SDP EDUSKUNTA

SDP:n Juha Viitala: Tarjolla aidosti pohjoismaisiin arvoihin pohjautuva työmarkkinamalli

Jaa

– Hallitus on poiminut rusinat pullasta niin sanotusta pohjoismaisesta työmarkkinamallista. Me SDP:ssä tarkastelemme asiaa laajemmin ja oikeudenmukaisemmin, emmekä napsi vain työnantajille maistuvia herkkuja. Tarjoamme reilummat ja oikeudenmukaisemmat työelämän rakenteet ja pidämme hyvinvointivaltion perustukset tukevasti paikoillaan jatkossakin, kiteyttää kansanedustaja Juha Viitala.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Ruotsissa työllistämiseen käytetään Suomea enemmän resursseja ja työllistymisen tuki on vahvempaa kuin meillä. Ruotsissa on myös niin sanottu tulkintaetuoikeus. Eli riitatilanteissa asia tulkitaan työntekijän edun mukaisesti, kunnes riita saadaan ratkaistua tuomioistuimessa. Ammattiliitoille on lisäksi kirjattu lakiin kanneoikeus, jollaista Suomessa ei ole. SDP:n vaihtoehtobudjetista löytyvät nämä oikeudenmukaisemman ja tasapainoisemman työmarkkinamallin keinot, jotka pohjautuvat aidosti pohjoismaisiin arvoihin.

– Valtiovarainministeriön mukaan hallituksen suunnitelmilla heikentää Suomalaista työelämää ei ole työllisyyttä tai taloutta parantavia vaikutuksia. Säästösyiden piikkiin näitä heikennyksiä ei siis voi pistää, vaan kyse on puhtaasti arvovalinnoista.

– Ruotsissa yli 25 henkilöä työllistävissä yrityksissä työntekijöillä on oikeus edustukseen yrityksen hallinnossa. Myös Suomessa hyödyttäisiin vahvemmasta edustuksesta, kun henkilöstön tiedonsaanti paranisi. Yhteisen keskustelun lisääminen edistää tunnetusti hyviä työmarkkinasuhteita. Vaihtoehdostamme löytyy myös tämä, työmarkkinoita vakauttava parannus.

– SDP haluaa myös varmistaa ammattitaitoisen työvoiman riittävyyden. Suomi tarvitsee jatkossa yhä enemmän ammattilaisia työmarkkinoiden käyttöön ulkomailta. Työperäisen maahanmuuton edistäminen tulee varmistaa osaavan työvoiman saamiseksi. Maahanmuuttopoliittiset linjaukset tulee arvioida uudelleen, erityisesti kolmen kuukauden sääntö. Meillä ei ole varaa heikentää osaavan työvoiman saatavuutta, eikä Suomen asemaa työperäisen maahanmuuton kohdemaana.

– Yhä useampi työikäinen opiskelee uuden ammatin tai päivittää osaamistaan työuran aikana. Osa omasta tahdostaan ja osa tahtomattaan.  Työssäjaksamisesta huolehtiminen on tärkeä osa kokonaisuutta, jotta jokainen jo työelämässä oleva voi hyvin ja säilyttää työkykynsä jatkossakin. Muuttuvassa työelämässä ja elämäntilanteissa merkittävässä roolissa on muun muassa aikuiskoulutustuki, sekä sen kehittäminen edelleen koulutus- ja osaajapulan taklaamiseksi. Juuri tästä syystä vaihtoehtobudjettiimme on kirjattu tuen säilyttäminen, toisin kuin hallituksen suunnitelmissa.

– Peruisimme myös hallituksen lyhytnäköiset leikkaukset harmaan talouden torjuntaan sekä edistäisimme alipalkkauksen kriminalisoimista. Nykyinen järjestelmä hyödyttää vain sääntöjä rikkovia, ja työmarkkinat vääristyvät rehdisti toimivien työnantajien kustannuksella.

– Suomessa on toimiva työmarkkinajärjestelmä, eikä kannata ottaa turhia riskejä sen hajottamisella. Emme hyväksy perusteettomia määräaikaisten ketjutuksia, sairaussakkoa tai mielivaltaista irtisanomista. Toivon, että hallituksella olisi rohkeutta ottaa askelia taaksepäin suunnitelmissaan heikentää palkansaajien asemaa. Työmarkkinat kaipaavat ennustettavuutta ja vakautta, ei epävarmuutta, Viitala päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kimmo Kiljunen ja Eva Biaudet: Valko-Venäjän sunnuntain vaalit eivät ole vapaat23.2.2024 15:42:36 EET | Tiedote

Valko-Venäjällä käydään sunnuntaina 25.2. parlamentti- ja paikallisvaalit epädemokraattisissa olosuhteissa. Tilanteessa, jossa presidentti Lukashenkan hallinnon toimesta valkovenäläisten sanan-, kokoontumis- ja yhdistymisvapautta rajoitetaan, oppositiopuolueiden toiminta on tukahdutettu ja niiden johtajia vainotaan, tiedotusvälineiden vapautta ei ole, ja uskottavaa kotimaista tai kansainvälistä vaalitarkkailua ei sallita, ei voida myöskään käydä vapaita ja rehellisiä vaaleja.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-jäsenet: Hallitus riisuu koko työntekijäkenttää aseista – miten tulevaisuudessa voi kukaan puolustaa itseään?23.2.2024 14:24:35 EET | Tiedote

Työministeri Satonen kertoi eilen työrauhalainsäädännön uudistuksen sisällöstä ja hallituksen etenemisestä asiassa. Sopimisen sijaan tiedossa on lisää sanktioita. Työnantajien tilanne säilyy ennallaan eikä sinne ole tulossa muutoksia TES:n rikkomistilanteisiin. Uutena asiana on nostettu esiin myös henkilökohtaiset sakot. Se ei sovi oikeuskäytäntöömme, jossa aiemmin järjestäviä liittoja tai ammattiosastoja on sanktioitu, jos ei ole noudatettu sopimuksia. Nyt tätä halutaan laajentaa myös näiden yhdistysten jäseniin.

SDP:n Kymäläinen ehdottaa lääkäreille palvelussitoumusta terveyskeskusten lääkäripulaan vastaamiseksi23.2.2024 11:15:22 EET | Tiedote

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen, jossa ehdotetaan lääketieteen tai hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittaneille kolmen vuoden palvelussitoumus koulutustaan vastaavassa virassa julkisella sektorilla valmistumisensa jälkeen. Aloitteen tavoitteena olisi vastata hyvinvointialueita vaivaavaan terveyskeskuslääkäripulaan.

Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: Hallituksen ryhdyttävä viipymättä lisätoimiin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi23.2.2024 09:41:08 EET | Tiedote

Suomen ilmastotoimet eivät ole riittävällä tasolla vuoden 2030 EU-velvoitteiden eivätkä vuoden 2035 kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisen kannalta. Tätä korostetaan sekä Luonnonvarakeskuksen (Luke) tammikuisessa raportissa että eilen valmistuneessa ympäristövaliokunnan yksimielisessä mietinnössä. – Hiilineutraaliustavoite on vakavasti vaarantunut muun muassa Orpon hallituksen perumien ilmastotoimien takia. Hiilineutraaliustavoitteen kannalta elintärkeä maankäyttösektorin hiilinielu kutistuu, mutta hallitus ei pyri estämään tätä millään tavalla. Sen ilmastopolitiikka lepää yhden kortin eli tulevien teknologisten ratkaisujen varassa, kritisoi valiokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye