriön laajalla alueella Espoon ja Kauniaisten alueella Turuntien pohjois- ja itäpuolella sekä Vantaalla Linnaisten alueella. Häiriö kosketti n. 100 000 asukasta. Putkirikon syyksi HSY totesi lisääntyneestä maan kuormituksesta aiheutuneen putkiliitoksen vaurion.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye