Pyttyyn heitetty roska ei katoa
Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) jätevedenpuhdistamoille päätyi viime vuonna jätevesien mukana noin 800 tonnia roskaa, mikä ei sinne kuulu. Isommat roskat jäävät kiinni puhdistuksen alkuvaiheessa olevaan siivilään eli välppään. Roskien joukosta on vuosien saatossa löytynyt myös leluja, kännyköitä ja tekohampaita.

Yleisimpiä jätevedenpuhdistamoille tulevia roskia ovat käsipyyhepaperit, biojätteet ja hygieniatuotteet kuten pumpulipuikot ja tamponit. Näiden joukosta löytyy myös ajoittain erikoisempia esineitä, jotka on tarkoituksella laitettu tai vahingossa pudonneet vessanpönttöön. Vessan vetämisen jälkeen roskat ja tavarat kulkeutuvat viemäriverkostossa eteenpäin jätevedenpuhdistamolle, elleivät jää kiinni viemäriputkiin tai jätevesipumppuihin.
Roskat aiheuttavat tukoksia kiinteistössä ja viemäriverkostossa ja maksu koituu asukkaalle
Mikäli roska aiheuttaa tukoksen kiinteistössä, tulee siitä lasku kiinteistön asukkaiden maksettavaksi. Roskat voivat tukkia myös HSY:n jätevedenpumppaamojen pumppuja, jotka pumppaavat jätevettä eteenpäin viemäriverkostossa.
- Olemme arvioineet, että tukkeutuneiden pumppujen avaamiseen kuluu noin 300 000 euroa vuodessa. Tukosten avaamiseen kuluva henkilökunnan työaika on pois muista jätevesipumppaamoiden huoltotöistä, kertoo kaukokäyttöyksikön päällikkö Petteri Jokinen. Pumpputukoksia avataan noin seitsemän kappaletta viikossa. Muutama vuosi aikaisemmin tukosten määrä oli yhdestä kahteen viikossa. Koronapandemian aikana tukosten määrä lähti nousuun, ja osasyynä tähän oli lisääntynyt hygieniatuotteiden, kuten kumihanskojen, puhdistusliinojen ja kasvomaskien päätyminen virheellisesti viemäriin, hän jatkaa.
Kun roskat päätyvät puhdistamolle, läpimitaltaan yli sentin mittaiset roskat poistetaan välpän avulla. Tämän jälkeen roskat joudutaan vielä kuivaamaan ja kuljettamaan jätteenpolttoon. Roskia kuljetetaan vuosittain poltettavaksi noin 150 rekka-autollista. Myös roskien käsittelystä ja kuljetuksesta koituu kuluja. HSY:lle koituvat kustannukset maksavat lopulta asukkaat jätevesimaksuissaan.
Mitä viemäriin saa laittaa
Viemäriin kuuluu siis vain ihmisestä ulos tulevat jätökset, vessapaperi ja pesuvedet. Paperilaaduista wc-paperi on ainoa, joka ehtii hajota matkalla puhdistamolle. Muut paperilaadut kuten talous- ja käsipyyhepaperit eivät hajoa kunnolla viemärissä.
- Joulun kolkutellessa ovella on syytä myös muistaa, että rasvatkaan eivät kuulu viemäriin. Esimerkiksi kinkunrasvat jähmettyvät viemäriputken seinämiin ja voivat aiheuttaa tukoksen. Kinkunrasvan voi hyydyttää ja laittaa biojätteeseen tai kompostiin. Nestemäisenä rasvan voi kaataa suljettavaan purkkiin ja laittaa purkin sekajätteeseen tai viedä erilliseen kinkunrasvakeräykseen, kertoo ympäristöasiantuntija Elina Tanner. Viemäriin joutuessaan rasvat ja biojätteet ruokkivat verkostossa elävää rottapopulaatiota, hän jatkaa.
Wc- ja kylpytiloihin kannattaa hankkia roskis, johon syntyvät roskat on helppo heittää, oikeaa lajittelua kuitenkaan unohtamatta. Näin vältytään siltä, että kylpyhuoneesta tulee mutakylpyhuone.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jätevesipumppujen tukokset: kaukokäyttöyksikön päällikkö Petteri Jokinen, petteri.jokinen@hsy.fi, puh. 050 555 6962
Viemärietiketti: ympäristöasiantuntija Elina Tanner, elina.tanner@hsy.fi, puh. 050 577 6495
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Asumisen tonttivaranto jatkaa kasvuaan ennätysvauhdissa pääkaupunkiseudulla16.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Asuntotuotantoa mahdollistava tonttivaranto kasvoi pääkaupunkiseudulla jälleen uuteen ennätykseen vuonna 2024, kertoo HSY:n tonttivarantokatsaus. Pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta jopa yli 100 000 uuden asunnon rakentamista varten. Erityisesti kerrostalovaranto on kasvanut vauhdilla viime vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme