Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 29.11.2023

Jaa

Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi esiopetuspaikan osoittamisperusteiden ja painotetun opetuksen sekä montessoriopetuksen oppilasvalintaperusteiden muuttamisen. Lautakunta päätti myös muun muassa, että Kivimiehen koulun englanninkielinen käyttönimi on Kivimies International School. Lautakunta jätti pöydälle Sunan koulun opetuksen järjestämisen peruskorjauksen ja laajennuksen aikana. Lautakunta edellyttää, että valmistellaan toimenpide-ehdotuksia yhtenäisen toiminnan jatkamisen mahdollisuuksista muun muassa kuorotoiminnan osalta.  

Esiopetuspaikan osoittamisperusteiden muuttaminen

Esiopetusta koskevat hakemukset kohdennetaan suoraan haluttuun (huoltajien toiveen mukaiseen) esiopetusyksikköön. Kunkin vuoden esiopetuspaikan osoittamista koskevat lapsikohtaiset ehdotukset valmistellaan moniammatillisesti. Esiopetuspaikan osoittamisperusteet eivät muuttuneet olennaisesti.

Ensin osoitetaan esiopetuspaikka lapsille, joilla on kasvun ja oppimisen tukeen liittyvä tai muu erityinen syy. Seuraavaksi osoitetaan esiopetuspaikka sisarusperusteella. Kolmanneksi osoitetaan esiopetuspaikka matkan perusteella siitä näkökulmasta, että huoltajat vastaavat lapsen kulkemisesta esiopetukseen.  

Ostopalvelu-, palveluseteli- ja yksityisen hoidon tuen yksiköihin hakevien lasten esiopetuspaikan osoittamisessa noudatetaan esiopetuspaikan osoittamisperusteita soveltuvin osin.

Perusteet tulevat voimaan 1.1.2024.

Painotetun opetuksen ja montessoriopetuksen oppilasvalintaperusteet

Oppilailla on subjektiivinen oikeus käydä asuinkuntansa perusopetuslain mukaisesti osoittamaa lähikoulua. Oppilaalla on myös mahdollisuus hakea myös muuhun kuin lähikouluun, muun muassa painotettuun opetukseen tai ns. toissijaiseen kouluun.

Hakijoiden arviointi ja pisteytys tapahtuu painotettua opetusta tarjoavissa kouluissa tehtävään erikseen nimettyjen koulussa työskentelevien henkilöiden toimesta ennalta määritellyin yhdenvertaisin perustein. Lautakunta päätti, että varsinaisena valintakoepäivänä sairaana oleville hakijoille, jotka eivät voi sairauden vuoksi osallistua painotetun opetuksen valintakoepäivään, tulee järjestää uusi valintakoepäivä.

Lautakunta hyväksyi myös painotetun opetuksen ja montessoriopetuksen oppilasvalintaperusteet ehdotuksen mukaisesti. Valintaperustemuutoksia tehtiin ilmaisutaidepainotettuun, matemaattis-luonnontieteelliseen ja musiikkipainotettuun opetukseen sekä montessoriopetukseen.

Oppilasvalintaperusteet tulevat voimaan 1.1.2024.

Kivimiehen koulun englanninkielinen nimi on Kivimies International School

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että Kivimiehen koulun englanninkielinen käyttönimi on Kivimies International School. Espoon koulujen nimeämisessä noudatettavan yleisperiaatteen mukaisesti nimeen sisältyy alueen nimi. Alueeseen perustuva koulun nimi helpottaa asukkaiden ja eri viranomaisten navigointia kohteeseen.

Matinkylä-Olarin oppilaaksiottoalueen inklusiivisen valmistavan opetuksen pilottia jatketaan

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että Matinkylä-Olarin oppilaaksiottoalueen inklusiivisen valmistavan opetuksen pilottia jatketaan lukuvuoden 2024–2025 loppuun asti.

Pilotin yhteydessä on tehty tutkimusyhteistyötä Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen tutkijoiden kanssa.

Pilotoinnin arviointitulokset esitellään lautakunnalle syksyn 2024 aikana ja samalla tuodaan päätettäväksi, laajennetaanko toimintamallia Espoon muille oppilasalueille. Tähän mennessä on todettu muun muassa, lasten pysyminen omalla alueella myös valmistavan opetuksen aikana on heille hyväksi ja auttaa saamaan kavereita helpommin.

Espoon kaupungin suomenkielisen perusopetuksen kieliohjelma tarkistettiin

Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi suomenkielisen perusopetuksen kieliohjelman muutoksen siten, että Kivimiehen koulun englanninkielisessä opetuksessa A2-kieliä ovat espanja ja ranska.

Lautakunta hyväksyi myös suomenkielisen perusopetuksen kieliohjelmaan seuraavan lisäyksen: Kielivalinnat tehdään kieliohjelman mukaan. Aloitetut A-kielen opinnot huomioidaan lähikoulupaikkojen osoittamisessa. Oppilaan tullessa valituksi painotetun opetuksen haun tai toissijaisen haun kautta sellaiseen kouluun, jossa ei ole oppilaan valitsemaa A2-kieltä, päättyy A2-kielen opiskelu.

Lautakunta oikeutti suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikön tekemään vähäisiä, teknisluontoisia muutoksia Espoon suomenkielisen perusopetuksen kieliohjelmaan.

Kieliohjelma muutokset otetaan käyttöön heti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marika Räf, lautakunnan puheenjohtaja, p. 040 822 8822, marika@marikaraf.fi
Harri Rinta-aho, kasvun ja oppimisen toimialajohtaja, p. 050 428 9440, harri.rinta-aho@espoo.fi
Tapio Erma, suomenkielisen toisen asteen koulutuksen ja nuorisopalvelujen johtaja, p. 046 877 3216, tapio.erma@espoo.fi
Juha Nurmi, suomenkielisen perusopetuksen johtaja, p. 050 372 5852, juha.nurmi@espoo.fi
Virpi Mattila, varhaiskasvatuksen johtaja, p. 050 347 5845, virpi.mattila@espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Info från nämnden Svenska rum 15.2.202415.2.2024 18:32:22 EET | Tiedote

På torsdagens möte fastställde nämnden Svenska rum antalet platser i förskolan och elevplatser i årskurs 1 för läsåret 2024–2025. Under mötet beslutade nämnden också om sammanslagning av Klippans daghem, Kongsbergs daghem och Skepparbackens daghem till Utkikens daghem då enheterna flyttar till den nya fastigheten hösten år 2024. Nämnden antecknade också för kännedom nämndens och för sin del sektorns uppföljning av det ekonomiska läget och strategin per 31.12.2023.

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 14.2.202414.2.2024 19:33:26 EET | Tiedote

Kasvun ja oppimisen lautakunta käsitteli 14.2.2024 kokouksessaan toimialan tulosyksiköiden talousarviot ja strategian osavuosikatsaukset. Käsiteltävänä oli suomenkielisen varhaiskasvatuksen, suomenkielisen perusopetuksen sekä suomenkielisen toisen asteen koulutuksen ja nuorisopalveluiden osavuosikatsaukset vuoden 2023 viimeiseltä vuosineljännekseltä. Lisäksi lautakunta päätti kasvun ja oppimisen lautakunnan kokousajat syksylle 2024 ja keväälle 2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye