SDP:n Juha Viitala: Tarjolla aidosti pohjoismaisiin arvoihin pohjautuva työmarkkinamalli
– Hallitus on poiminut rusinat pullasta niin sanotusta pohjoismaisesta työmarkkinamallista. Me SDP:ssä tarkastelemme asiaa laajemmin ja oikeudenmukaisemmin, emmekä napsi vain työnantajille maistuvia herkkuja. Tarjoamme reilummat ja oikeudenmukaisemmat työelämän rakenteet ja pidämme hyvinvointivaltion perustukset tukevasti paikoillaan jatkossakin, kiteyttää kansanedustaja Juha Viitala.

– Ruotsissa työllistämiseen käytetään Suomea enemmän resursseja ja työllistymisen tuki on vahvempaa kuin meillä. Ruotsissa on myös niin sanottu tulkintaetuoikeus. Eli riitatilanteissa asia tulkitaan työntekijän edun mukaisesti, kunnes riita saadaan ratkaistua tuomioistuimessa. Ammattiliitoille on lisäksi kirjattu lakiin kanneoikeus, jollaista Suomessa ei ole. SDP:n vaihtoehtobudjetista löytyvät nämä oikeudenmukaisemman ja tasapainoisemman työmarkkinamallin keinot, jotka pohjautuvat aidosti pohjoismaisiin arvoihin.
– Valtiovarainministeriön mukaan hallituksen suunnitelmilla heikentää Suomalaista työelämää ei ole työllisyyttä tai taloutta parantavia vaikutuksia. Säästösyiden piikkiin näitä heikennyksiä ei siis voi pistää, vaan kyse on puhtaasti arvovalinnoista.
– Ruotsissa yli 25 henkilöä työllistävissä yrityksissä työntekijöillä on oikeus edustukseen yrityksen hallinnossa. Myös Suomessa hyödyttäisiin vahvemmasta edustuksesta, kun henkilöstön tiedonsaanti paranisi. Yhteisen keskustelun lisääminen edistää tunnetusti hyviä työmarkkinasuhteita. Vaihtoehdostamme löytyy myös tämä, työmarkkinoita vakauttava parannus.
– SDP haluaa myös varmistaa ammattitaitoisen työvoiman riittävyyden. Suomi tarvitsee jatkossa yhä enemmän ammattilaisia työmarkkinoiden käyttöön ulkomailta. Työperäisen maahanmuuton edistäminen tulee varmistaa osaavan työvoiman saamiseksi. Maahanmuuttopoliittiset linjaukset tulee arvioida uudelleen, erityisesti kolmen kuukauden sääntö. Meillä ei ole varaa heikentää osaavan työvoiman saatavuutta, eikä Suomen asemaa työperäisen maahanmuuton kohdemaana.
– Yhä useampi työikäinen opiskelee uuden ammatin tai päivittää osaamistaan työuran aikana. Osa omasta tahdostaan ja osa tahtomattaan. Työssäjaksamisesta huolehtiminen on tärkeä osa kokonaisuutta, jotta jokainen jo työelämässä oleva voi hyvin ja säilyttää työkykynsä jatkossakin. Muuttuvassa työelämässä ja elämäntilanteissa merkittävässä roolissa on muun muassa aikuiskoulutustuki, sekä sen kehittäminen edelleen koulutus- ja osaajapulan taklaamiseksi. Juuri tästä syystä vaihtoehtobudjettiimme on kirjattu tuen säilyttäminen, toisin kuin hallituksen suunnitelmissa.
– Peruisimme myös hallituksen lyhytnäköiset leikkaukset harmaan talouden torjuntaan sekä edistäisimme alipalkkauksen kriminalisoimista. Nykyinen järjestelmä hyödyttää vain sääntöjä rikkovia, ja työmarkkinat vääristyvät rehdisti toimivien työnantajien kustannuksella.
– Suomessa on toimiva työmarkkinajärjestelmä, eikä kannata ottaa turhia riskejä sen hajottamisella. Emme hyväksy perusteettomia määräaikaisten ketjutuksia, sairaussakkoa tai mielivaltaista irtisanomista. Toivon, että hallituksella olisi rohkeutta ottaa askelia taaksepäin suunnitelmissaan heikentää palkansaajien asemaa. Työmarkkinat kaipaavat ennustettavuutta ja vakautta, ei epävarmuutta, Viitala päättää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha ViitalaKansanedustaja
Puh:040 533 0199juha.viitala@eduskunta.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Lyly: Hallitus teki ongelman asiasta, joka ei ole ollut ongelma9.5.2025 13:45:00 EEST | Tiedote
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on antanut mietintönsä suojelutyöstä. Esitykseen oli sotkettu myös hätätyö mukaan, joka ei kuuluisi esityksessä olla mukana laisinkaan. Valiokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lylyn mielestä hallitus loi asiasta ongelman.
Saku Nikkanen: Liikkumisen edistämisen johtajuus valtioneuvostolle9.5.2025 08:42:28 EEST | Tiedote
Suomalaisten arjessa tapahtuva liike uhkaa heiketä entisestään kaikissa ikäluokissa. Hyviä toimia liikunnan, urheilun ja fyysisen aktiivisuuden eteen on tehty ja tehdään paljon ympäri Suomen. Nykyiset toimet eivät kuitenkaan riitä. Siksi ehdotan, että liikkeen lisäämistä johdetaan jatkossa valtioneuvoston kansliasta käsin poikkihallinnollisesti, sanoo kansanedustaja Saku Nikkanen.
SDP:n Kumpula-Natri: EU:n on uudistuttava nyt8.5.2025 15:29:15 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on mullistanut Euroopan turvallisuusympäristön ja asettaa nyt haasteeksi EU:n kyvyn vastata turvallisuus- ja puolustuspoliittisiin paineisiin. Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri (sd.) vaatii Suomelta ja EU:lta ahkeruutta ja rohkeutta uudistaa omaa turvallisuuttaan ja puolustuskykyään. Vahva resilienssi syntyy vain vaalimalla samanaikaisesti oikeusvaltiota, demokratiaa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.
SDP:n Skinnari: Työsuhdepyöräily on iso terveysteko, miksi sen veroetu poistetaan?8.5.2025 14:04:53 EEST | Tiedote
Kansanedustaja Ville Skinnari kyseenalaistaa hallituksen päätöstä poistaa pyöräedun verovähennys. Suomessa on tällä hetkellä enemmän työsuhdepyöriä kuin työsuhdeautoja ja pyöräilyn vaikutus kansanterveyteen on merkittävä.
SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2026-2029.7.5.2025 14:33:33 EEST | Tiedote
SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2026-2029. Ed. Joona Räsänen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme