SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Kotimainen ruoka on ruokaturvan tärkein kulmakivi

Jaa

SDP:n mielestä ratkaisut maatalouden kriisiin täytyy löytää markkinoilta, ei tukipolitiikasta. Kotimaisen ruokaturvan kannalta on oleellisinta, että koko tuotantoketju toimii. Tämä pätee myös elintarvikevientiin, jota olisikin edistettävä pitkäjänteisesti. Toimia elintarvikeviennin edistämiseksi ei löydy Orpon hallituksen listalta. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Piritta Rantanen korostaa ruokaturvan tärkeyttä maatalouden edellytysten parantamiseksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Huoltovarmuuden näkökulmastakin katsottuna kotimainen ruoka on ruokaturvan tärkein kulmakivi. Maataloutemme kannattavuuden ylläpitämiseksi kotimaisen kysynnän täytyisi pysyä korkeana, jotta viljelijöiden toimeentulo taataan. Emme pärjää tulevaisuudessa paikkaamalla tuottajien toimeentuloa tukipolitiikalla, vaan tarvitsemme oikeat avaimet markkinoille, jotta he saavat tuottamistaan tuotteista oikean hinnan, toteaa Rantanen.

Hallituksen leikkaukset kuntien valtionosuuksissa tulevat tarkoittamaan säästöjä kunnissa. Säästöjä haetaan helpoimmista kohdista, jolloin ruokaan käytetyt menot ovat suurennuslasin alla. Kotimaisen ruokaturvan kannalta julkinen puoli, hyvinvointialueet ja erityisesti kunnat ovat avainasemassa. Kuntien kouluissa, päiväkodeissa ja hoivalaitoksissa tarjoiltava kotimainen ruoka saattaa vaihtua säästöpaineissa ulkomaiseen, halvempaan ruokaan.

– Tässä ajassa kuntien olisi tärkeintä ja myöskin järkevintä katsoa kokonaiskuvaa. Kotimaisen ruoan käyttäminen edistää ja takaa huoltovarmuuttamme. On lyhytnäköistä hakea säästöä oman kotimaisen ruoantuotannon taskuista, toteaa Rantanen.

Orpon hallituksen sosiaaliturvaan aikomat isot leikkaukset tulevat näkymään eniten pienipalkkaisten työntekijöiden, työttömien, opiskelijoiden ja lapsiperheiden arjessa, kun käytettävissä olevat tulot heikkenevät ja jäljelle jääneitä tuloja pitää käyttää entistä tarkemmin. Tällä on vaikutuksensa ostokäyttäytymiseen. Tällöin kaupassa hyvän ja laadukkaan kotimaisen ruoan sijaan valitaan ulkomainen vaihtoehto.

– Hallituksen aikomat leikkaukset tulevat näkymään erittäin valitettavalla tavalla tavallisten ihmisten arjessa. Nyt jo korkeat korot ovat nostaneet asumismenoja ja edelleen korkealla pysyvä inflaatio kallistaa elintarvikkeiden hintaa. Leikkauksilla hallitus heikentää mm. lapsiperheiden ruokapöydissä tarjottavaa ruokaa, mikä korostuu varsinkin nyt, kun juhlapyhät ovat tulossa. SDP esittikin leikkausten perumista, jotta kaikilla olisi mahdollisuus päästä edelleen ostamaan kotimaista ruokaa, päättää Rantanen.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Piritta RantanenKansanedustaja, eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja

Puh:050 545 1123

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kimmo Kiljunen ja Eva Biaudet: Valko-Venäjän sunnuntain vaalit eivät ole vapaat23.2.2024 15:42:36 EET | Tiedote

Valko-Venäjällä käydään sunnuntaina 25.2. parlamentti- ja paikallisvaalit epädemokraattisissa olosuhteissa. Tilanteessa, jossa presidentti Lukashenkan hallinnon toimesta valkovenäläisten sanan-, kokoontumis- ja yhdistymisvapautta rajoitetaan, oppositiopuolueiden toiminta on tukahdutettu ja niiden johtajia vainotaan, tiedotusvälineiden vapautta ei ole, ja uskottavaa kotimaista tai kansainvälistä vaalitarkkailua ei sallita, ei voida myöskään käydä vapaita ja rehellisiä vaaleja.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-jäsenet: Hallitus riisuu koko työntekijäkenttää aseista – miten tulevaisuudessa voi kukaan puolustaa itseään?23.2.2024 14:24:35 EET | Tiedote

Työministeri Satonen kertoi eilen työrauhalainsäädännön uudistuksen sisällöstä ja hallituksen etenemisestä asiassa. Sopimisen sijaan tiedossa on lisää sanktioita. Työnantajien tilanne säilyy ennallaan eikä sinne ole tulossa muutoksia TES:n rikkomistilanteisiin. Uutena asiana on nostettu esiin myös henkilökohtaiset sakot. Se ei sovi oikeuskäytäntöömme, jossa aiemmin järjestäviä liittoja tai ammattiosastoja on sanktioitu, jos ei ole noudatettu sopimuksia. Nyt tätä halutaan laajentaa myös näiden yhdistysten jäseniin.

SDP:n Kymäläinen ehdottaa lääkäreille palvelussitoumusta terveyskeskusten lääkäripulaan vastaamiseksi23.2.2024 11:15:22 EET | Tiedote

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen, jossa ehdotetaan lääketieteen tai hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittaneille kolmen vuoden palvelussitoumus koulutustaan vastaavassa virassa julkisella sektorilla valmistumisensa jälkeen. Aloitteen tavoitteena olisi vastata hyvinvointialueita vaivaavaan terveyskeskuslääkäripulaan.

Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: Hallituksen ryhdyttävä viipymättä lisätoimiin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi23.2.2024 09:41:08 EET | Tiedote

Suomen ilmastotoimet eivät ole riittävällä tasolla vuoden 2030 EU-velvoitteiden eivätkä vuoden 2035 kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisen kannalta. Tätä korostetaan sekä Luonnonvarakeskuksen (Luke) tammikuisessa raportissa että eilen valmistuneessa ympäristövaliokunnan yksimielisessä mietinnössä. – Hiilineutraaliustavoite on vakavasti vaarantunut muun muassa Orpon hallituksen perumien ilmastotoimien takia. Hiilineutraaliustavoitteen kannalta elintärkeä maankäyttösektorin hiilinielu kutistuu, mutta hallitus ei pyri estämään tätä millään tavalla. Sen ilmastopolitiikka lepää yhden kortin eli tulevien teknologisten ratkaisujen varassa, kritisoi valiokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye