Fingridin rajasiirtoyhteyshankkeet nimetty EU:n yhteisen edun mukaisiksi hankkeiksi
Fingridin kolme rajasiirtoyhteyshanketta on nimetty EU-komission yhteisen edun mukaisten hankkeiden listalle (Projects of Common Interest, PCI). Listalle pääsy osoittaa, että komission mukaan kyseiset hankkeet ovat keskeisiä Euroopan energiapoliittisten tavoitteiden saavuttamiselle. PCI-statuksen myötä hankkeiden edistäminen helpottuu.
EU-komissio on julkaissut luettelon eurooppalaisista energiainfrastruktuurihankkeista, joille se on myöntänyt yhteisen edun mukaisten hankkeiden statuksen. Projects of Common Interest- eli PCI-statuksen on saanut yhteensä 166 hanketta. Niiden joukossa ovat myös Fingridin yhdessä Ruotsin ja Viron kantaverkkoyhtiöiden kanssa esittämät kolme rajasiirtoyhteyshanketta; Aurora Line, Aurora Line 2 ja Estlink 3. Näistä Aurora Line -hankkeelle PCI-status oli myönnetty jo aiemmin.
”PCI-status on merkittävä tunnustus hankkeillemme. Se kertoo, että hankkeet ovat tärkeitä paitsi Suomelle, myös koko EU:lle. PCI-statuksen myötä hankkeiden luvitus nopeutuu ja lisäksi tarjoutuu mahdollisuus hakea EU-rahoitusta”, toteaa Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä tyytyväisenä.
Aurora Line, pohjoinen rajasiirtoyhteys Ruotsin kanssa, on vuosikymmenen tärkein investointi Suomen kantaverkkoon. Se vahvistaa Suomen ja Ruotsin välistä sähkön siirtokapasiteettia, parantaa toimitusvarmuutta ja laskee sähkön hintaa Suomessa. Valtioneuvosto myönsi lokakuussa lunastusluvan toisen vaiheen osuuden rakentamiselle. Yhteys on rakenteilla ja se valmistuu vuonna 2025.
Neljännen Ruotsin yhdysjohdon, Aurora Line 2:n rakentamista suunnitellaan Suomen ja Ruotsin välille 2030-luvun alkupuoliskolle. Myös Estlink 3, kolmas merikaapeliyhteys Viroon, on suunnitteluvaiheessa.
PCI-status voidaan myöntää hankkeille, jotka ovat keskeisiä EU:n energiajärjestelmien sisämarkkinoille sekä energia- ja ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttamiselle. Lisäksi hankkeiden on lisättävä kilpailua energiamarkkinoilla ja parannettava EU:n energiavarmuutta mm. integroimalla uusiutuvan energian lähteitä vähintään kahdessa EU-maassa.
Euroopan Parlamentin ja Eurooppa-neuvoston hyväksynnän jälkeen hankkeille on mahdollista hakea EU-rahoitusta Verkkojen Eurooppa (Connecting Europe Facility, CEF) -rahoituksesta.
Lisätiedot:
Strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä, Fingrid Oyj, puh. +358 40 637 4720
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi
EU-komission tiedote aiheesta > https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_23_6047
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
Päivänsisäinen kaupankäynti siirtyy varttiin tammi- ja maaliskuussa 20255.12.2024 12:50:32 EET | Tiedote
Päivänsisäinen kaupankäynti siirtyy varttiin Suomen ja Viron välisellä Estlink-yhteydellä 22.1.2025 alkaen. Suomen ja Pohjois-Ruotsin AC-yhteydellä sekä Suomen ja Etelä-Ruotsin FennoSkan-yhteydellä muutos astuu voimaan 18.3.2025 alkaen. Tällöin kaikilla pohjoismaisilla päivänsisäistä kauppaa käyvillä rajoilla siirrytään käyttämään 15 minuutin markkina-aikayksikköjä.
Fingrid-lehti 3/2024: kantaverkkomaksujen uudistuksesta apua ruuhkaan verkossa4.12.2024 13:53:36 EET | Tiedote
Vuoden kolmas Fingridin asiakaslehti on ilmestynyt. Tämän numeron kantavana teemana on sähkömarkkinamurros, joka edellyttää kantaverkon kehittämisen ohella muitakin keinoja, joilla varmistetaan verkon riittävyyttä.
Fingrid laski liikkeeseen 500 miljoonan euron vihreän joukkovelkakirjalainan27.11.2024 18:20:19 EET | Tiedote
Fingrid Oyj on laskenut liikkeeseen 500 miljoonan euron maturiteetiltaan 5 vuoden vihreän joukkovelkakirjalainan yhtiön 1,5 miljardin euron EMTN-ohjelman (Euro Medium Term Note) puitteissa. Joukkovelkakirjalaina listataan Euronext Dublinin pörssiin. ”Suomen sähköjärjestelmä on yksi Euroopan puhtaimmista. Tämä, yhdessä varman ja kohtuuhintaisen sähkön kanssa, mahdollistaa puhtaan sähkön kulutuksen ja tuotannon kasvun. Joukkovelkakirjalainamme saavutti suurta kiinnostusta sijoittajien keskuudessa, mikä tukee investointeja kantaverkkoon. Arvostan suuresti velkasijoittajien tukea vihreän siirtymän toteuttamisessa Suomessa”, sanoo talousjohtaja Jukka Metsälä. Joukkovelkakirjalainan pääehdot ovat seuraavat: - kiinteäkorkoinen joukkovelkakirjalaina, jonka nimellisarvo on 500 miljoonaa euroa - 2,750 prosentin kuponkikorko, joka maksetaan vuosittain - joukkovelkakirjalainan eräpäivä on 4.12.2029. Joukkovelkakirjalainan liikkeeseenlaskusta saatavat nettovarat käytetään Fingridin vihreän rahoitus
Uudet tasepalvelumaksut astuvat voimaan 1.1.202526.11.2024 13:21:31 EET | Tiedote
Fingrid nostaa tasevastaavien tasepalvelumaksuja 1.1.2025 alkaen. Korotuksen taustalla on sähköjärjestelmän hallinnan kustannusten kasvu, joissa suurimpana voimajärjestelmän reservikapasiteetin hankinnan määrän merkittävä nostotarve.
Fingrid ottaa käyttöön siirtojenhallintasopimuksen sähköverkon siirtohuippujen tasaamiseksi22.11.2024 11:16:31 EET | Tiedote
Sähköverkon siirtohuippujen tasaamiseksi tarvitaan uusia keinoja. Yhtenä uutena keinona Fingrid on ottanut käyttöön siirtojehallintasopimuksen, jossa sovitaan sähkön tuotannon tai kulutuksen joustosta tarvittaessa kantaverkon siirtojen hallinnan tarpeisiin. Sopimuskumppaniksi sopii toimija, jolla on vähintään 10 megawatin suuruinen sähkön tuotannon tai kulutuksen säätökyky. Tavoitteena on solmia ensimmäiset sopimukset tämän vuoden aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme